1. yle.fi
  2. Uutiset

Öljynvälitysyhtiö GT Tradingin entiselle toimitusjohtajalle vaaditaan ehdotonta vankeutta törkeistä talousrikoksista

Syytetty kiistää ja pitää syytteitä perusteettomina.

talousrikokset
Öljysäiliöitä Etelä-Korean Yesoussa.
Öljysäiliöitä. Kuvituskuva.EPA

Syyttäjä vaatii öljynvälitysyhtiö GT Tradingin entiselle toimitusjohtajalle ehdotonta vankeutta useista törkeistä talousrikoksista. Miestä syytetään muun muassa törkeistä veropetoksista vuosina 2008–2012. Syyttäjän mukaan niissä on kyse lähes kuudesta miljoonasta eurosta.

Syyttäjän mukaan toimitusjohtaja antoi asiamiehen välityksellä Tullille väärää tietoa sisältäviä vienti-ilmoituksia. Niiden mukaan GT Tradingin varastossa ollut lähes seitsemän miljoonan litran bensiinierä olisi ollut menossa vientiin EU:n ulkopuolelle Norjaan.

Syyttäjän mukaan polttoaine lastattiin Kotkassa laivaan, mutta sitä ei viety Norjaan, vaan lasti purettiin EU:n alueella. Veroilmoituksia ei kuitenkaan mitätöity ja näin yhtiö vältti veroja miljoonien eurojen edestä, syyttäjä katsoo.

– Polttoaine on siirretty pois väliaikaisen verottomuuden järjestelmästä vääränsisältöisten vienti-ilmoitusten perusteella viemättä sitä Euroopan Unionin ulkopuolelle, syytteessä sanotaan.

Syytetyn oikeudenkäyntiavustaja kommentoi aiemmin STT:lle, että syytetty kiistää kaikki häneen kohdistuvat rikosepäilyt ja pitää syytteitä täysin perusteettomina.

Törkeiden veropetosten lisäksi toimitusjohtajaa syytetään muun muassa törkeistä kirjanpitorikoksista ja törkeästä petoksesta. Oikeudenkäynti alkoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa.

Työntekijöille ja asiamiehille ei syytteitä

Esitutkinnassa useita GT Tradingin työntekijöitä ja yhtiön toimintaan osallistuneita ihmisiä epäiltiin rikoksista, mutta syyttäjä päätyi kaikkien osalta jättämään syytteen nostamatta.

Kahta työntekijää epäiltiin avunannosta törkeään veropetokseen. Kyse oli siitä, että he olivat vuonna 2012 allekirjoittaneet väärää tietoa sisältäneet veronpalautushakemukset polttoaineen valmisteveron palautusta varten. Syyttäjä katsoi, etteivät työntekijät laatineet vääränsisältöisiä hakemuksia tahallaan, vaan esimiehensä ohjeistuksesta ja päätöksestä, ja jätti syytteet nostamatta.

Työntekijöitä, GT Tradingin toimitusjohtajaa ja yhtiön asiamiehiä epäiltiin myös törkeistä tulliselvitysrikoksista vuonna 2012. Heidän epäiltiin antaneen Tullille väärää tietoa öljyn tuonnista tai viennistä siten, että verotus tai valmisteveron maksamiseksi määrätty vakuus muodostui liian alhaiseksi. Syytteet työntekijöiden ja toimitusjohtajan osalta jätettiin nostamatta syyteoikeuden vanhenemisen takia. Asiamiesten osalta näyttöä epäiltyjen syyllisyydestä ei ollut tarpeeksi.

Lue seuraavaksi