Merikotka kuoli, kun juna törmäsi siihen – ja vain paria päivää myöhemmin samoin kävi sen lajitoverille samassa kohdassa

Merikotkia kuolee tuulivoimaloiden siipiin mutta myös törmäyksissä esimerkiksi junien kanssa.

Toinen junaan törmänneistä merikotkista. Kuva on otettu kotkan ollessa nuori sen rengastushetkellä. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Kaksi merikotkaa kuoli vuodenvaihteessa Pohjois-Pohjanmaalla Iissä, kun ne törmäsivät junaan. Aiheesta kertoi ensin Rantapohja-lehti.

Kyseessä oli kaksi erillistä tapausta, mutta molemmat linnut vahingoittuivat samassa kohdassa. Kotkat olivat syömässä radan vieressä olleita poron raatoja. Myös porot olivat luultavasti jääneet junan alle. Merikotkat yrittivät pakoon havaitessaan kohti tulevan junan, mutta epäonnekseen lähtivät lentämään väärään suuntaan ja törmäsivät suoraan junaan.

Ensimmäinen merikotka ei kuollut heti törmäyksessä. Veturinkuljettaja yritti pelastaa linnun, mutta se ehti kuolla ennen kuin se saatiin toimitettua hoitoon.

Kotkan oli tarkoitus mennä hoidettavaksi Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys ry:n puheenjohtaja Ari-Pekka Auvisen luo. Yhdistyksen loukkaantuneiden lintujen hoitorinki (siirryt toiseen palveluun) toimii yhteistyössä poliisin, kaupungin eläinlääkärien, Ruokaviraston ja suomalaisten eläintarhojen kanssa.

– Linnussa ei ollut ulkoisia vammoja. Aluksi näytti, että toivoa on. Luultavasti kotkalla oli jokin sisäinen verenvuoto esimerkiksi aivoissa.

Auvinen huomasi kuollutta merikotkaa tutkiessaan, että hän on rengastanut linnun sen ollessa nuori.

– Kohtasimme sen elämän alussa ja lopussa. Se oli pysäyttävä hetki.

Parin päivän kuluttua toinen kotka törmäsi junaan ja kuoli. Auvinen sai tiedon uudesta tapauksesta ja pyysi aiemmin tapaamaansa veturinkuljettajaa käymään paikalla. Tämä oli jäänyt Auvisen mieleen ja tiesi veturinkuljettajan asuvan lähellä tapahtumapaikkaa. Merikotka oli revennyt auki törmäyksessä. Tätä yksilöä ei ollut rengastettu.

Suomessa on noin 550 merikotkaparia. Merikotka oli pitkään uhanalainen laji Suomessa, mutta vuonna 2019 se pääsi pois Suomen uhanalaisten lajien listalta ja tätä nykyään se luokitellaan elinvoimaiseksi.

Kiskoille kuolee vuosittain satoja eläimiä

Tarkkoja lukuja junan alle jääneistä eläimistä ei ole, sillä VR ei tilastoi niitä. VR:ltä kuitenkin kerrotaan, että arviolta vuosittain 300–400 eläintä jää junan alle. Useimmiten köpelösti käy hirville, poroille ja peuroille.

Ari-Pekka Auvinen kertoo, että hänen tietoonsa tulee vuosittain tapauksia junan vuoksi kuolleista lintuja. Yleensä ne ovatkin kotkia, toisinaan myös huuhkajia.

– Kotkat pystyvät zoomaamaan tarkkaan yksityiskohtiin, jolloin se ei välttämättä näe kokonaiskuvaa. Junatörmäyksissä voi olla kyse samanlaisesta hahmotusongelmasta.

Maa- ja merikotkat ovat herkimpiä lintuja törmäämään myös tuulivoimaloiden siipiin.

Eläinten junan alle jääntiä on todella vaikea estää, sillä tilanteet ovat äkillisiä ja junaa ei voi pysäyttää nopeasti, VR:ltä kerrotaan Pysähtymismatka voi pisimmillään olla jopa yli kilometrin.

Kun eläin jää junan alle, veturinkuljettaja tekee aina ilmoituksen liikenteenohjaukseen. Sieltä tieto menee paikallisille viranomaisille.

Auvinen muistuttaakin, kuinka tärkeää on kerätä kuolleet eläimet radan varsilta.

– Sille ei voi mitään, että eläin esimerkiksi törmää junaan ja kuolee, mutta raatojen keräämiselle voisi.

Herättikö juttu ajatuksia? Keskustele aiheesta torstaihin kello 23:een saakka!

Juttua korjattu 14.1.2021 kello 11.28: jutussa luki aikaisemmin virheellisesti, että Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys toimii yhteistyössä Eviran kanssa. Eviran tehtävät ovat kuitenkin olleet parisen vuotta Ruokavirastossa. Ruokavirasto aloitti toimintansa 2019, kun Elintarviketurvallisuusvirasto, Maaseutuvirasto sekä osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta yhdistettiin uudeksi virastoksi.

Lue seuraavaksi: