1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotka

Kansainvälinen hotellioperaattori on kiinnostunut Kotkan Kantasatamasta – taustalla sama kehitysyhtiö, jonka kanssa kaupunki purki aiemmat sopimuksensa

Kotkan kaupunki on nyt hyvästellyt Kantasataman Kehitys Oy:n kanssa aiemmin tehdyt sopimukset lopullisesti. Uusi yhteistyö on kuitenkin mahdollista.

Kotka
Kotkan satama-alue ja Merikeskus Vellamon parkkipaikka.
Kotkan Kantasatamaa aiotaan kehittää tulevina vuosina isolla kädellä. Arkistokuva.Antro Valo / Yle

Kansainvälinen hotellioperaattori on kiinnostunut Kotkan Kantasatamaan suunnitellusta hotellista.

Kantasatamaan on kaavailtu hotellia jo vuosia. Kotkan tavoitteena on ollut rakentaa hotelli Kantasatamaan tulevan tapahtumakeskuksen ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun uuden kampuksen yhteyteen.

Ensimmäisen kerran hotellisuunnitelmat nostettiin esille seitsemän vuotta sitten. Hotellille on yritetty löytää operaattoria jo pitkään, mutta se ei ole onnistunut.

Kantasataman Kehitys Oy on etsinyt alueelle hotellioperaattoria amerikkalaisen liikemies Cameron Sawyerin johdolla. Kaupungin mukaan kehitysyhtiön omistajat ovat olleet edelleen kiinnostuneita hotellihankkeen ja yrityskeskuksen kehittämisestä Kotkaan.

Tällä hetkellä yhtiön omistajat tekevät laajaa kaupunkikehityshanketta Helsingin Vallilassa. Suunnitelmissa on merkittävässä osassa uusi hotelli. Hotelliin on Kotkan kaupungin mukaan tarjolla kansainvälisesti toimiva operaattori, joka on erikoistunut tapahtumaliiketoimintaan, ja operoi Saksassa useita tapahtumakeskuksen ja hotellin muodostamia kokonaisuuksia.

Kyseinen operaattori on Kotkan kaupungin mukaan kiinnostunut sijoittumaan Kantasatamaan kaavailtuun hotelliin, ja sillä on vahvuuksia, jotka tukisivat erittäin hyvin Kotkan tapahtumakeskuksen liiketoimintaa.

Aiemmat sopimukset haudattiin

Kotkan kaupungin ja Kantasataman Kehitys Oy:n yhteistyö ei ole aiemmin sujunut ruusuisesti.

Kaupunki päätti viime vuonna purkaa kehitysyhtiön kanssa tehdyt sopimukset alueelle suunniteltujen hankkeiden kariutumisen takia. Kantasatamaan oli määrä rakentaa muotivaatteisiin keskittynyt outlet-keskus ja hotelli, mutta hanke ei edennyt.

Kaupunki on katsonut, että se ei voi lähteä selvittämään mahdollista yhteishanketta kehitysyhtiön kanssa, mikäli aiemman hankkeen osalta on olemassa riski sopimusriitoihin tai korvausvaatimuksiin.

Kotkassa onkin nyt lyöty viimeinen niitti Kantasataman kehittämisestä aiemmin tehtyjen sopimusten purkamiselle.

Kotkan kaupungilla on ollut kehitysyhtiön kanssa solmittu maanvuokrasopimus ja maankäyttösopimus. Maanvuokrasopimuksen kaupunki purki jo heinäkuussa 2020 kehitysyhtiön toukokuussa 2019 jättämästä kirjallisesta pyynnöstä.

Maankäyttösopimus on puolestaan taannut Cameron Sawyerille yhtiöineen yksinoikeuden kehittää yhtiölleen varattua aluetta Kantasatamassa. Tätä sopimusta Kantasataman Kehitys Oy ei olisi halunnut purkaa, joten kaupunki päätti asiasta syksyllä yksipuolisesti.

Lue lisää: Kotka päätti purkaa sopimuksen outlet-keskusta Kantasatamaan suunnitelleen yhtiön kanssa – amerikkalaisen hankekehittäjän yksinoikeus kehittää aluetta päättyy heti

Vaikka Kotkan kaupunki päätti sopimusten purkamisesta jo aiemmin viime vuonna, kaupunki halusi tehdä asiasta vielä virallisen sopimuksen.

Kaupunginhallituksen pöydällä asia oli viimeisen kerran maanantaina. Kotkan kaupunkirakennelautakunta hyväksyi sopimusten purkamisesta tehdyn sopimuksen jo joulukuussa.

Lisää aiheesta:

Kotka haluaa nopeuttaa hotellioperaattorin löytymistä Kantasatamaan – palkkaa konsulttiyhtiön avukseen

Kotka päätti purkaa sopimuksen outlet-keskusta Kantasatamaan suunnitelleen yhtiön kanssa – amerikkalaisen hankekehittäjän yksinoikeus kehittää aluetta päättyy heti(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)

Läpinäkyviä tiloja ja suuri "roikkuva" katto – katso Kantasataman uudet hulppeat havainnekuvat ja -video!

Hotellisuunnitelmat etenevät Kotkassa – tuoreen selvityksen mukaan Kantasatamaan voisi saada kannattavan hotellin

Jenkkisijoittajan kaupittelemaa hulppeaa outlet-keskusta on odotettu Suomeen 5 vuotta – mitään ei ole tapahtunut, ja Kotkan kaupungin kärsivällisyys on loppu

Kotka uudistaa vanhaa satamaa isolla kädellä: meren rannalle aiotaan rakentaa korkeakoulukampus ja tapahtumakeskus

Lue seuraavaksi