1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Pohjanmaan koronarajoitukset jatkuvat – katso johtajaylilääkärin kommentit hetki päätöksen jälkeen

Oulussa ei ole ollut havaintoja muuntuneesta koronaviruksesta.

koronavirus
Oulun kaupungintalo
Oulun yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Juha Korpelainen kertoo uusimmat tiedot Pohjois-Pohjanmaan koronarajoituksista.

Pohjois-Pohjanmaan koronatilannetta käsittelevä alueellinen työryhmä on kokoontunut tänään. Se päätti jatkaa pääosin nykyisenlaisia leviämisvaiheen rajoituksia, jotka olivat aiemmin voimassa 18.1. saakka. Rajoitukset ovat toistaiseksi voimassa 1.2. saakka.

Tästä jutusta löydät Pohjois-Pohjanmaalla voimassa olevat suositukset.

Kuitenkin samalla päätettiin, että esimerkiksi yläkouluja ei siirretä etäopetukseen, kertoo Oulun yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Juha Korpelainen.

Kunnille kuitenkin annetaan entistä selkeämmin mahdollisuus avata julkista toimintaa nuorille ja lapsille ja harkita esimerkiksi kirjastojen ja uimahallien avaamista, jos epidemiatilanne paikallisesti sen sallii. Tämä muutos tulee voimaan jo 14.1.

– On huomioitava se, että Pohjois-Pohjanmaalla eri alueilla tilanne on erilainen. Tilanne on Oulussa hankalampi kuin monessa muussa kunnassa, se on pyritty ottamaan huomioon suosituksissa. Kunnat ovat tähänkin asti voineet tehdä omia linjauksiaan, mutta sitä on nyt täsmennetty, Korpelainen sanoo.

Korpelainen ei vielä lähtenyt arvioimaan, milloin rajoituksia voitaisiin lähteä kunnolla purkamaan.

– Sitten voi tilanne rauhoittua, kun massarokotukset on tehty. Ja jos epidemia käyttäytyy kuten viime vuonna, niin aikaisin keväällä virukset lähtevät taantumaan.

Tartuntojen odotetaan vähenevän

Pohjois-Pohjanmaa on epidemian leviämisvaiheessa. Maakunnassa on todettu yhteensä 1 756 koronatartuntaa, joista 1 333 on Oulusta.

Juha Korpelaisen mukaan Oulussa ei ole ollut havaintoja muuntuneesta koronaviruksesta.

Oulun tilanne poikkeuksellinen, koska Oulussa tartuntojen ilmaantuvuus on ollut viime viikot kasvussa, toisin kuin Suomessa yleisesti. Tartuntojen määrä on kääntynyt kasvuun viime viikkojen aikana ja tartuntojen lähde jäi etenkin joulun aikaan jopa kolmasosasta tartuntoja selvittämättä.

Korpelaisen mukaan tilanne on kuitenkin tasoittunut.

– Nyt on päästy siihen, että tartunnan lähteet selviävät.

Hänen mukaansa iso osa tartuntapiikistä selittyy uudenvuoden tienoilla tapahtuneilla nuorten aikuisten tartunnoilla, ja tilanteen odotetaan tasoittuvan.

Täältä näet oman kuntasi tuoreet koronatartunnat sekä koronatilanteen kehittymisen Suomessa ja maailmalla.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi: Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Fimea saanut kolme vakavaa haittailmoitusta rokotteesta, Suomessa 221 uutta tartuntaa, AstraZeneca jätti EU-lupahakemuksen

Lue seuraavaksi