Hyppää sisältöön

Suhteessa olleet 33-vuotias nainen ja 26-vuotias mies tuomittiin naisen aviomiehen murhasta Vantaan Koivukylässä – yrittivät lavastaa tuttunsa syylliseksi

Uhrille oli tarjottu päihdyttävää ainetta ennen tekoa, joten hän oli ollut puolustuskyvytön.

Mies ja nainen murhasivat yhdessä 35-vuotiaan miehen Vantaalla Paatmakujalla maaliskuussa. Kuva: Laura Tolonen / Yle

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi tänään vuonna 1987 syntyneen naisen ja 1994 syntyneen miehen Vantaan Koivukylässä viime maaliskuussa tehdystä 35-vuotiaan miehen murhasta.

Mies tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Nainen tuomittiin syyntakeettomana tehdystä murhasta ja syyntakeettomana tehdystä väärästä ilmiannosta.

Syyntakeettomuuden vuoksi nainen jätettiin tuomitsematta rangaistukseen. Hänet määrättiin tahdosta riippumattomaan hoitoon valtion oikeuspsykiatriseen sairaalaan.l

Myös miehelle tehtiin mielentilatutkimus, jonka mukaan hän oli syyntakeinen. Miehen katsottiin tehneen murhan vakaasti harkiten.

Uhria iskettiin teräaseella kymmeniä kertoja

Uhri oli murhasta tuomitun naisen puoliso, mutta vastaajien kertomuksen mukaan he olivat olleet eroamassa. Murhasta tuomitut olivat seurustelleet keskenään lyhyen ajan.

Oikeuden mukaan teko oli suunnitelmallinen. Nainen ja mies olivat menneet uhrin asunnolle teräaseiden ja huumausaineen kanssa aikomuksenaan tappaa 35-vuotias mies. Nainen oli sopinut uhrin kanssa tapaamisen.

Uhrille oli tarjottu päihdyttävää ainetta ennen tekoa, joten hän oli ollut puolustuskyvytön. Tuomion mukaan teko oli erityisen julma, raaka ja pitkäkestoinen, mitä kuvaa se, että uhria on isketty ja viilletty ainakin 42 kertaa.

Oikeuden mukaan sekä mies että nainen olivat osallistuneet väkivaltaan teräseilla. Tuomitut olivat yhdessä peitelleet tekoa muun muassa siivoamalla rikospaikkaa. He olivat myös yrittäneet lavastaa tuttunsa syylliseksi murhaan.

Oikeuden mukaan teon motiivi jäi epäselväksi. Nainen oli ollut miehensä kanssa huonoissa väleissä, mutta motiivia puolison surmaamiseen ei naisen eikä miehen mukaan ollut.

Väittivät tuttuaan murhaajaksi

Ruumis löytyi Paatsamakujalla sijainneesta asunnosta vasta kaksi viikkoa myöhemmin, kun vuokranantaja saapui tarkistamaan asuntoa. Rikoksen uhri tunsi myös murhasta tuomitun miehen ennalta.

Mies kertoi oikeudessa tavanneensa uhrin aiemmin huumausainekaupan vuoksi. Samassa yhteydessä hän oli tutustunut uhrin vaimoon.

Murhasta tuomittu mies kertoi käyttäneensä useita eri huumeita ennen henkirikosta. Hän oli hakenut huumeita naisen kanssa Itäkeskuksesta ennen Koivukylään lähtöä. Mies kertoi käyttäneensä päivittäin muun muassa Subutexia, amfetamiinia ja bentsodiatsepiineja.

Yle uutisoi joulukuussa tapauksen monivaiheisesta tutkinnasta. Aluksi teosta epäiltynä vangittiin kaksi miestä ja yksi nainen. Myöhemmin poliisille ilmeni, että toinen teosta epäillyistä miehistä oli ollut muualla henkirikoksen aikaan.

Nainen väitti poliisille lopulta syyttömäksi todetun miehen tehneen henkirikoksen. Tämän johdosta nainen tuomittiin syyntakeettomana tehdystä väärästä ilmiannosta.

Väärän ilmiannon kohteeksi joutunut mies on nyt epäiltynä Helsingin Metsälässä tapahtuneesta paloittelumurhasta, jonka käsittely on kesken Helsingin käräjäoikeudessa. Miehen epäillään ampuneen Metsälän henkirikoksen uhria ilmakiväärillä.

Mies ja nainen kiistivät oikeudessa syyllistyneensä murhaan. Tuomiosta voi valittaa hovioikeuteen, joten se ei ole vielä lainvoimainen.

Lue lisää:

.
.