1. yle.fi
  2. Uutiset

Millin ruiskujen kysyntä ampaisi hurjaan kasvuun – koronarokotteen ampullista riittää tarkalla annostelulla viiden sijaan kuusi tai jopa seitsemän annosta

Rokotusvälineiden kova kysyntä viivästyttää toimituksia terveydenhuollolle.

Koronarokote
Koronarokotteita pahvisessa astiassa.
Tarkan annostelun tavoitteena on, ettei rokotetta tarvitsisi heittää hukkaan.Esa Huuhko / Yle

Ruiskujen ja neulojen kysyntä on lähtenyt maailmanlaajuiseen kasvuun koronarokotusten käynnistyttyä.

Erityisen haluttuja tällä hetkellä ovat yhden millilitran ruiskut, sillä ne soveltuvat parhaiten rokotteen mittaamiseen. Yksi rokoteannos on 0,3 millilitraa. Tarkka mittaaminen mahdollistaa sen, että yhdestä ampullista voidaan saada useampia rokoteannoksia eikä rokotetta jouduta heittämään pois.

– Yhden millin ruiskut ovat kahden millin ruiskua tarkempia. Millin ruiskulla saadaan useammin otettua ampullista myös kuudes, jopa seitsemäs rokoteannos, kuvailee ruiskujen eroja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

Myös Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä pitää yhden millin ruiskua parhaana vaihtoehtona.

– Kahden millin ruiskulla yhdestä rokoteampullista ei meinaa tulla kuin viisi annosta.

Toimituksissa viime aikoina viiveitä

OneMed on yksi rokotetarvikkeita suomalaiseen julkiseen terveydenhoitoon toimittavista yrityksistä. Toimitusjohtaja Markus Henriksson kertoo, että rokotevälineiden kysynnän kasvu alkoi näkyä loppuvuodesta. Ruiskujen menekin osalta lokakuu oli kolmanneksen syyskuuta suurempi. Erityisen haluttuja ovat juuri yhden millin ruiskut.

Henriksson kertoo, että kasvaneesta kysynnästä huolimatta etenkin sopimusasiakkaiden tilaukset pystytään toimittamaan.

– Yksittäisiä muutaman viikon viiveitä voi olla, mutta isossa kuvassa pystymme toimittamaan tilaukset asiakkaille suunnitellusti.

Esimerkiksi Jyväskylän kaupunki tilasi 60 000 yhden millin ruiskua joulukuussa ja ne saapuvat tällä viikolla. Normaalisti terveydenhuollon tarviketilaukset toimitetaan päivissä.

Rokotevälineistä ei sinänsä ole pulaa, neuloja ja etenkin kahden millin ruiskuja on riittävästi.

– Tällä hetkellä käytössä olevalle rokotteelle suositellaan yhden millilitran ruiskua, mutta kentältä tulleen tiedon mukaan kahden millilitran ruisku soveltuu myös tämän rokotteen antamiseen ja rokoteampullista saadaan suosituksen mukaiset kuusi annosta, kertoo ylilääkäri Sari Ekholm sosiaali- ja terveysministeriön turvallisuus- ja terveysosastolta.

Tavarantoimittaja perää suunnitelmallisuutta

OneMed, kuten muutkin alan toimijat, hankkii rokotevälineet Kiinasta. Markus Henriksson kertoo, että yrityksessä valmistauduttiin maailmanlaajuisen kysynnän kasvuun jo kesälomien jälkeen.

– Olemme pyrkineet hyvään dialogiin tavarantoimittajan kanssa, jotta varmasti saamme tilaamamme toimitukset tilanteessa, jossa kysyntä yhtäkkisesti nousee.

Tilauksia on jouduttu valvomaan tavallista enemmän mutta välistävetoja ei Henrikssonin tietoon ole tullut.

– Variaatio toimitusajoissa ja -päivissä on lisääntynyt syksyn aikana.

Henriksson korostaa ruiskujen ja neulojen tilauksissa suunnitelmallisuutta ja muistuttaa, että hamstraukselle ei ole tarvetta.

– Rokotukset ovat lähteneet liikkeelle aika hitaasti, ja ruiskuja tarvitaan samassa tahdissa kuin rokotteita annetaan.

Kyselyitä rokotevälineistä tulee Henrikssonin mukaan nyt paljon myös sellaisilta asiakkailta, jotka eivät normaalisti tilaa OneMediltä. Etusijalla toimituksissa ovat sopimusasiakkaat. Myös erilaisia rajoituksia joudutaan tekemään hamstrauksen estämiseksi.

– Ettei pääse käymään niin, että yksi asiakas tekisi valtavan tilauksen, jossa varasto tyhjenee emmekä pystyisi toimittamaan välineitä muille asiakkaille.

Lue myös:

STM:n Tuija Kumpulainen A-studiossa: Suomi yrittää ostaa koronarokotteita, joita muut EU-maat jättävät lunastamatta

Vertailu: Suomalaiset ottaisivat koronarokotteen muita halukkaammin, Euroopassa vain tanskalaiset edellä – katso Ylen erikoislähetyksen tallenne

IL: Myös Suomessa on saatettu heittää hukkaan koronarokoteannoksia – IS:n mukaan jopa satoja annoksia on mennyt hukkaan

Lue seuraavaksi