Hyppää sisältöön

Korona vähensi Arktikumin kävijämääriä yli puolella viime vuonna – kansainväliset turistit vaihtuivat suomalaisiin matkailijoihin

Tiedekeskuksesta ja museosta koostuvassa Arktikumissa kävi viime vuonna noin 56 000 asiakasta.

Arktikumissa toimivat Lapin maakuntamuseo, Lapin yliopiston Arktinen keskus sekä Arktikum-palvelu Oy. Kuva: Johanna Sarjas / Yle

Korona on koetellut kovin Rovaniemellä sijaitsevan Arktikumin kävijämääriä. Tiedekeskuksesta ja museosta koostuvassa Arktikumissa kävi viime vuonna noin 56 000 asiakasta. Määrä on reippaasti vähemmän kuin vuonna 2019, jolloin asiakkaita oli 128 000. Arktikumissa toimivat Lapin maakuntamuseo, Lapin yliopiston Arktinen keskus sekä Arktikum-palvelu Oy.

Vuosi 2019 oli Arktikumin kaikkien aikojen toiseksi paras vuosi kävijämäärältään. Ennätysvuosi koettiin vuonna 1994, jolloin Arktikumissa vieraili 134 000 asiakasta. Arktikumin suosio on vahva, sillä kuluneiden vuosien saatossa kävijämäärät ovat nousseet tasaisesti. Viime vuotta pelastikin hyvä kevät koronasulkuun saakka, sillä pelkästään tammi-maaliskuussa Arktikumissa vieraili 38 000 asiasta.

– Maaliskuisen koronasulun jälkeen myös kävijöiden profiili muuttui kansainvälisestä matkailijasta lähes pääsääntöisesti suomalaiseen matkailijaan. Kesää virkistivät Museokortti-kävijät ja joulun aikaan puolestaan Arktikumissa vieraili muualla Suomessa asuvia ulkomaalaisia asiakkaita ja perheitä, Arktikum-palvelu Oy:n toimitusjohtaja Hannele Koskiniemi kertoo.

Koronan vuoksi Arktikum-palvelu Oy:n henkilökunnan lomautukset aloitettiin heti maaliskuussa ja ne jatkuvat edelleen osittaisina lomautuksina suurimmalla osalla yrityksen henkilökuntaa. Arktikum-palvelu Oy vastaa talon asiakaspalvelusta, myynnistä, museokaupasta ja ravintolatoiminnasta.

Museoiden osalta toiminta on jatkunut melko perinteiseen tapaan.

– Kevään sulun jälkeen Lapin maakuntamuseon näyttelyt ovat olleet avoinna, uusia näyttelyitä on avattu ja seuraavia valmisteltu, vaikka kävijöitä onkin ollut vähemmän. Isommat yleisötapahtumat on peruttu, siirretty tai soveltuvilta osin siirretty digitaalisiksi. Museon toiminnassa näyttelyt ja tapahtumat ovat vain yksi osa. Museon muut keskeiset asiantuntija-, viranomais- ja kokoelmatyöt ovat jatkuneet normaaliin tapaan ja museopalvelut ovat olleet yleisön saatavilla kuten ennenkin, Koskiniemi summaa.

.
.