Hyppää sisältöön

FBI varoittaa uusista, aseellisista mielenosoituksista Yhdysvalloissa: Valtion johtohenkilöt ovat vaarassa

Liittovaltion poliisin FBI:n mukaan mielenosoituksia on suunniteltu Washingtonin lisäksi kaikkien osavaltioiden pääkaupunkeihin Joe Bidenin virkaanastujaispäivänä.

Kansalliskaartilaisia Washingtonin Capitol-kukkulalla maanantaina. Kuva: AOP

Yhdysvaltain presidentin virkaanastujaispäivän lähestyessä Washingtonissa moni on varuillaan. Viime viikon tapahtumille Capitol-kukkulalla ei pääkaupungissa haluta jatkoa.

– Katsotaan, mitä tapahtuu. Aion seurata uutisia ja selata Twitteriä nonstoppina, kuten kaikki muutkin, kertoo uutistoimisto Reutersin haastattelema vapaaehtoistyöntekijä Elizabeth Robinson.

Konsulttina työskentelevä Sherman Willhelm toivoo tasapuolista kohtelua oikeuden edessä kaikille asemasta riippumatta.

– Presidentti rikkoi selvästi lakia yllyttämällä ja rohkaisemalla mellakointiin. Vaikka jäljellä on vain 10 päivää vallassa, minusta tekojen seurauksella pitäisi olla merkitystä riippumatta siitä, kuka on kyseessä, Willhelm sanoo.

Varuillaan ovat myös viranomaiset.

Iskuja suunniteltu oikeustaloihin ja hallintorakennuksiin

Uutiskanava CNN kertoo viranomaisten (siirryt toiseen palveluun)pelkäävän, että viime keskiviikon hyökkäys kongressiin saattoi olla vasta alkunäytös presidentti Donald Trumpin kannattajille.

Capitol-kukkulan vartiointia on parannettu mm. pystyttämällä alueelle korkea aita. Kuva: AOP

Liittovaltion poliisi FBI varoittaa aseellisista mielenosoituksista kaikkien osavaltioiden pääkaupungeissa. Niitä on viranomaisten mukaan suunniteltu seuraavan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaispäiväksi 20. tammikuuta.

Mutta levottomuudet voivat alkaa jo aiemmin.

Mielenosoituksia koordinoiva ryhmittymä on FBI:n mukaan suunnitellut hyökkäävänsä hallintoa vastaan sekä paikallis- että liittovaltiotasolla, oikeustaloihin ja hallintorakennuksiin. Myös tuleva presidentti Biden sekä varapresidentti Kamala Harris ja kongressin demokraattipuhemies Nancy Pelosi ovat vaarassa tulla vahingoitetuiksi.

FBI varoittaa uhkista kongressin puhemiestä Nancy Pelosia, tulevaa varapresidenttiä Kamala Harrisia ja virassaan aloittavaa presidentti Joe Bideniä vastaan. Kuvassa Nancy Pelosi. Kuva: AOP

Sanomalehti New York Timesin mukaan erityisessä tarkkailussa ovat äärioikeistolaiset ryhmät.

New York Timesin haastatteleman nimettömän puolustusministeriölähteen mukaan viranomaiset varautuvat virkaanastujaispäivänä muun muassa mahdollisiin tarkka-ampujiin, itsemurhalentokoneisiin sekä yleisöä vastaan suunnattuihin drooni-iskuihin.

Kansalliskaarti on varautunut tilanteeseen asettamalla valmiuteen jopa 15 000 sotilasta. Lauantaina kansalliskaartin vahvuus Washingtonissa on noin 10 000 sotilasta.

Sitä, onko joukot aseistettu, ei New York Timesin mukaan ole vielä päätetty. Esimerkiksi keskiviikkona joukoilla ei ollut mukanaan lainkaan tuliaseita.

Mielenosoittaja vaati Trumpia virkorikossyytteeseen Capitol-kukkulalla maanantaina. Kuva: AOP

Capitol-kukkulaa vartioivat jo nyt kansalliskaartin kiertävät partiot, ja aluetta suojaamaan on pystytetty aita. Kulkureitti kongressitalolle on estetty.

Suositulle matkailunähtävyydelle Washington-monumentille pääsy on kielletty.

"Älkää tulko virkaanastujaisiin"

Uuden presidentin virkaanastujaisseremonioita on rajoitettu koronapandemian vuoksi. Tavallisesti Washingtoniin seremoniaa seuraamaan on saapunut satojatuhansia ihmisiä.

Virkaanastujaisista vastaava komitea on yhdessä pormestari Muriel Bowserin kanssa kehottanut ihmisiä olemaan osallistumatta tapahtumaan.

Pormestarin huolta kaupungin turvallisuudesta ei helpota se, että kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri Chad Wolf erosi maanantaina.

Eron syytä ei ole kerrottu, mutta oikeus päätti pari kuukautta sitten, että hänen nimityksensä tehtävään oli alun perin laiton.

Keskiviikon mellakoinnissa kuollutta poliisia muistetaan Washingtonissa. Kuva: AOP

Keskiviikkona viisi ihmistä kuoli mellakoinnissa Yhdysvaltain kongressitalossa ja sen liepeillä. Kaksi poliisia on pidätetty epäiltyinä yhteyksistään tapahtumiin, ja toistakymmentä on tutkittavana. Alueelta löydettiin polttopulloja ja muita itsetehtyjä räjähteitä.

Lue lisää:

.
.