Hyppää sisältöön

Ähtävänjoen vedenpintaa valvoo nyt 7 riistakameraa – hyydepatojen räjäytyksistä halutaan eroon, koska niistä kärsii myös jokiympäristö

Ähtävänjoen vedenpinnan nousua seurataan Pedersöressä muun muassa riistakameroiden avulla.

Riistakamera joen rannassa
Rapsakka pakkanen on nostanut hyydettä Ähtävänjoella Pedersöressä, ja tilannetta seurataan nyt riistakameroin.

Pakkaset ja kova tuuli ovat lisänneet hyyteen muodostumista Ähtävänjoen koskissa. Koskien yläpuoliset vedenpinnat ovat nousseet monin paikoin.

Tämän vuoksi veden juoksutusta Lappajärvestä ja Evijärvestä on pienennetty, ja sen toivotaan helpottavan hyydetilannetta.

Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta sanoo, että se on tehokkain keino helpottaa tilannetta.

– Pienennetään juoksutuksia ja saadaan sillä lailla virtausnopeutta hidastumaan, ja saadaan paremmin jääkantta muodostumaan, kertoo Haukilehto.

Uusia keinoja käytössä

Tilannetta joen varrella seurataan muun muassa riistakameroin. Niitä on laitettu Ähtävänjoen koskiin seitsemän.

– Monella koskella on riistakameroita, ja ne ottavat kuvaa tunnin välein. Pystymme katsomaan miten tilanne kehittyy, kertoo Haukilehto.

Riistakamerat ovat keinovalikoimissa uusimpia. Ne ovat käytössä toista talvea. Veden virtaamia pystytään nyt paremmin säätelemään, kun kameran välityksellä nähdään mikä tilanne on.

Hyydeköysien avulla nopeutetaan jääkannen muodostumista. Kuva: Kalle Niskala/Yle

Tarvittaessa jokea kuvataan myös dronella. Ähtävänjoelle tulivat myös juuri ennen joulua jo monina aikaisempinakin talvina käytössä olleet hyydeköydet.

– Hyydeköysiä asennettiin koskien poikki ja se hidastaa veden virtausta ja jääkansi alkaa muodostua.

Myös maastokierroksia tehdään. Suomen ympäristökeskuksen kanssa on myös kehitteillä hyydemallinnus, josta toivotaan apua ennakointiin.

Räjäytyksiä ei ole tarvittu

Hyydepatoja on jouduttu purkamaan muun muassa kaivinkoneilla ja räjäytyksillä. Kaivinkonetta käytettiin viimeksi eilen tiistaina yhdellä koskella, jossa vesi uhkasi rakennuksia.

Räjäytyksistä on haluttu päästä eroon, sillä niillä on omat vaikutuksensa jokivarren rakennusten lisäksi myös jokiympäristöön.

– Räjäytyksiä on tehty viime vuosina selvästi vähemmän kuin aiemmin. Räjäytyksiin liittyy se ongelma, että täällä on jokihelmisimpukoita. Olemme kartoittaneet paikat , joissa sitä esiintyy emmekä ole niissä tietystikään räjäytelleet, kertoo Haukilehto.

Rakennuksia ja jokiympäristöä halutaan suojata välttämällä räjäytyksiä. Kuva: Kalle Niskala/Yle

Haukilehdon mukaan Ähtävänjoella olisi jouduttu räjäytyksiin viimeksi muutama vuosi sitten. Uusien keinojen löytäminen turvaa ja suojaa myös jokivarren rakennuksia.

Lähipäivät näyttävät minkälaiseksi tilanne Ähtävänjoella muodostuu. Nyt hyyteen muodostumista seurataan päivittäin useamman kerran, ja maastossa käydään katsomassa kriittisimmät kohdat.

Ähtävänjoki on pohjalaisjoista joka vuosi pahimmassa hyyderiskissä. Ongelmia on ollut toisinaan myös muissa pohjalaisjoissa, esimerkiksi Lestijoella, Lapuanjoella ja Lapväärtin-Isojoella.

Hyyde aiheuttaa talvisin ongelmia myös muun muassa Pohjois-Pohjanmaalla ja etelämpänä Satakunnassa.

Lue myös:

.
.