Hyppää sisältöön

Kemin kirkon urut peruskorjataan – 85-vuotiaita harvinaisia urkuja ei ole korjattu vielä kertaakaan

Peruskorjauksen ansiosta urkujen soitettavuus paranee ja myös julkisivua ehostetaan.

Urkuremontti kestää maaliskuun loppuun asti. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Kemin kirkossa on aloitettu urkujen peruskorjaus. Vuonna 1935 valmistuneita urkuja ei ole peruskorjattu vielä kertaakaan. Normaalisti urkujen peruskorjausväli on 30 vuotta. Etenkin urkujen nahkaosat ovat vanhentuneita.

Peruskorjauksen aikana uusitaan kaikki lähes 3000 puista ja nahkaista paljetta, korjataan haljenneet puuosat, urut puhdistetaan ja niille tehdään kosmeettisia kohennuksia, kuten julkisivupillien korjaus. Korjauksen ansiosta urkujen soitettavuus ja soittovarmuus paranee, mutta urkujen ääneen sillä ei ole suoraan vaikutusta.

– Soittaja tykkää erityisesti, soitto helpottuu ja viat häipyvät toivottavasti vuosikymmeniksi, Kemin seurakunnan johtava kanttori Aki Tyni sanoo.

Kemin kirkon uruissa on yli 2600 pilliä. Osa niistä lähetetään kunnostettavaksi Sotkamoon. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Urut toimivat pneumatiikalla, jossa liike välittyy urkujen sisälle paineilman avulla. Tynin mukaan saman aikakauden samalla tekniikalla tehtyjä soittimia on Suomessa korkeintaan parikymmentä.

Urkujen peruskorjauksen on määrä valmistua maaliskuun lopussa viikolla 12. Siihen asti kirkko on suljettuna arkipäivisin. Viikonloppuisin kirkossa voi järjestää tilaisuuksia koronarajoitusten sallimissa puitteissa.

Urkupillien pituus vaihtelee sentistä jopa 5 metriin. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Urkuremontin ajan kirkossa on käytössä sähköurut. Koronan vuoksi jumalanpalvelukset järjestetään nyt ilman seurakuntaa ja lähetetään YouTuben ja radion välityksellä.