1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lumi

Uusi lumi lisää aikuistenkin hyvinvointia – luonnonvalo lisääntyy ja lumi pehmentää äänimaiseman

Tuore lumikerros heijastaa luonnonvaloa moninkertaisesti ja auttaa kaamosoireisia jaksamaan.

lumi
Päiväkotilapsia pulkkamäessä Hämeenlinnassa
Lumilla tekemistä riittää kaiken ikäisille.Dani Branthin / Yle

Vastasatanut lumi muuttaa paljaan maiseman kertarysäyksellä. Maisemasta tulee valoisa, ja sille on selkeä syy. Vastasatanut lumihiutale heijastaa luonnonvaloa jopa 90%. Vaikka lumen kyky heijastaa luonnonvaloa heikkenee päivien kuluessa, heijastaa se silti valoa moninkertaisesti enemmän lumettomaan maisemaan verrattuna.

– Arvioisin, että reippaasti yli 50 prosenttia, sanoo tutkija Leena Leppänen Ilmatieteen laitokselta.

Leppänen tutkii työssään lunta, ja Sodankylässä tutkittavaa riitti myös vuosi sitten. Talvella 2020 puoli Suomea kärvisteli loskassa, kun taas pohjoisessa lumiennätykset paukkuivat. Toini-myräkkä mahtuu vielä hyvin normaalin kausivaihtelun piiriin, toteaa Leppänen.

Ihminen heittää lunta.
Lumi on useimmille tervetullut vieras.Dani Branthin / Yle

Leppänen muistuttaa, että ilmastonmuutoksen tuomaa ovat niin vähälumiset kuin runsaslumisetkin talvet. Samoin rankat vesi- ja lumisateet.

Koska lumi lisää luonnonvaloa, kannattaa sinne suunnata aamupäivän aikana vähintään tunniksi. Sisäinen kello kiittää, sillä luonnonvalo oikein annosteltuna pitää toimintakykyä päivällä, rauhoittaa illaksi ja hillitsee esimerkiksi kaamosaikana usein heräävää ruokahalua.

Valoa tarvitaan ihmisen ollessa aktiivinen, ja sen määrää vähennetään iltaa kohti.

Valon ja pimeyden vuorottelu on tärkeää. Valo antaa aikamerkin ihmisen sisäiselle kellolle, milloin on aika nousta ja milloin levätä. Jos ulos pääseminen ei ole mahdollista, ikkunan ääreen pääseminenkin voi auttaa.

– Aurinkoisella säällä jo vartin oleskelu riittää. Jos taivaalla on ohut pilviverho, valosta pitäisi päästä nauttimaan 1/2- 2 tuntia. Jos ulkona on lumetonta ja synkkää, valoa saa todennäköisesti paremmin sisällä kuin ulkona, kuvaa tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Tuore lumi vaikuttaa myös mielialaan

Luonnonvalossa oleilu nostaa ihmisen vireystasoa heti. Samoin käy myös mielialalle. Partosen mukaan kyse on paitsi fysiologisesta, myös psykologisesta vaikutuksesta.

– Tuoretta lunta sisältävä maisema koetaan miellyttäväksi ja kauniiksi. Se on psykologinen kerros, joka tuottaa mielihyvää ja iloa ihmiselle, sanoo Partonen.

Kaikille kaunis talvimaisema ei tuota iloa, mutta hekin hyötyvät lumesta. Lumen tulo tuo vaihtelua talveen ja kertoo siitä, että talvi etenee ja kevät lähestyy. Se luo toiveikkuutta siitä, että valoon päin mennään, kertoo Partonen.

Lumi pehmentää myös äänimaiseman. Melutaso vaimenee, ja se voi Partosen mukaan vähentää esimerkiksi ihmisen kokemaa stressin tunnetta.

Lue seuraavaksi