1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuorten MM-kisojen järjestäjät jännittävät, pilaako Kainuun koronatilanne suunnitelmat – paikalle on tulossa yli 400 urheilijaa eri maista

Vuokatissa ollaan toiveikkaita MM-kisojen suhteen, sillä ne on helpompi järjestää koronatilanteessa kuin siirretyt SM-kisat.

hiihdon nuorten MM-kisat
Pystytäänkö nuorten MM-hiihdot järjestämään Vuokatissa, kun korona siirsi SM-kisat?
Pystytäänkö nuorten MM-hiihdot järjestämään Vuokatissa, kun korona siirsi SM-kisat?

Vuokatissa jännitetään, kuinka nuorten MM-hiihtojen käy, sillä aiemmin tällä viikolla Sotkamossa jouduttiin siirtämään nuorten SM-kisat, jotka olisi hiihdetty tulevana viikonloppuna.

– Meillä on hyvä valmius järjestää MM-kisat, sillä niiden järjestäminen on yksinkertaisempaa kuin SM-kisojen. MM-kisoihin tulee pienempi määrä urheilijoita, jotka tulevat joukkueittain ulkomailta, sanoo kisajärjestelyistä vastaava Ann-Mary Ähtävä Vuokatti Sportilta.

Vuokattiin on tehty viranomaisten ohjauksessa niin sanottu harjoituskupla, jossa kilpailijat eivät ole tekemisissä toistensa kanssa. Se on ollut esimerkiksi Kansainväliselle hiihtoliitolle vahva signaali, että tulevat kisat voitaisiin järjestää turvallisesti Vuokatissa.

Ähtävä kertoo, että nuorten MM-kisoihin matkaavat joukkueet tulevat Vuokattiin harjoituskuplaan. Lisäksi kaikki osallistujat testataan koronan varalta.

– On kyse ulkoilmatapahtumasta ja nuorista lajiensa huipuista. Tällä on merkitystä heille, ja myös aluetaloudelle.

Pohjoismaisten hiihtolajien nuoren MM-kisat myönnettiin marraskuussa Vuokattiin ja Lahteen. Kisat olisi pitänyt järjestää alun perin Puolan Zakopanessa, mutta koronapandemia muutti suunnitelmat.

Alustavan ohjelman mukaan 8.–14. helmikuuta Vuokatissa hiihdetään U20- ja U23-sarjojen perinteisen sprintit, vapaan hiihtotavan henkilökohtaiset väliaikalähdöt, U20-viestit ja pitkien matkojen perinteisen tavan yhteislähdöt. Vuokatissa kilpaillaan myös U23-ikäluokan sekaviestikilpailu.

Urheilijoita Suomen nuorten joukkueeseen ei ole vielä valittu, mutta yksi mahdollinen edustaja on Vuokatissa asuva Josefiina Böök, joka edustaa Jämin Jännettä ja on alueen urheiluakatemian kasvatteja. Valinnat U20- ja U23 -joukkueisiin tehdään tammikuun lopulla. Myös Haapajärven Kiiloja edustava Tiia Olkkonen odottaa valintapäivää innolla.

Tapasimme Tiia Olkkosen, Josefiina Böökin ja kisajärjestelyistä vastaavan Ann-Mary Ähtävän Vuokatin hiihtoputkessa. Voit katsoa videolta, minkälaisia odotuksia kisojen suhteen on ja millainen merkitys arvokisoilla on nuorille urheilijoille.

Ähtävän mukaan MM-kisojen järjestelyt ovat hyvässä vaiheessa, vaikka kisojen järjestäminen on vielä epävarmaa. Koronatilanne vaatii työtä ja ylimääräistä suunnittelua. Tällä hetkellä Vuokatissa järjestettäviin MM-kisoihin on ilmoittautunut 38 joukkuetta eli 464 urheilijaaa sekä 267 huoltoryhmäläistä ja valmentajaa.

Josefiina Böökin mukaan sekä SM-kisojen siirtyminen että MM-kisojen epävarmuus on ikävää, sillä hän haluaa päästää kisaamaan. Tiia Olkkonen kokee, että treenaminen ei ole mennyt hukkaan, vaikka SM-kisat siirtyivät, mutta hän haluaisi päästä testaamaan kuntoaan kisoissa.

Lue seuraavaksi