Kisa Euroopan kulttuuripääkaupungista kiristyy kevään aikana – asiantuntijaraatia odotetaan Ouluun toukokuussa

Vierailulla on tärkeä merkitys, kun kansainvälinen raati valitsee suomalaista kulttuuripääkaupunkia vuodelle 2026.

Suomalaiskaupunkien kulttuuriohjelmia arvioitiin edellisen kerran viime kesänä, jolloin kaikki kolme kaupunkia pääsivät jatkoon tavoittelemaan kulttuuripääkaupungin titteliä vuodelle 2026. Kuva: Risto Degerman / Yle

Oululla on kevät aikaa vakuuttaa asiantuntijaraati, joka päättää Euroopan kulttuuripääkaupungista.

Hakemusta voi täydentää huhtikuun loppupuolelle saakka ja toukokuussa vuorossa ovat asiantuntijaraadin vierailut Suomen ehdokaskaupungeissa.

Vuoden 2026 Euroopan toiseksi kulttuuripääkaupungiksi hakevat Oulun lisäksi Tampere ja Savonlinna, joissa myös valintaraati vierailee toukokuussa, jos koronatilanne sen sallii.

Oulun hankejohtaja Piia Rantala-Korhosen mukaan raadin vierailulla on tärkeä merkitys, kun se tekee lopullista päätöstään.

– Siinä täytyy jokainen käänne miettiä tarkasti etukäteen, jotta pystymme hurmaamaan raadin.

Oulu korostaa omassa hakemuksessaan muun muassa kulttuurin ja teknologian yhdistämistä ja valotaidetta. Hakemusta ja kulttuuriohjelmaa työstää tällä hetkellä noin 100 paikallista, kansallista ja kansainvälistä kulttuurin ja luovien alojen ammattilaista. Oulun hakemuksen lopullinen kulttuuriohjelma vuosille 2021-27 tulee sisältämään satoja eri hankkeita.

Kulttuuripääkaupugin valinta julkaistaan kesäkuun alussa. Toinen kulttuuripääkaupunki vuodelle 2026 valitaan Slovakiasta.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.