1. yle.fi
  2. Uutiset

EK: Teollisuusinvestointien odotetaan kasvavan viime vuodesta – koronan tuoma epävarmuus varjostaa arviota

Teollisuuden investointikysely ennakoi 14 prosentin kasvua kiinteisiin investointeihin ja Energiateollisuuden investointeihin jopa 33 prosentin kasvua viime vuoteen verrattuna. Kansainvälisessä vertailussa taso on kuitenkin matala.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK)
Sairaalan tutkimuspöytää valmistetaan tehtaalla.
Jos pandemiaa ei saada kuriin, joutuvat yritykset väistämättä viivästyttämään investointejaan.Laura Ukkonen / Lehtikuva

Teollisuusinvestointeihin odotetaan tänä vuonna noin yhdeksän prosentin kasvua viime vuoteen nähden, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tuore Investointitiedustelu.

Investointien arvoksi tulisi tänä vuonna 7,5 miljardia euroa, mutta suunnitelmien toteutumiseen liittyy kuitenkin EK:n mukaan poikkeuksellista epävarmuutta.

– Mikäli koronaviruspandemiaa ei saada kuriin ja yhteiskunnan tiukkoja rajoitustoimia joudutaan jatkamaan vielä pitkälle tätä vuotta, joutuvat yritykset väistämättä myös viivästyttämään ja uudelleenarvioimaan investointisuunnitelmiaan, kertoo EK:n asiantuntija Terhi Heikkonen tiedotteessa.

Kiinteiden investointien ennakoidaan kasvavan 14 prosenttia viime vuodesta, tutkimus- ja tuotekehittelymenoihin satsaamisen puolestaan noin kaksi prosenttia. Energiateollisuuden investointien ennakoidaan kasvavan jopa noin 33 prosenttia tänä vuonna, ja niiden arvo olisi 2,2 miljardia euroa.

Investointisuunnitelmista vain noin viidennes on lopulta tuotannon laajentamiseen tähtäävää, ja kansainvälisessä vertailussa taso on EK:n tiedotteen mukaan matala.

Heikkosen mukaan tuottavuuden kasvattamiseen kannattaa panostaa erityisesti digitalisaation ja ympäristöystävällisyyden kautta.

EK toteutti teollisuuden investointitiedustelun syksyllä 2020, ja siihen vastasi noin 220 yritystä, jotka työllistävät Suomessa noin 122 000 työntekijää.

12.1. klo 12.10 Oikaisu: Korjattu EK:n asiantuntija Terhi Heikkosen nimessä ollut kirjoitusvirhe.

Lue lisää:

Pitkä alavire teollisuuden tilauksissa päättyi – kasvua marraskuussa yhdeksän prosenttia

Eurooppa kiihdyttää kovaa vauhtia kohti vetytaloutta – Suomella on mahdollisuus muuttua energian viejäksi

Lue seuraavaksi