Hyppää sisältöön

Suomalainen patjanvalmistaja siirsi tehtaansa Virosta Suomeen – tuloksena 30 uutta työpaikkaa ja varmuus tuotannon toimivuudesta koronan aikaan

Unico Oy:n tehdas siirrettiin Virosta Kankaanpäähän monista syistä: tilantarve, tuotteiden kotimaisuus ja koronan tuomat epävarmuudet.

Pasi Saarinen Unicon pian valmistuvassa tehtaassa Kankaanpäässä. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Korona on saanut yritykset tarkastelemaan tuotantoketjujaan.

Yrityksissä on saatettu liikaa keskittyä yhden maan tai tuottajan varaan, ja koronan tuomat rajoitukset ovat näin haitanneet tuotantoketjun toimivuutta.

– Tuotantoa ollaan saatettu jopa palauttaa Suomeen, sanoo Satakunnan kauppakamarin toimitusjohtaja Minna Nore.

Satakunnan Kankaanpäässä entisellä Reiman tehtaalla on käynnissä iso remontti, kun tiloja uusitaan uuden omistajan vaatimaan kuntoon.

Tehtaan tiloissa on alkamassa maaliskuussa patjanvalmistus, kun patjatehdas Unico siirtää Virossa olleen tehtaansa Suomeen. Kankaanpäässä tehdään jatkossa samaa kuin Virossa – ompelutyötä eli esimerkiksi patjahuppuja. Patjojen ja sohvien lopullinen valmistus tehdään yrityksen muissa toimipaikoissa Kauhavalla ja Lapualla.

– Syitä muutolle on useita. Haluamme lisätä tuotteiden kotimaisuusastetta, tarvitsemme lisää tilaa ja lisäksi on logistisesti järkevää, että kaikki tuotantopaikkamme sijaitsevat täällä, sanoo Unicon toimitusjohtaja Pasi Saarinen.

Unicon Kankaanpään tehdas valmistaa komponentteja eli esimerkiksi sohvien ja patjojen osia näistä vaahtomuoveista. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Kymmeniä uusia työpaikkoja

Unicon uusi tehdas tuo Kankaanpäähän noin kolmekymmentä uutta työpaikkaa.

Kankaanpään kaupungin elinkeinojohtaja Marko Rajamäki on tästä todella innoissaan.

– Näin monen työpaikan tuleminen samalta toimijalta on erittäin merkittävä lisäys ja harvinaista herkkua nykypäivänä, myös isoissa kaupungeissa. Olemme todella iloissamme tästä.

Reiman vanha tehdas ehti olla tyhjillään noin 3–4 vuotta.

Kaupunki aikoo kaikin tavoin olla yrityksen apuna. Myös mahdollisia uusia Kankaanpäähän muuttajia halutaan auttaa parhaan mukaan.

Näin monen työpaikan tuleminen samalta toimijalta on erittäin merkittävä lisäys ja harvinaista herkkua nykypäivänä.

Marko Rajamäki, Kankaanpään kaupungin elinkeinojohtaja

Unicon kaikki tuotanto on muuton jälkeen Suomessa, Kankaanpään lisäksi sillä on tehtaita Etelä-Pohjanmaalla. Muutto tuo kustannuksia, mutta myös säästöjä.

– Työvoimakustannukset ovat Suomessa korkeampia, mutta esimerkiksi logistiikan puolella kustannuksissa tulee säästöjä.

Tuotannon tuominen takaisin kotimaahan on ollut yrityksellä mielessä jo pidempään, mutta suunnitelmat konkretisoituivat koronan tullessa kuvioihin.

Pasi Saarinen sanoo havainneensa, että huonekalualalla olisi samansuuntaista liikehdintää alan muissakin yrityksissä.

– Vähän siltä vaikuttaa kyllä.

Unico Oy:n uusi tehdas sijaitsee Kankaanpäässä. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Kauppakamari: Lähellä tapahtuva tuotanto nousee uuteen valoon

Satakunnan kauppakamarin toimitusjohtaja Minna Nore kertoo, että yritysten toimintaympäristö on muuttunut viime vuonna melkoisesti.

Uusia riskejä on tullut arvioitaviksi ja tänä vuonna joudutaan miettimään toimitusvarmuutta ja globaaleja tuotantoketjuja osittain uudesta näkökulmasta.

– Suomen kaltaiselle maalle on erityisen tärkeää, että markkinat eivät sulkeudu eikä protektionismia esiinny, koska meidän yrityksemme menestyvät vientimarkkinoilla.

Nore sanoo, että on kuitenkin jo nyt havaittu, että toimitusketjuissa tapahtunee muutoksia ja yritykset purkavat riippuvuuttaan yksittäisistä alihankkijoista.

– Tämä tarkoittanee myös osin tuotannon siirtymistä lähialueille tai Suomeen. Logististen riskien kasvaminen tullee asettamaan lähellä tapahtuvan tuotannon uuteen valoon. Muutokset ovat toistaiseksi pieniä, mutta uudelleen arviointia tullaan varmasti näkemään.

Lue myös:

.
.