Hyppää sisältöön

Heikot jäät pettävät yhä lumen alla – kirkkoherralla jäi pipo ja kuulokkeet putoamispaikkaan Hattulassa

Jäät ovat liian ohuita jopa mittaukseen Etelä-Suomessa.

Lumen alla jäätä on vain ohut peite ja lisäksi retkiluistin tekee jäähän myös railoa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Jäät ovat paikoitellen liian heikkoja jopa mitattaviksi. Näin on esimerkiksi Lammin Pääjärvellä ja Tammelan Pyhäjärvellä.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan Lammin Pääjärvessä jään paksuus on tähän aikaan vuodesta keskimäärin 24 ja Tammelan Pyhäjärvessä 30 senttimetriä. Nyt Pääjärven ja Pyhäjärven jäät ovat niin heikkoja, että niiden paksuutta ei voi edes mitata.

Myös Kanta-Hämeessä on viime päivinä pelastettu jäihin pudonneita ihmisiä ja eläimiä, kertoo pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Sami Hiltunen.

Koko Suomessa pelastettiin 15 kertaa viime viikonvaihteessa.

Kierähtäminen pelasti

Hattulalainen kirkkoherra Markku Antola putosi Vanajaveteen maanantaina iltapäivällä. Jalassa oli retkiluistimet. Hän oli luistellut alueella edellisenä päivänä. Nyt hän päätti luistella rannasta pidemmälle, noin 500 metrin päähän, laittoi whatsup-viestin, että mukavaa on, ja paluumatkalla parin minuutin päästä putosi jäihin.

– Lähimökeillä ei ollut ketään, vaikka huusin apua. Kännykkä kastui heti.

Antola yritti rikkoa jäätä naskalin avulla, mutta se lohkesi vain lisää. Hän oli avannossa noin 10 minuuttia, mutta sai lopulta jalat reiän toiselle puolelle ja kädet toiselle ja pääsi kierrähtämään ympäri.

– Sitten kieriskelin ainakin 150 metriä ja rupesi ihan pyöryttämään. Rannassa jää petti vielä uudelleen, enkä uskaltanut sitä pitkin kulkea, joten kävelin vielä 4 kilometriä autolle.

Markku Antolan mukaan usko ei loppunut.

– Jos on aika lähteä, niin se tapahtuu. Olihan se typeryyttä lähteä niin kauas rannasta, jolloin kestää kauan päästä ylös, kun ollaan pohjattomalla alueella. Onneksi olen harrastanut avantouintia 20 vuotta, että kylmä vesi oli sillä tavalla tuttua.

Hän kuunteli luistellessaan musiikkia: sinne avantoon jäivät kuulokkeet, sauvat ja pipo.

Kännykkä pussiin

Palomestari Sami Hiltusen mukaan tärkeintä on pysyä rauhallisena ja huutaa apua sekä kääntyä tulosuuntaan, mistä tullut, Jos sukset ovat jalassa, ne täytyisi saada irti. Vedessä vartti on kriittinen aika, sitten alkaa kangistuminen ja hypotermia iskee. Aina kun lähtee jäälle, naskalit mukaan, kännykkä vedenpitävään pussiin ja reppu selkään kannattelemaan.

Lumentulon jälkeen jäät ovat yhä heikkoja.

– Nyt ei kannata lähteä seikkailemaan, siltojen seudut, virtaumat ja karikot ovat yhä sulia, siellä lumen alla piilossa.

.
.