Hyppää sisältöön

Demokraatit haluavat Trumpin pois virastaan välittömästi – Näin he aikovat edetä

Yhdysvaltain politiikka on ajautunut kaaokseen viime viikon kongressihyökkäyksen jäljiltä.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sekä hänen varapresidenttinsä Mike Pence Valkoisen talon pihalla 28. syyskuuta 2020. Kuva: Ken Cedeno / EPA

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin kautta on jäljellä enää yhdeksän päivää. Tämä on liikaa demokraateille, jotka haluavat Trumpin virasta välittömästi.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen demokraattipuhemiehen Nancy Pelosin mukaan Trumpia odottaa virkasyyte, mikäli varapresidentti Mike Pence ei syrjäytä häntä virasta. Pelosi kertoi kongressin alahuoneen tulevista askelista demokraattikollegoilleen osoittamassaan kirjeessä sunnuntaina.

Mitä tänään tapahtuu?

Demokraattien luonnostelemassa päätösehdotuksessa (siirryt toiseen palveluun) Pencea vaaditaan syrjäyttämään Trump välittömästi.

Yhdysvaltojen perustuslain 25. lisäyksen nojalla presidentti voidaan erottaa virasta, jos varapresidentti ja hallituksen enemmistö arvioivat, että presidentti on henkisesti tai fyysisesti kykenemätön hoitamaan virkaansa.

Lisäyksen mukaan presidentti voi vastustaa viraltapanoa. Jos varapresidentti ja ministerien enemmistö katsoisi hänet edelleen senkin jälkeen kykenemättömäksi hoitamaan virkaansa, varapresidentti jatkaisi ylimmän viran hoitoa. Silloin asia viime kädessä ratkaistaan kahden kolmasosan enemmistöllä kongressin molemmissa kamareissa. Koska tuolle annetaan aikaa yli kolme viikkoa, ja Joe Biden astuu virkaan ensi keskiviikkona, käytännössä Pencen hallituksella hyväksyttämä viraltapano päättäisi siis Trumpin virkakauden.

Trumpin ja hänen varapresidenttinsä välien kerrotaan rakoilleen, mutta Pence ei ole tähän mennessä ilmaissut kiinnostusta Trumpin syrjäyttämiseen. Hän ei kuitenkaan ole sulkenut sitä mahdollisuutta ulos.

Tämän lisäksi kongressille esitellään raamit mahdolliselle virkarikossyytteelle. Uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Trumpia on määrä syyttää ”kapinaan yllyttämisestä”.

Pence ei ole ilmaissut tukevansa Trumpin syrjäyttämistä, mutta hän ei myöskään ole täysin hylännyt ajatusta, mikäli Trumpin käytös muuttuu vielä arvaamattomammaksi. Kuva: Zak Bennett / AFP

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Koko kongressin alahuone äänestää Trumpin erottamista ehdottavasta päätöslauselmasta tiistaina, mikäli yksimielisyyttä aiheeseen ei maanantaina saada, kertoo Pelosi The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Äänestyksen ounastellaan menevän läpi demokraattienemmistöisessä edustajainhuoneessa.

Tämän jälkeen Pencellä on vuorokausi aikaa vastata äänestyksen tulokseen ennen kuin mahdollisessa virkarikossyytteessä edetään.

Trump yritti painostaa varapresidentti Mike Penceä toimimaan vaalituloksen muuttamiseksi. Pence ja Pelosi kongressin istunnossa 6. tammikuuta 2020. Kuva: Erin Schaff / EPA

Entä jos varapresidentti ei tee mitään?

Jos varapresidentti ei taivu demokraattien painostuksen alla, Pelosin mukaan seuraava ja välitön askel on mahdollinen virkarikossyyte. Virkarikossyytteen asettamisesta päättää kongressi yksinkertaisella enemmistöllä.

Yhdysvaltain presidentti voidaan erottaa virastaan, mikäli kongressin senaattoreista vähintään kaksi kolmasosaa katsoo presidentin syyllistyneen virkarikokseen.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ei ole puhunut julkisuudessa viime viikon kongressihyökkäyksen jälkeen. Kuvassa Trump loppiaisena pidetyssä tilaisuudessa Valkoisen talon tuntumassa. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Miksi virkarikossyytettä kaavaillaan, vaikka Trumpin kausi on loppumassa?

Puhemies Pelosi kertoi sunnuntaina itse kannattavansa Trumpin syrjäyttämistä 25. lisäyksen nojalla, sillä ”niin pääsemme hänestä eroon”. Pelosi puhui CBS-kanavan 60 minuuttia -ohjelman haastattelussa, kertoo CNN (siirryt toiseen palveluun).

Yksi syy virkarikossyytteen ajamiselle on Pelosin mukaan myös se, että Trumpin tuomitseminen estäisi häntä jatkossa hakemasta liittovaltion virkaan.

– Kongressissa presidentin toiselle virkarikossyytteelle on vahva tuki, Pelosi sanoi.

Demokraattien kongressiedustaja James Clyburn kuiskasi Nancy Pelosin korvaan 3. tammikuuta 2020. Kuva: Joshua Roberts / EPA

Milloin mahdollinen virkarikosoikeudenkäynti alkaisi?

Demokraattien kongressiedustaja James Clyburn kertoi sunnuntaina The New York Times -lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että mahdollisesta virkarikossyytteestä voitaisiin äänestää jo tiistaina.

Edustajainhuoneen sääntövaliokunnan puheenjohtaja Jim McGovern uskoo, että syytteestä äänestetään keskiviikkona ja että se menee läpi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kun syyteprosessi olisi saatu ripeällä aikataululla käyntiin, edustajainhuone saattaisi odottaa jopa sata päivää ennen kuin syyte lähetettäisiin senaattiin, uutisoi CNN (siirryt toiseen palveluun).

Syynä jarruttelulle on se, että mahdollisen aikaa vievän syyteprosessin ei haluta varjostavan Bidenin kauden alkua ja hallinnon kiireisinä pitämiä lainsäädäntöhankkeita, kuten koronaepidemian hoitoa.

Tämän lisäksi on olemassa vielä kolmas mahdollinen este Trumpin poliittisille jatkohaaveille. Senaatissa voitaisiin mahdollisesti järjestää erillinen äänestys, joka estäisi Trumpia asettumasta uudelleen ehdolle presidentiksi, kertoo The Guardian (siirryt toiseen palveluun). Tämä voitaisiin todennäköisesti hyväksyä senaatissa yksinkertaisella enemmistöllä.

Lisätty 12.1. klo 14.02 lisätietoja 25. lisäyksen prosessista: presidentti voi vastustaa viraltapanoa, jolloin asia siirtyy viime kädessä kongressin kamarien päätettäväksi - prosessi kuitenkin kestäisi yli Bidenin virkaanastujaisten, joten käytännössä Trumpin virkakausi päättyisi, jos varapresidentti ja yli puolet ministereistä niin haluaa.

Lue myös:

.
.