Hyppää sisältöön

Hoitajille aloitettu kriisiapu kolmen vanhuksen kuoltua kotiutusosaston koronatartuntaketjun seurauksena Kouvolassa – tartuntojen alkulähdettä ei tiedetä

Kotiutusyksikön työntekijät saavat keskusteluapua ryhmissä ja puhelimitse.

Lauttarannan kotiutusyksikössä on todettu tiistaihin mennessä 34 koronavirustartuntaa. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle

Lauttarannan kotiutusyksikön työntekijöille on tiistaina alettu järjestää kriisiapua osastolla jyllänneen koronatilanteen johdosta.

Kymsoten osaamisen johtaja Maija Kaltakari kertoo, että kotiutusyksikössä järjestetään jatkossa päivittäin tilaisuus, jossa osaston työntekijät voivat käydä mieltään painavia asioita keskustellen läpi.

Tarve kriisiavulle tuli ilmi viikonlopun aikana, jolloin kolme kotiutusyksikön asukasta menehtyi.

Kyseessä on debriefing eli psykologinen jälkipuintitilaisuus, joka on ulkopuolisen ammattilaisen vetämä ryhmäkeskustelu. Lauttarannan kotiutusyksikössä tilaisuuksia vetää työsuojelupäällikkö, työterveyshuollon työpsykologi tai työterveyshoitaja.

Samaa menetelmää on käytetty aiemminkin traumaattisten tapausten jälkeen.

– Tyypillisesti tätä menetelmää käytetään silloin jos esimerkiksi sairaalassa tapahtuu jokin traumatisoiva tilanne. Henkilöt, jotka ovat olleet mukana tilanteessa, saavat debriefing-tukea, Kymsoten osaamisen johtaja Maija Kaltakari kertoo.

Tilaisuus järjestetään osaston aamuvuorolaisille ennen työntekijöiden vuoronvaihtoa päivittäin kello 14.30–15.

Puhelinapua muille työntekijöille

Koronavirustartunnan saaneet ja sille altistuneet työntekijät saavat keskusteluapua puhelimitse.

Työterveyshuollon ammattilaiset soittavat sairastuneille työntekijöille, arvioivat puheluiden aikana heidän kuntoaan ja tarjoavat keskusteluapua. He soittavat myös koronavirukselle altistuneille työntekijöille, jotta he pääsevät purkamaan huoliaan.

– Voisin kuvitella, että sellaista kollektiivista huolta kannetaan paitsi asukkaista myös kollegoista ja heidän jaksamisestaan. Se on aika tyypillistä hoitoalalla, että tunnetaan vastuuta laajasti, osaamisen johtaja Maija Kaltakari sanoo.

– Toki tässä halutaan myös ennakoida, että ihmisillä olisi tällainen kanava käytössä, keskustelumahdollisuus ammattilaisen kanssa.

Keskusteluapua järjestetään kotiutusyksikön työntekijöille niin kauan, kuin siihen nähdään tarvetta.

Yksi uusi tartunta

Lauttarannan kotiutusyksikössä todettiin tiistaina yksi uusi koronavirustartunta.

Yksikössä on nyt todettu yhteensä 34 tartuntaa, joita on sekä asukkailla että työntekijöillä.

Lauttarannan kotiutusyksikössä on hoidossa 13 koronapositiivista potilasta ja 12 virukselle altistunutta asukasta.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, että kotiutusyksikön koronavirustilanne on eilisen jäljiltä pysynyt vakaana, mutta tilanne on edelleen huolestuttava.

Uusia potilaita ei ole siirretty sairaalahoitoon eikä kotiutusyksikössä ole ollut uusia koronaan liittyviä kuolemantapauksia.

Siitä mistä koronavirus on päässyt kotiutusyksikköön, ei ole tietoa.

– Tuskin saamme koskaan ihan tarkkaan selvitettyä, koska mahdollisuuksia on useita, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.