1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jään paksuus

Tehinselkä Päijänteellä osittain vielä sula – järvien jääpeite Keski-Suomessakin on tavallista ohuempi

Järvien jäille on muodostunut monin paikoin teräsjäätä heikompaa kohvajäätä.

Jään paksuus
Heikkoja jäitä Päijänteen rannassa, kauempana avovettä.
Tältä näytti Päijänteen Lehesselän rannalla Edesniemessä Jämsässä 7. tammikuuta.Petri Aaltonen / Yle

Järvien jäät ovat vuodenaikaan nähden tavanomaista ohuemmat ja jäihin on pudonnut ihmisiä eri puolilla maata. Vesistöjen jäiden paksuus vaihtelee petollisesti koko Suomen alueella, varoittaa Suomen ympäristökeskus Syke.

Jäillä liikkumista on Syken mukaan syytä välttää siihen asti, että ne vahvistuvat.

Koko maan vesistöjen jää on 10-30 senttiä ohuempaa kuin tavallisesti tähän aikaan. Etelä-Suomen järvien jäitä ei ole vielä pystytty turvallisesti mittaamaan.

Syke painottaa, että jäänpaksuus vaihtelee huomattavasti pienelläkin alueella. Lisäksi teräsjäätä hauraampaa kohvajäätä muodostuu nyt yleisesti. Jäälle satava lumi hidastaa teräsjään paksuuntumista, lisää kohvajään muodostumista ja hankaloittaa heikon jääalueen näkemistä.

– Viime päivien pakkassään myötä monet pienemmät järvet myös eteläisessä ja lounaisessa Suomessa ovat saaneet yhtenäisen heikon jääpeitteen, jonka mittausta ei ole turvallisuussyistä voitu tehdä. Jäälle ei siis pidä nyt lähteä, hydrologi Merja Pulkkanen kuvailee Syken tiedotteessa.

Päijänne osin jäätön

Keskisessä Suomessa jäänpaksuus vaihteli 2-20 sentin välillä niillä havaintopaikoilla (siirryt toiseen palveluun) (ymparisto.fi), joilla mittaus on voitu tehdä. Esimerkiksi Päijänteen Tehinselkä ei ole vielä kokonaan jäätynyt.

Hankasalmen Kuuhankavedellä jäätä on ollut alkuviikosta 18 senttimetriä. Määrä on 14 senttiä alle vuosina 1961-2020 mitatun keskiarvon. Teräsjään osuus Kuuhankavedellä oli yhdeksän senttiä.

Petäjäveden Karikkoselällä jäätä on ollut 10. päivä tammikuuta 10 senttimetriä. Jään paksuus jää siellä 15 senttiä vuosien 2002-2020 keskiarvosta.

Kastula Pääjärvellä jään paksuudeksi on mitattu viime päivinä 15 senttimetriä. Lukema on 19 senttiä vuosina 1912-2020 mitattujen keskiarvojen alapuolella.

Syke päivittää arvion jäätilanteesta kolme kertaa kuukaudessa. Arvio perustuu 47 havaintopaikan jäänpaksuusmittauksiin.

Lue lisää:

Keski-Suomessa hukkui viime vuonna huomattavasti edellisvuotta enemmän ihmisiä – Jyväskylässä sukeltajat etsivät ihmistä jään alta viimeksi perjantaina

Jäihin hukkuneiden määrä moninkertaistui viime vuonna

Antti Niemi näki, kun pilkkijä vajosi järveen – pian sinne hulahti myös sauvakävelijä, ja siksi asiantuntija painottaa: Jäille ei vielä asiaa

Lue seuraavaksi