1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Kylmä viikko edessä Etelä-Savossa – Talven pakkasennätys menossa puhki

Näillä näkymin perjantaista on tulossa viikon kylmin päivä.

sää
Lunta sähkölinjan päällä.
Toistaiseksi Ilmatieteen laitos mittasi Etelä-Savossa viime lauantaina.Esa Huuhko / Yle

Alkanut viikko on ennusteiden mukaan Etelä-Savossa talven tähän mennessä kylmin. Ilmatieteen laitoksen mukaan Etelä- ja Lounais-Suomen sakeimmat lumisateet sivuuttavat maakunnan, mutta pakkasmittari painuu lukemiin, jollaisissa sitä ei tänä talvena vielä ole maakunnassa nähty.

– Lumisadealueen reunat hipovat Etelä-Savoa ja samaan aikaan käy voimakas itätuuli, joten kyllä siinä tuiskuttaa. Sellaista purevan talvista säätä on luvassa, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ari Mustala.

Mustalan mukaan talven tähän asti kylmimmät lukemat mitattiin Mikkelissä viime lauantaina, jolloin pakkasta oli yli 14 astetta. Viimeistään perjantaina mitataan talven tähän asti kylmimmät lukemat.

– Pakkanen voi olla perjantaina lähellä 20 astetta, Mustala sanoo.

Sähköyhtiöiden mukaan sääennusteiden perusteella valmiustasoa on jonkin verran korotettu sähkökatkojen varalta.

– Lumihäiriöitä on alkanut viikonloppuna olla. Ne on toistaiseksi hoidettu normaalin päivystyksen resursseilla. Tälle viikolle on luvattu edelleen lumisateita. Nyt ruvetaan valmistautumaan siihen, että nostetaan perustasosta valmiutta keltaiseen tasoon eli yksi pykälä ylöspäin, sanoo Järvi-Suomen Energian toimitusjohtaja Arto Pajunen.

Lue seuraavaksi