1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Valotaiteilija Kari Kola on valittanut tapahtumarajoituksista hallinto-oikeuteen – dosentti: "Perusteet valitukselle ovat riittävät"

Kolan tekemässä valituksessa vaaditaan rajoitusten suhteuttamista käytettävissä olevaan tilaan ja tapahtuman luonteeseen.

Joensuulaisen valotaiteilija Kari Kolan mielestä tapahtumarajoitukset ovat olleet kohtuuttomia. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Joensuulainen valotaiteilija Kari Kola on valittanut Itä-Suomen aluehallintoviraston tekemistä tapahtumarajoituksista hallinto-oikeuteen.

Valitus koskee avin kolmea marras-joulukuussa tekemää päätöstä. Kolan mielestä rajoitukset eivät koske yhdenvertaisesti kaikkia tapahtumia ja ovat olleet kohtuuttomia.

– Pidän erikoisena sitä, että tapahtuman aikana samassa tilassa saa olla maksimissaan 20 henkeä, mutta ilman tapahtumaa voidaan ottaa toistatuhatta ihmistä. Touhu on rajusti eriarvoistavaa. Nyt tutkitaan, miten tämä menee juridisesti oikein, kertoo Kola.

Kolan tekemässä valituksessa vaaditaan rajoitusten suhteuttamista käytettävissä olevaan tilaan ja tapahtuman luonteeseen.

– Toivon, että joku selvennys tähän tulee. Nyt kaikkia tapahtumia käsitellään samalla tavalla. Onhan se eri asia, jos ollaan 50 hengen sisätilassa tai kolmen hehtaarin ulkotilassa. Se on outoa, Kola toteaa.

Kolan tietojen mukaan kukaan muu tapahtumajärjestäjä tai taiteilija ei ole toistaiseksi lähtenyt hakemaan ratkaisua oikeusteitse. Valituksesta hän toivoo ennakkotapausta koko tapahtuma-alalle.

Kola muistuttaa, että ala on ollut jo kuukausia vaikeassa tilanteessa eikä riittävän hyvää ratkaisua ole vielä löytynyt.

– Näyttää siltä, että ainoa keino hakea muutosta on oikeusteitse. Aion katsoa tämän kortin loppuun asti olipa se ratkaisu sitten mikä tahansa. Joku tolkku tähän täytyy nyt tulla, sanoo Kola.

Hän uskoo kuitenkin, että valitukseen on olemassa riittävät kantimet.

Kolan apuna on ollut valituksen tekemisessä perustuslain asiantuntija Pauli Rautiainen ja oikeustieteen maisteri Mia Kavasto, joka avustaa Kolaa myös oikeudessa.

Kola aikoo myös hakea korvauksia, mutta vasta kun asia etenee oikeudessa.

Avin rajoitukset vähensivät Kolan mukaan merkittävästi kävijöitä muun muassa Visual Festival -ulkotapahtumasta Joensuun Botaniassa. Lipputuloja jäi saamatta rajoitusten takia 40 000–50 000 euron edestä.

Oikeusoppinut pitää valitusta hyvänä asiana

Yliopistonlehtori, julkisoikeuden dosentti Matti Muukkonen Itä-Suomen yliopistosta uskoo, että hallinto-oikeus ei voi jättää Kolan valitusta tutkimatta.

– Perusteet ovat riittävät valitukselle. Tuomioistuimen tulee tuntea laki ja tuossa on riittävästi sisältöä, jotta asiaa voidaan käsitellä, Muukkonen arvioi.

Itä-Suomen yliopiston yliopistonlehtori, julkisoikeuden dosentti Matti Muukkosen mukaan on vaikea arvioida valituksen lopputulosta. Kuva: Varpu Heiskanen, Itä-Suomen yliopisto

Hän pitää valitusta hyvänä, koska hallinto-oikeus joutuu nyt todennäköisesti ottamaan kantaa siihen, missä menee aluehallintoviraston ja kuntien tartuntatautien torjunnasta vastaavien toimielinten toimivallan rajat.

– On hyvä, että tähän tulee jotain oikeuskäytäntöä.

Muukkonen kertoo tehneensä itse epidemian rauhallisempana aikana viime kesänä valitukset kaikista aluehallintovirastojen päätöksistä kaikkiin hallinto-oikeuksiin. Taustalla oli halu selkiyttää tilannetta.

– Koska minulla ei ollut konkreettista tapahtumaa käsillä, näitä ei suurimmassa osassa tutkittu, vaikka sinänsä Euroopan ihmisoikeussopimus turvaa tehokkaat oikeussuojakeinot.

Muukkonen sanoo, että tässä vaiheessa on vaikea arvioida Kolan valituksen lopputulosta. Tämä johtuu siitä, että oikeuskäytäntöä ei ole.

– Asia on aidosti monimutkainen kaikkine perusoikeuskysymyksineen, kommentoi Muukkonen.

Vahingonkorvauksia Kola voisi Muukkosen mukaan lähtökohtaisesti saada. Tämä menee kuitenkin normaalin vahingonkorvaussääntelyn kautta.

- Ensi vaiheessa korvausvaatimus valtionkonttorille ja siitä sitten eteenpäin, jos hallintoprosessissa aluehallintoviraston päätös päädytään kumoamaan lainvastaisena. Hallintoprosessissa ei voida käsitellä näitä vahingonkorvauksia.

12.1.2021 klo 11:25: Juttuun lisätty tieto oikeustieteen maisteri Mia Kavaston roolista.

11.1.2021 klo 14.25 Uutista täydennetty julkisoikeuden dosentti Matti Muukkosen kommenteilla. Samalla otsikkoa muutettu muotoon Valotaiteilija Kari Kola on valittanut tapahtumarajoituksista hallinto-oikeuteen – dosentti: "Perusteet valitukselle ovat riittävät"

Lue lisää:

Uudet rajoitukset tyrmistyttävät kulttuurialalla – valotaiteilijan ulkotapahtumaan pääsi vain pieni joukko, kun samalla kauppoihin rynnittiin alennusten perässä