1. yle.fi
  2. Uutiset

Ehdotus hallitukselle: Lisää veroja luonnonvarojen käytölle, jätteet parempaan kiertoon – kiertotaloudesta Suomelle uusi talousmalli

Suomi halutaan hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Raaka-aineiden kulutus pitää pitää alle vuoden 2015 tason, vaatii ehdotus kiertotalouden strategiaksi.

kiertotalous
Meeri Alin
Kiertotaloutta voi ollla vaikka kierrätetty lumppu. HSY:n projektityöntekijä Meeri Alin lumpun keskellä. Kuva viime syksyltä.Ronnie Holmberg / Yle

Luonnonvarojen käytölle pitää mätkäistä lisää veroa, jätteiden kierrätystä pitää sen sijaan saada halvemmaksi.

Suomen raaka-aineiden eli luonnonvarojen kulutus ei saa vuonna 2035 ylittää vuoden 2015 tasoa. Suomesta pitää tehdä hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraali yhteiskunta tuottaa ilmakehään vain sen verran hiilipäästöjä kuin se pystyy sitomaan niitä ilmakehästä.

Muun muassa näitä ajatuksia esitetään tänään julkaistussa ehdotuksessa kiertotalouden strategiseksi ohjelmaksi. Uusi suunta – Ehdotus kiertotalouden strategiseksi ohjelmaksi sisältää suosituksia ja 41 toimenpide-ehdotusta.

Siis mitä olikaan kiertotalous?

Kiertotalous tarkoittaa taloutta, jossa jätteen ja päästöjen määrää pyritään minimoimaan. Kiertotaloudessa materiaalit ja jo valmiit tuotteet hyödynnetään mahdollisimman pitkälle kierrättämällä, uudelleen käyttämällä, lainaamalla, vuokraamalla, korjaamalla ja kunnostamalla.

Tänään julkaistua ohjelmaehdotusta on valmistellut noin 250 hallinnon, järjestöjen, elinkeinoelämän sekä tutkimuslaitosten edustajaa. Sen ohjausryhmää on vetänyt Reijo Karhinen, entinen OP-finanssiryhmän pääjohtaja, nykyinen työelämäprofessori.

Karhinen toivoo, että ehdotus käynnistäisi laajan yhteiskunnallisen keskustelun. Ja että hallitus tekisi kunnianhimoisia linjauksia ja seisoisi kiertotaloudessa oman hallitusohjelmansa takana.

– Siiirtymä kiertotalouteen on Suomelle merkittävä mahdollisuus. Hallitusohjelman kunnianhimoiset tavoitteet esimerkiksi hiilineutraalisuudesta ja Suomen edelläkävijyydestä kiertotaloudessa ovat antaneet suunnan myös ohjelmatyömme päätavoitteille, Karhinen toteaa työryhmän tiedotteessa.

Valtioneuvosto tekee ohjelman pohjalta periaatepäätöksen, joka lähetetään lausuntokierrokselle pian.

– Suomi on vasta kiertotalouden alkutaipaleella. Ilmastopolitiikassa on nähty, miten määrälliset tavoitteet vauhdittavat ja konkretisoivat työtä. Siksi myös kiertotaloustyöhön tarvitaan nyt konkreettiset tavoitteet, sanoo puolestaan ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.).

Piirilevymurskaa.
Kiertotaloutta on sekin, että piirilevymurskasta kerätään uusiokäyttöön metallia.Jaana Polamo / Yle

Lisää veroja luonnovarojen käytölle

Nykyisessä talousjärjestelmässä luonnonvarojen käytöstä voi aiheutua päästöjä tai haittaa luonnon ekosysteemeille ilman, että haitan aiheuttajalle kohdentuu kustannuksia. Luonnonvaroilla ei ole hintaa, ehdotus sanoo.

Julkinen valta voi korjata tätä puutetta hinnoittelemalla haittoja.

Suomessa ei ole toistaiseksi käytössä kiertotaloutta tukevia veroja, energiatehokkuuteen kannustavaa energiaveroa, jäteveroa ja juomapakkausveroa lukuun ottamatta.

Toisin sanoen Suomeen tarvittaisiin lisää ympäristöveroja.

Ohjelmaehdotuksessa toivotaan, että kiertotalouteen suunnataan julkista rahoitusta, kuten elpymisrahaa. Lisäksi listalla on erilaisia toimenpiteitä ja suosituksia muun muassa kaavoittamiselle ja rakentamiselle.

Yksi keino kiertotalouden lisäämiseen on digitaalisuus: datan avulla voidaan hallita materiaalivirtoja.

– Kiertotalous on keino uudistaa Suomen elinkeinorakennetta, Reijo Karhinen sanoo. Ilman kiertotaloutta hiilineutraalius ei ole mahdollista. Kiertotalous tukee seka ilmastotavoitteita että työllisyyttä, Karhinen sanoo.

Hiilidioksidipäästöt alas

Esitys julistaa, että siirtymä kiertotalouteen on Suomelle merkittävä mahdollisuus. Kiertotalous tarjoaa keinon vahvistaa Suomen vientivetoista taloutta ja työllisyyttä. Samalla se vähentää luonnonvarojen kulutusta sekä siitä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä ja muita ympäristövaikutuksia.

Kiertotaloudessa ei ole kyse ainoastaan taloudesta ja teknologisista ratkaisuista. Siirtymä hiilineutraaliin kiertotalouteen edellyttää kokonaisvaltaista muutosta sekä yhteiskunnan päätöksenteossa ja suunnittelussa että yritysten, kotitalouksien ja kuluttajien asenteissa ja käyttäytymisessä, esitys maalaa.

Lue koko kiertotalousohjelmaesitys täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Juttua päivitetty 9.06, lisätty Karhisen kommentteja.

Lisää:

Muoviroskista vaatteita, valoa palveluna – mitä kaikkea on kiertotalous? 10 kysymystä ja vastausta

Kiertotaloustesti - miten sinä pelastaisit maapallon?

Kysely: Suomalaisista 80 prosenttia pitää elämäntapaansa ympäristön kannalta kestävänä – "Käytämme ilmastonmuutokseen osittaista torjuntaa"

Ajatuspajan visiossa saastuttaja maksaisi päästöistä kovat veroäyrit – kansalaiselle lähes 500 euroa vuodessa käteen hiiliosinkoina?

Kerttu Kotakorpi: Vuosi 2020 oli yksi lämpimimmistä – ja juuri tänä vuonna se on erityisen suuri uutinen

Lue seuraavaksi