1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappiin luvassa aurinkoa ja kireitä pakkasia – paikoin jopa -40 astetta

Viikonlopuksi pakkanen hellittää, mutta sää viilenee jälleen tuntuvasti ensi viikolla.

pakkanen
Rovaniemen keskustaa ja Kemijokea lintuperspektiivistä talvella
Kovinta pakkasta ennustetaan torstaille, jolloin Rovaniemelläkin lämpötila voi laskea lähelle -40 astetta.Antti Mikkola / Yle

Lapissa päästään nauttimaan loppuviikon aikana kirpeän talvisesta säästä. Ilmatieteen laitoksen mukaan pakkanen alkaa kiristyä tiistaina ja sää myös selkenee päivän aikana. Tiistaina Lappiin onkin luvassa paitsi kylmenevää ilmaa, myös aurinkoa, josta saadaan nauttia perjantaihin asti.

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä pakkanen kiristyy -20 ja -30 asteen välille eikä kiristyminen jää vielä siihen. Keskiviikko kulunee samoissa lukemissa, mutta kovinta pakkasta povataan torstaille, jolloin jo aamusta pakkanen saattaa osassa Lappia lähennellä jopa -40 astetta. Paikoitellen pakkanen pysyttelee -35 asteen tuntumassa. Kylmintä on Keski- ja Etelä-Lapissa.

Viikonloppua kohden kovimmat pakkaset kuitenkin taittuvat. Sää lauhtuu perjantain aikana parinkymmenen asteen tienoille ja sää myös pilvistyy.

– Viikonloppuna pakkaset pysyttelevät -5 ja -15 asteen välillä. Ensi viikolla puolestaan pakkanen lähtee uudestaan kiristymään ja edessä voi olla pitkäkin poutajakso, jossa jopa -30 asteen pakkaset ovat mahdollisia, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Tuomo Bergman kertoo.

Lue seuraavaksi