Hyppää sisältöön

Taas lähti yksi, kaupunkien ja kuntien johtajia irtisanoutunut urakalla: Pirkanmaalla on todelliset johtajien vaihtoviikot

Jo ainakin viides kunta ilmoitti, että se etsii uutta kunnanjohtajaa. Erojen takana on vetoa ja työntöä.

Virtain kaupunginjohtaja Juha Viitasaari on valittu Kuusiolinna Terveyden toimitusjohtajaksi. Kuva: Antti Eintola / Yle

Virtain kaupunginjohtaja Juha Viitasaari irtisanoutuu. Hän aloittaa Pihlajalinnan sekä Alavuden, Ähtärin, Kuortaneen ja Soinin yhteisyrityksen Kuusiolinna Terveyden toimitusjohtajana.

Viitasaari ei ole ainoa, joka jättää tehtävänsä. Poikkeuksellisen moni kunnan- tai kaupunginjohtaja on lyhyen ajan sisällä kertonut erosta.

Viitasaari ehtii olla ruorissa vaan vuoden ja neljä kuukautta.

– Osuu ikävästi samaan hetkeen, kun paikkoja on muitakin auki, Viitasaari kertoo Ylelle.

Syitä johtajien eroihin Pirkanmaalla on monia. On sekä vetoa että työntöä.

Viikonloppuna kerrottiin, että Mänttä-Vilppula hakee uutta kaupunginjohtajaa. Entinen kaupunginjohtaja Markus Auvinen irtisanoutui virastaan vuoden 2020 lokakuun lopulla.

Valkeakosken kaupunginjohtaja Jukka Varonen irtisanoutui yllättäen juuri joulun alla.

Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto irtisanoutui virastaan viime viikolla.

Pälkäneellä puolestaan on käynnissä kunnanjohtajan valintaprosessi, jossa haastatteluun on kutsuttu viisi kolmestatoista hakijasta. Myös Pälkäneellä entinen kunnanjohtaja Jussi Teittinen irtisanoutui virastaan, vajaan kahden vuoden työskentelyn jälkeen.

Luottamuspulaa ja uusia töitä

Virtain johtaja Viitasaari odottaa innokkaasti uutta työmahdollisuutta ja hän on seurannut yhtiötä pitkään.

– Yleisesti paljon kuulee, että (kaupungin johtamiset) ovat tuulisia paikkoja, mikä voi ruokkia ilmapiiriä. Itselläni ei ole mitään tällaista takana, Viitasaari sanoo.

Ylöjärvellä puolestaan on puhuttu johtamisongelmista ja kaupungilta on hakeuduttu muihin töihin. Sorvannon mukaan irtisanoutuminen ei liity tähän.

– Olen toiminut kuusi vuotta Ylöjärven kaupunginjohtajana ja nyt on hyvä hetki lähteä uusiin haasteisiin, Sorvanto kertoi Ylelle.

Jukka Varonen johti Valkeakoskea 18 vuotta. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Järvinen kertoi Ylelle, että taustalla on luottamuspula. Luottamuspulan taustalla olevia asioita Järvinen ei kuitenkaan kertonut.

Pälkäneellä nykyinen kunnanjohtaja Jussi Teittinen irtisanoutui kuukausi sitten.

Pälkäneen kunnanhalituksen puheenjohtaja Pertti Salminen sanoi Ylelle, että irtisanomisesta on sovittu yhteisymmärryksessä. Teittinen oli pitkään virkavapaalla. Pälkäne maksaa erokorvauksena johtajasopimuksen mukaan eli vuoden palkan kunnanjohtajalle.

Pälkäneellä useita johtajia on irtisanoutunut ja siirtynyt muualle töihin. Esimerkiksi talousjohtaja, hallintojohtaja ja elinkeinojohtaja ovat siirtyneet muualle.

Näissä eroissa on ollut eri syyt, kuten esimerkiksi uralla eteneminen, eikä ilmapiirissä ole osoitettu Salmisen mukaan olevan ongelmia.

Rikosjuttu taustalla

Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtajan erossa oli taustalla kaupungin tiedotteen mukaan molemminpuolinen luottamuspula. Teksti viittaa rikosepäilyyn ja ristiriitoihin kaupungin johtamisessa.

Ainakin viime talvena Mänttä-Vilppulassa oli ristivetoa lentokaupunkihankkeesta, jota kaupunginjohtaja oli mukana edistämässä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Timo Tukia kiisti Ylelle aiemmin, että erolla olisi mitään tekemistä lentokaupunkiasian kanssa. Hänen mukaansa kyse on lähinnä monista matkan varrella kasautuneista seikoista.

Tiedotteessa mainittu rikosepäily viittasi Tukian mukaan Markus Auvisen viime keväiseen rattijuopumusepäilyyn. KMV-lehti kertoi, (siirryt toiseen palveluun) että Auvinen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen ja sakkoihin törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuudesta vaarantamisesta.

Lue lisää:

Juha Viitasaari Kuusiolinna Terveyden toimitusjohtajaksi – "Oli vaikea olla tarttumatta tällaiseen mahdollisuuteen"

Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Markus Auvinen eroaa

Pälkäne maksaa vuoden palkan erokorvauksena vain alle kaksi vuotta töissä olleelle kunnanjohtajalle

Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtajan virka haettavana – Pirkanmaalla useita kaupungin- ja kunnanjohtajien irtisanoutumisia

Ylöjärven kaupunginjohtaja irtisanoutuu

Valkeakosken kaupunginjohtaja eroaa lähes 18 vuoden jälkeen luottamuspulan takia – saa johtajasopimuksella 18 kuukauden palkan