1. yle.fi
  2. Uutiset

Myös Aktia uhmaa Finanssivalvonnan suositusta kutistaa tuntuvasti osingonjakoa

Ålandsbanken kertoi tammikuun alussa maksavansa osinkoa vuodelta 2019.

osingot
Skylt med texten "Aktia"
Aktian hallitus ehdottaa osingonmaksua myös viime vuodelta vaikka EKP ja Finanssivalvonta suosittelevat äärimmäisen tiukkaa linjaa. EKP suosittelee, että voittoa jaetaan korkeintaan viisitoista prosenttia viime vuoden tuotosta.Yle/Fredrika Sundén

Aktia Pankki jakaa vuodelta 2019 osinkoa vaikka Finanssivalvonta on suositellut äärimmäisen varovaista voitonjakoa. Aktia jakaa osinkoa lähes 37 miljoonaa euroa eli 0,53 euroa osakkeelta.

Aktia kertoo kuitenkin pienentäneensä osinkojen määrän kuuteenkymmeneen prosenttiin tilikauden voitosta Finanssivalvonnan suosituksen vuoksi. Aktian mukaan sen vakavaraisuus ja likviditeetti olisivat mahdollistaneet 0,63 euron osakekohtaisen voitonjaon.

Aktia kertoo tiedotteessaan, että pankin osinkopolitiikan tavoite on maksaa 60–80 prosentin osinko tilikauden voitosta. Aktia perustelee osinkojen maksua vakavaraisuudella. Pankin mukaan on tärkeää, että se on kiinnostava sijoituskohde myös tulevaisuudessa.

Myös Ålandsbanken kertoi tammikuun alussa jakavansa toimintavuodelta 2019 osinkoa yhden euron.

Ålandsbanken perusteli osingonmaksua sillä, että sen tulos toimintavuodelta 2019 oli pankin 100-vuotisen historian paras ja että se on oman oman pääoman tuotolla mitattuna Euroopan kannattavimpia pankkeja.

Finanssivalvonta kehotti keväällä pankkeja pidättäytymään osinkojen maksamisesta kokonaan lokakuuhun asti. Joulukuussa (siirryt toiseen palveluun)Finanssivalvonta suositteli "äärimmäistä varovaisuutta" voitonjaossa.

Finanssivalvonnan mukaan osinkojen maksun lykkäyksellä varmistetaan, että pankit pystyvät rahoittamaan reaalitaloutta. Taustalla on koronapandemia, jonka kesto ja vaikutukset ovat epäselviä.

Fivan apulaisjohtaja Jyri Helenius kertoi tuolloin STT:lle, että Fiva ei ole antanut yhdellekään pankille lupaa poiketa suosituksesta. Suositus ei kuitenkaan ole sitova määräys.

Korjaus 17.1. klo 12: Juttuun täsmennetty, että Aktian ja Ålandsbankenin osingot liittyvät vuoteen 2019, ei viime vuoteen.

Lue seuraavaksi