Hyppää sisältöön

EIT-huijauksesta epäilty irakilaismies kiistää tietävänsä mitään kuolemastaan: ”En tiedä, kenen aloitteesta minun kuolemani piti lavastaa”

Irakilaismies onnistuttiin kuulustelemaan lokakuussa irakilaisessa tuomioistuimessa, mutta Suomeen häntä ei ole saatu.

Tyttären asianajaja viestitteli kuolleeksi väitetyn isän kanssa. Viestittelyssä isä kertoi, että huijausajatus olisi alun perin ollut tyttären miehen. Kuva: Yle

Törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä epäilty irakilaismies vieritti kuulusteluissa syytä tyttärensä ex-miehen niskoille. Mies onnistuttiin viimein kuulustelemaan lokakuussa, mutta oikeuteen asti häntä ei ole saatu.

Tytärtä ja ex-miestä syytetään törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä. Maanantaina alkaneessa oikeudenkäynnissä syyttäjä vaatii kummallekin ehdotonta vankeusrangaistusta.

Syyttäjän mukaan kaksikko väitti naisen isän kuolleen henkirikoksen uhrina Irakissa, kun Suomi oli hylännyt hänen turvapaikkahakemuksensa joulukuussa 2017. Marraskuussa 2019 Suomi sai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta langettavan päätöksen irakilaismiehen väitetyn kuoleman vuoksi.

Tytär syyttää exäänsä

Kuolleeksi väitetty irakilaismies kuulusteltiin virka-apupyynnön avulla irakilaisessa tuomioistuimessa lokakuussa 2020. Vuonna 1971 syntynyt, eläkkeellä oleva upseeri kiisti kuulusteluissa rikokset.

Esitutkintapöytäkirjasta ilmenee, että miehen mukaan hän ei enää toukokuussa 2020 saanut yhteyttä tyttäreensä Suomessa. Tämän jälkeen hän sai kuulla, että tytär on pidätetty. Miehen mukaan rikosepäilyssä on kyse hänen tyttärensä ex-miehen kostosta.

Poliisin mukaan mies on kuitenkin osallinen rikokseen siinä missä tyttärensä ja tämän ex-mies.

Epäillyn rikoksen tekoaikaan tyttärellä oli käynnissä eroprosessi irakilaismiehestä, johon hän oli tutustunut Suomessa. Naisen mukaan mies rajoitti hänen elämäänsä suhteen alusta saakka, painosti ja pahoinpiteli häntä. Käräjäoikeus määräsi miehen lähestymiskieltoon.

Tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä nainen ja hänen ex-miehensä syyttelivät toisiaan.

Valekuollut kiisti tienneensä ”kuolemastaan”

Irakilaistuomioistuimen kuulustelussa kuolleeksi väitetty isä puolestaan kertoi, että ei tiedä yksityiskohtia siitä, miksi hänen kuolemastaan oli hankittu väärennettyjä asiakirjoja.

– En tiedä, kenen aloitteesta minun kuolemani piti lavastaa, mies sanoi kuulustelussa.

Miehen mukaan hän ei tiennyt mitään siitä, että hänen tyttärensä ja tämän mies olisivat väittäneet hänen kuolleen.

– Jos tyttäreni on tehnyt mainitun teon, hänen miehensä on varmaan uhannut tappamalla, ottamalla lapset häneltä pois sekä kiristämällä häntä.

Tutkinnassa miestä epäillään osalliseksi huijaukseen. Hän ei ole vastaajana tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä, koska häntä ei ole saatu Suomeen.

Tyttären puolustuksen mukaan isä ja ex-mies junailivat huijauksen. Ex-mies kiistää olevansa osallinen ja sanoo, että kuuli vasta helmikuussa 2020, että hänen ex-appiukkonsa on elossa.

Lue lisää:

.
.