1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Savonlinna vastasi väännön jälkeen "kyllä" Etelä-Savon sote-kutsuun – Omasta sairaalasta pidetään kynsin hampain kiinni

Maanantain kokousta edelsivät valtuustoryhmien neuvottelut kompromissin aikaansaamiseksi

Sote-uudistus
Savonlinnan keskussairaala
Kaupunginvaltuusto asetti kolme keskeistä edunvalvontatavoitetta, joilla pyritään turvaamaan Savonlinnan keskussairaalan asema tulevissa sote-neuvotteluissa.Kati Rantala / Yle

Savonlinnan kaupunginvaltuusto päätti maanantaina kokouksessaan, että kaupunki lähtee mukaan Etelä-Savon sote-maakunnan valmisteluihin ja niitä koskeviin neuvotteluihin. Päätöksenteon vaikeudesta kertoo se, että valtuuston edellisessä kokouksessa asia päätettiin jättää pöydälle.

Maanantain kokousta edelsivätkin valtuustoryhmien neuvottelut kompromissin aikaansaamiseksi.

Käsittelyn viimeisessä vaiheessa vastakkain olivat kaupunginhallituksen esitys ja demareiden ryhmäpuheenjohtajan Karoliina Helanderin muotoilema kompromissiesitys. Helanderin esitys hyväksyttiin äänin 38–0.

Kaupunginhallituksen esityksessä suunta olisi otettu kohti Etelä-Savoa maan hallituksen linjausten mukaisesti.

Myös Helanderin esityksessä Etelä-Savon sote-valmisteluun lähdetään mukaan, mutta samalla esityksessä korostetaan, että valtuusto on aiemmin halunnut suuntautua kohti Pohjois-Savoa. Lisäksi esitys asettaa neuvotteluihin kolme keskeistä edunvalvontatavoitetta, jotka ovat samat kuin kaupunginhallituksen esityksessä.

– Kompromissiesitys toisti osaltaan kaupunginhallituksen esitystä, mutta toi siihen oman painotuksensa. Esitykseen lisättiin se, että Pohjoi-Savon suunta on ollut kaupunginvaltuuston pyrkimyksenä ja että neuvotteluihin lähdetään, koska maan hallituksen esityksessä eduskunnalle on asiasta linjattu, sanoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.).

Mikkonen kuitenkin kiistää, että kompromissiesityksen muotoiluissa olisi kyse pelkästä kasvojen säilyttämisestä tai sen korostamisesta, että Etelä-Savon sote-maakuntaa kohti lähdetään pitkin hampain.

– Itse näkisin, että kaupunginvaltuusto halusi toistaa omaa kantaansa, jonka se on tehnyt vuosien saatossa hyvin selvästi, Mikkonen sanoo.

Edunvalvonnan tavoitteista päätöksessä linjataan, että Etelä-Savon sote-maakunta pitää velvoitettaa ylläpitämään kahta ympärivuorokautista yhteispäivystyssairaalaa. Savonlinnan sairaalan ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen määräaikaisuus vuoteen 2032 saakka pitää muuttaa toistaiseksi voimassaolevaksi.

Toiseksi neuvotteluja pitää jatkaa peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) kanssa lievennysten saamiseksi keskittämisasetukseen. Keskittämisasetus säätelee minimääriä erikoissairaanhoidon eri toimenpiteille ja leikkauksille, jotta toiminta saa jatkua.

Kolmanneksi on turvattava lisärahoituksen saaminen kahden ympärivuorokautisen yhteispäivystyssairaalan ylläpitämiselle Etelä-Savossa.