Hyppää sisältöön

Muistisairas mummo osti mersut kolmelle lapsenlapselleen – hovioikeus hylkäsi syytteet törkeästä petoksesta

Syyttäjä ja joukko sukulaisia valitti käräjäoikeuden vapauttavasta päästöksestä Rovaniemen hovioikeuteen.

Autot maksoivat syyttäjän mukaan 29 000 euroa, 35 000 euroa ja 45 500 euroa. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Rovaniemen hovioikeus on hylännyt kolmen naisen saamat syytteet törkeästä petoksesta. Syyttäjän mukaan naiset olisivat erehdyttäneet isoäitinsä ostamaan heille Mercedes-Benz-merkkiset henkilöautot.

Autot maksoivat syyttäjän mukaan 29 000 euroa, 35 000 euroa ja 45 500 euroa. Syyttäjä katsoi myös, että naiset saivat lisäksi mummolta käteistä rahaa yhteensä kymmeniä tuhansia euroja. Epäillyt rikokset tapahtuivat Rovaniemellä vuosina 2014-15. Syyttäjän laskelmien mukaan isoäidiltä olisi huijattu lähes 150 000 euron edestä rahaa ja omaisuutta.

Mummo oli tuolloin 90-vuotias. Hänellä oli todettu varhainen Alzheimerin tauti, joka oli johtanut tapahtumahetkellä lievän ja keskivaikean välillä olevaan dementiaan. Hän kuoli tammikuussa 2016.

Syytetyt kiistivät syyllistyneensä rikoksiin. Lapin käräjäoikeus hylkäsi syytteet runsas vuosi sitten. Käräjäoikeuden mukaan isoäiti oli ymmärtänyt lahjoitukset dementiasta huolimatta.

Pojat ja tytär valittivat hoviin

Syyttäjä sekä edesmenneen naisen kaksi poikaa ja tytär valittivat Rovaniemen hovioikeuteen. Valittajien joukossa oli lisäksi isoäidin kuolinpesä.

Hovioikeudessa kävi ilmi, että isoäiti oli puhunut jo vuonna 2013 hänelle tulevasta suuresta potista, josta kaikki lapsenlapset saisivat osansa. Lopulta hän sai yli 224 000 euron vakuutuskorvauksen vuonna 2014 ja kertoi ostavansa kaikille yhdeksälle lapsenlapselleen kohtuuhintaiset autot. Hovioikeus katsoi, että autojen lahjoitukset olivat isoäidin oma tahto ja hän on ymmärtänyt lahjoitusten merkityksen sekä niistä aiheutuneet kustannukset. Oikeudessa kuullut todistajat eivät olleet huomanneet, että isoäitiä olisi millään tavalla painostettu autokaupoissa. Hovioikeus ei löytänyt myöskään näyttöä siitä, että mummoa olisi johdateltu.

Hovioikeuden ratkaisuun voi hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos korkein oikeus myöntää valitusluvan.

KORJATTU: Aiemmin jutussa ollut virke "Hänellä oli todettu varhainen Alzheimerin tauti ja hänellä oli lisäksi lievän ja keskivaikean välillä oleva dementia." oikeaan muotoon "Hänellä oli todettu varhainen Alzheimerin tauti, joka oli johtanut tapahtumahetkellä lievän ja keskivaikean välillä olevaan dementiaan."