1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lapset ja nuoret

Pelastakaa Lapset sai viime vuonna lähes 3 000 vihjettä lapsiin netissä kohdistuvista epäillyistä seksuaalirikoksista

Järjestö pelkää, että osa seksuaaliseen houkutteluun eli groomingiin liittyvistä tapauksista jää yhä pimentoon.

Lapset ja nuoret
Pelastakaa Lapset ry:n logo
Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje-palveluun tuli keväällä tavallista enemmän ilmoituksia.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kansalaisjärjestö Pelastakaa Lapset sai viime vuonna noin 2 750 vihjettä, joissa esitettiin epäily verkossa tapahtuvasta lapsiin kohdistuvasta seksuaalirikollisuudesta.

Järjestö ylläpitää Nettivihje.fi-palvelua, johon voi ilmoittaa internetissä olevasta lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvästä aineistosta tai lapsen seksuaaliseen houkutteluun liittyvästä toiminnasta. Laittomaan toimintaan viittaava tieto välitetään eteenpäin viranomaisille.

Järjestö varoitti huhtikuussa, että poikkeusolojen aikana lapset voivat olla entistä suuremmassa vaarassa joutua groomingin eli seksuaalisen houkuttelun kohteeksi verkossa.

Nettivihje-palveluun tuli keväällä tavallista enemmän ilmoituksia, mutta mahdollinen grooming-rikosten kasvu ei ole näkynyt enää kevään jälkeen vihjeiden määrässä. Pelastakaa Lapset on huolissaan siitä, että osa tapauksista jää pimentoon.

Nettivihjeen avulla lapsi saa tukea ja apua

Yhdistyksen mukaan tapaukset voivat jäädä selvittämättä, koska lapsia ja nuoria ei ole neuvottu toimimaan tilanteissa, joissa he saavat hämmentävältä tai pelottavalta tuntuvia viestejä verkossa.

– Niissä tilanteissa, joissa lapsi kokee itse syyllisyyttä asiasta, saattaa lapsi jättää kertomatta aikuiselle, jos lapsi on itse vastannut viesteihin, lähettänyt tai vastaanottanut jotakin, mikä lapsesta tuntuu nololta, järjestön asiantuntija Pauliina Sillfors sanoo tiedotteessa.

Yhdistys muistuttaa, että myös lapset ja nuoret voivat tehdä ilmoituksen Nettivihjeeseen. Ilmoitusten avulla viranomaiset voivat selvittää tekijän ja estää uusien uhrien syntymisen, järjestö kertoo. Samalla varmistetaan, että lapsi saa tarvitsemansa tuen ja avun.

Nettivihje auttaa myös, jos lapsen alastonkuva on lähtenyt kiertämään verkossa tai epäilee törmänneensä seksuaaliväkivaltaan liittyvään ihmiskauppaan.

Lue myös:

"Oliks hyvä koulupäivä?" Poliisin kanssa koostettu grooming-chat näyttää, kuinka taitavasti hyväksikäyttäjä punoo lapsen verkkoonsa

Mitä sanoisit, jos lapsesi tulisi kertomaan seksuaalisesta ahdistelusta? Tässä jutussa voit kokeilla – saat myös palautetta sanavalinnoistasi

Näin lapsen metsästäjä toimii verkossa: Olet kaunis ja ihana tyttö, rakastan sinua tavalla, jolla kukaan muu ei ole rakastanut

Lue seuraavaksi