Finnair uudisti Euroopan- ja kotimaan lentojen hinnoittelun – myyntijohtaja: "Voit lentää toiseen suuntaan ja palata junalla kotiin"

Yhdensuuntaisilla lentolipuilla halutaan houkutella kotimaassa vaihtamaan oman auton pitkillä matkoilla lentokoneeseen.

Finnair lisää lentovuoroja useilla reiteillä kesäkauden alkaessa toukokuun alussa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Tähän asti Finnairin yhdensuuntainen lentolippu on maksanut usein enemmän kuin meno-paluulippu, ja erityisen kallista on ollut lentää samana päivänä takaisin.

– On paljon sellaisia matkustajia, joille yhdensuuntainen lentolippu sopii. Mennään esimerkiksi kotimaassa toiseen suuntaan jonkun kyydissä, ja voidaan palata lentäen, pohtii Finnairin myyntijohtaja Mikko Turtiainen.

Euroopan sisäisessä lentoliikenteessä Finnair lähtee kilpailemaan erityisesti halpalentoyhtiöiden asiakkaista. Monimutkaisten vanhojen lippusääntöjen takia varsinkin omalla rahalla matkustavat ovat usein valinneet yhdensuuntaisia lippuja myyvän halpalentoyhtiön.

Monia työmatkalaisia ei ole myöskään ilahduttanut sääntö, jonka mukaan edullinen meno-paluulippu on vaatinut lauantain ja sunnuntain välisen yön viettämistä määränpäässä.

– Yhdensuuntainen hinnoittelu laskee lippujen keskihintaa, mutta volyymit kasvavat uusien matkustajien myötä, kun lippuja koskevat rajoitukset poistuvat.

Lentolippujen hakukoneet suosivat yhdensuuntaisia lippuja

Edullisia lentoja etsivät kuluttajat turvautuvat usein netin hakukoneisiin, jotka etsivät edullisia lentohintoja. Finnair uskoo lippu-uudistuksen nostavan yhtiön näkyvyyttä varausjärjestelmissä, ja sen tuovan uusia varauksia yhtiön lennoille.

– Kuluttajien käyttäytyminen on tällä hetkellä melkoisen tuntematonta, ja yhdensuuntaiset liput tekevät hintojen vertaamisesta suoraviivaisemman, kuin vanhalla rakenteella, pohtii Turtiainen.

Lippu-uudistusta on vauhdittanut myös yksi koronapandemiaan liittyvistä muutoksista matkustajien ostokäyttäytymisessä. Moni jättää matkan varaamisen viime hetkeen. Tuolloin perinteistä meno-paluulippua ei todennäköisesti ole enää saanut edullisesti.

Helsingin ja Oulun välisellä reitillä lippu-uudistuksen myötä lentolippujen hinnat ovat laskeneet. Kuva: Silja Viitala / Yle

Lentomatkustus alkaa elpyä kesällä

Turtiainen huokaa, että takana on lentoyhtiöiden kaoottinen vuosi 2020, jolloin Finnair teki päivittäin lähes kahden miljoonan euron tappion. Yhtiö uskoo matkustuksen vähitellen elpyvän koronarokotteen myötä, ja alkaa palauttaa koronapandemian takia tauolle jääneitä lentovuoroja kesäkauden alkaessa.

Mutta samoin tekevät muutkin lentoyhtiöt, ja helpoin tapa houkutella matkustajia on laskea lippujen hintoja.

– Finnair kilpailee markkinoilla niin, että saamme matkustajavolyymia ja samalla tuottoja. Meidän täytyy olla kilpailukykyisiä, kun ihmiset alkavat jälleen matkustaa.

Finnairin mukaan otollinen aika tähän on juuri kesä, jos rokotteen antama suoja osoittautuu toimivaksi, ja matkustusrajoituksia voidaan höllentää.

– Tällä hetkellä puolen vuoden päästä alkavia lentomatkoja ostetaan vielä vähän, vaan varaukset keskittyvät lähikuukausille tai jopa lähiviikoille, sanoo Finnairin myyntijohtaja Mikko Turtiainen.

Lue lisää: