1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ympäristörikokset

Valtavan jätevuoren mailleen kätkenyt marjatilayrittäjä käräjille tiistaina – kätkö löytyi 2 vuotta sitten, ja siivoaminen jatkuu yhä

Muovia sisältävä maa-aines odottaa toimenpiteitä Etelä-Karjalassa sijaisevalla marjatilalla.

Jätteet löytyivät maastosta vuonna 2018 ympäristönvalvontaviranomaisten tarkastuskäynnin yhteydessä. Kuva: Kaakkois-Suomen poliisi

Luvattoman kaatopaikan raivaaminen on edelleen kesken Etelä-Karjalassa sijaitsevalla marjatilalla.

Marjatilalta löytyi vuonna 2018 suuri määrä maahan piilotettua jätettä. Marjatilan yrittäjää vastaan on nostettu syytteet ympäristön turmelemisesta ja törkeästä veropetoksesta, ja asian käsittely alkaa Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa tiistaina 12. tammikuuta.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta kerrotaan, että marjatilan yrittäjä on siivonnut marjatilalta tähän mennessä runsaat 600 tonnia jätettä. Määrä perustuu yrittäjän omaan ilmoitukseen, joka on päivätty marraskuussa 2020.

Raportin mukaan tilalta on poistettu esimerkiksi 256 tonnia rakennusjätettä, 165 tonnia energiajätettä ja lähes yhtä paljon tiiltä. Jätemääriä voi suhteuttaa esimerkiksi siihen, että ajoneuvoyhdistelmän massa voi olla 76 tonnia.

Siivoustyötä riittää kuitenkin myös kesäksi 2021.

– Kunnostaminen on edelleen kesken. Siellä on käsin seulottuja maa-aineskasoja, jotka ovat suurimmaksi osaksi maa-ainesta, mutta sisältävät vielä jonkin verran muovia, ympäristönsuojelupäällikkö Sara Piutunen kertoo.

Käsiteltävän maa-aineksen määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta Piutunen arvioi sen olevan 900 kuution eli 1200 tonnin luokkaa. On myös mahdollista, että töiden edetessä maastosta voi löytyä vielä lisää muovia, joka vaatii irrottamista.

Maa-aineksen sijoituspaikkaa ei ole vielä päätetty. Toimenpiteet riippuvat muun muassa siitä, kuinka paljon sen seasta löytyy lopulta muovia.

– Viranomainen ratkaisee sen, voidaanko maa-ainesta mahdollisesti hyödyntää jossakin kohteessa vai viedäänkö se kaatopaikalle, Piutunen kertoo.

Käytännössä alueen kunnostustyöt ovat nyt talven ajan tauolla, ja niitä jatketaan keväällä tai alkukesästä 2021.

– Varmasti ensi kesän aikana tulee ratkaisuja siitä, onko kaikki kohteet saatu siivottua ja mihin maa-ainekset menevät. Muovit, rakennusjätteet ja muut ovat jo menneet suurelta osin asianmukaiseen paikkaan, ja sieltä on lähtenyt hyvin materiaalia pois.

Lue myös:

Valtavan määrän jätettä mailleen haudannut marjatilayrittäjä oikeuteen ensi viikolla

Marjatilallinen kätki mailleen jätevuoren, jota siivotaan vähintään tämä kesä: "On avattu maata ja lähdetty lajittelemaan muoveja, metalleja ja puuta"