Hyppää sisältöön
Lasten hiihtokoulua Rukalla.Aino-Liisa, Elsa, Joonas ja Tiina Mämmelä Riihimäeltä lomailevat Rukalla.
Laskettelijoita Rukalla.Rukan rinneturvallisuudesta vastaava Teemu Torvinen (Ruka Ski Patrol)..Varoituskyltti Rukan rinteessä.
Länsi-Rukan rinteitä.Lippuja myydään Rukalla.Suksia Rukan rinteessä.Ruka talvipakkasessa.

Perheet ryntäsivät laskettelemaan

Lasten hiihtokouluissa oli vuodenvaihteessa jopa nelinkertainen määrä oppilaita edellisvuoteen verrattuna.

Rukan hiihtokoulussa kävi joululomien aikana poikkeuksellisen paljon lapsia. Myös muissa Suomen rinnekeskuksissa tilastoitiin merkittävää kasvua hiihtokouluasiakkaissa.

Korona on muuttanut perheiden matkasuunnitelmia, mikä selittää rinnekeskusten vilkkautta. Riihimäkeläinen Mämmelän perhe matkusti tammikuun toisella viikolla pohjoiseen.

Meidän piti lähteä aurinkomatkalle mummin syntymäpäiviä viettämään. Koronan vuoksi muutimme suunnitelmia ja tulimme Rukalle.

Tiina Mämmelä

Rinteisiin palasi myös huomattava joukko laskettelijoita, jotka ovat pitäneet vuosikausien, jopa vuosikymmenten, tauon laskettelusta.

Paluun tehneet harrastajat toivat mukanaan rinteisiin vanhaa hiihtokalustoa. Pitkät ja kapeat sukset eli "sukkapuikot" tekivät paluun.

Rinteessä näkyi Nordican viisisatasia, joita luulin sukupuuttoon kuolleiksi monoiksi.

Teemu Torvinen, Rukan rinneturvallisuusvastaava

Uudelleen lasketteluharrastuksen aloittaneet saattavat olla rinteessä turvallisuusriski sekä itselle että muille, sillä taidot ovat voineet ruostua.

Tuli melkein 30 vuotta taukoa ennen kuin uskalsin uudestaan rinteeseen. Harjoittelin matalissa rinteissä ja kun tuntuma löytyi, olen uskaltanut isoihin mäkiin.

Tiina Mämmelä

Hiihtokeskuksissa odotettiin ennätystalvea viime kaudeksi, kunnes koronaepidemia katkaisi kauden maaliskuussa. Pohjois-Suomessa hissilippumyynti laski viime talvikaudella 15 prosenttia. Etelä-Suomessa pudotusta oli yli 50 prosenttia.

Hiihtokoulumyynti laski rinnekeskuksissa viime talvena viidenneksen edellisvuodesta ja vuokraamomyyntikin neljänneksellä.

Hiihtokoulujen suosio noussee tänä talvena normaalille tasolle. Vuokraamoissa on hiljaista, koska ihmiset käyttävät koronan vuoksi omia varusteitaan.

Harri Lindfors, Suomen Hiihtokeskusyhdistys toiminnanjohtaja

Joulun ja uudenvuoden aikaan Pohjois-Suomen rinnekeskuksissa oli vilkasta. Tammikuussa rinteet ovat hiljenneet, sillä maisemasta puuttuvat ulkomaalaiset charter-lentomatkustajat sekä venäläiset.

Tekijät

Teksti ja kuvatEnsio Karjalainen

Lähteet

Harri Lindfors, toiminnanjohtaja, Suomen Hiihtokeskusyhdistys
Marko Mustonen, liiketoimintajohtaja, Levi