1. yle.fi
  2. Uutiset

Toini-pyryn voima heikkenee, seuraavaksi iskee pakkanen – kahden kuplahallin katto romahtanut, Naantalissa myrsky pudotti voimalinjan

Lumen tulo hellittää yön aikana, ja huomenna pakkanen kiristyy koko maassa.

lumimyrskyt
lumiukot myrskyssä ja tuiskussa
Talvinen sää sai kaupunkilaiset lumiukonrakennuspuuhiin Helsingin Arabianrannassa. Video: Kristiina Lehto, GIF: Marja Väänänen
  • Sankka lumipyry on tehnyt ajokelistä erittäin huonon ja aiheuttanut useita peltikolareita etenkin maan eteläosissa.
  • Liikenne on kuitenkin ollut huomattavasti eilistä vähäisempää, ja vakavilta onnettomuuksilta on vältytty.
  • Lumisateiden odotetaan laantuvan iltaa kohti. Samalla pakkanen kiristyy.

Kaksi päivää riehuneen Toini-lumimyräkän voima on laantumassa, mutta lumisade ja tuuli jatkuvat heikkona yöhön saakka.

Lunta on tullut niin paljon, että Helsinki-Vantaan mittausaseman 58 sentin hanki on virallisesti Suomen paksuin.

Haastavat sääolosuhteet ovat aiheuttaneet etenkin Uudellamaalla runsaasti peltikolareita ja pienillä teillä raskaita ajoneuvoja on jäänyt jumiin hankeen. Sääolosuhteiden aiheuttamilta vakavilta kolareilta on kuitenkin vältytty.

Iltapäivällä Helsingin poliisi kirjoitti Twitterissä liikennemäärien olleen päivän aikana vähäisiä.

Myös Helsingin tieliikennekeskuksen mukaan autoilijoita on ollut liikenteessä huomattavasti eilistä vähemmän. Tieliikennekeskuksen tietoon on tullut lähinnä tieltä suistumisia ja autojen jumittumisia ramppeihin.

Mies tekee lumitöitä omakotitalon edustalla.
Uudellamaalla riittää lumitöitä lähipäivinä.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
lumenpudotusta katolta Käpylässä
Lunta pudotettiin katolta Käpylässä keskiviikkoaamuna.Erkki Asu / Yle

Espoossa ja Helsingin Pakilassa kuplahallit pulassa

Lumipyrystä aiheutui vahinkoja myös rakennuksille. Espoossa Tapiolan urheilupuistossa ison kuplahallin katto repesi, ja katto ajettiin alas. Hallissa ei ollut tapahtuma-aikaan ihmisiä eikä toimintaa, joten henkilövahingoilta vältyttiin.

Myös Helsingin palloseuran kuplahalli Pakilassa romahti tiistain ja keskiviikon välisen yön aikana lumen painon alla. Henkilövahingoilta vältyttiin tässäkin onnettomuudessa.

Romahtant kuplahalli.
Hallin kulmaan oli tullut lumikuorman vuoksi repeämä ja hallin automatiikka kompensoi paineen laskua, mikä suurensi repeämää.Olli-Pekka Kursi / Yle

Pääväylät hoidettu hyvin

Liikennepäivystäjä Frans Anttonen tieliikennekeskuksesta arvioi keskiviikkona aamupäivällä lumentulon aiheuttavan hankaluuksia liikenteessä etenkin Uudellamaalla ja Lounais-Suomessa.

Tuuli pöllyttää lunta teiden pinnasta, ja lisäksi ajamista vaikeuttavat liukkaat tienpinnat.

Liukkaudesta on tieliikennekeskukseen kantautunut tietoja etenkin alemman tieverkon teiltä.

– Siellä on myös vielä lumisuutta. Kaikkia paikkoja ei ole ehditty auraamaan auki, Anttonen kertoo.

Anttosen mukaan pääväylät on kuitenkin saatu hoidettua hyvin. Ilmatieteen laitos antoi varoituksen ajokelin muuttumisesta erittäin huonoksi Uudellamaalla. Ajokeli voi olla huono aina Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan korkeudelle asti.

Helsingin tieliikennekeskuksen liikennepäivystäjän Ville Varjosen mukaan alempi tieverkko voi olla edelleen huonossa kunnossa tielle pöllyävän lumen vuoksi. Myös liikenteen rampit ovat olleet tänään ongelmallisia liikenteen kannalta.

– Vaikka sää alkaa muuttua selkeämmäksi, on turvavälit hyvä edelleen pitää. Autoilijoiden tulee huolehtia siitä, että takavalot näkyvät. Myös alempaa tieverkkoa kannattaa vielä välttää sen mahdollisen heikon kunnon vuoksi, Varjonen toteaa.

Nurmijärvellä bussi ojaan, joukkoliikenne myöhästelee

Linja-autoja ojassa.
Maanantaina alkanut runsas lumisade on aiheuttanut keskiviikkoaamuun mennessä viitisenkymmentä tieliikennetehtävää Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselle. Kolme linja-autoa ajoi ojaan tiistaina Vantaan Hanabölen rantatiellä. Keskiuudenmaan pelastuslaitos

Liikenteessä sääolosuhteiden aiheuttamilta vakavilta onnettomuuksilta on vältytty, mutta bussit ja junat ovat myöhästelleet ja linja-autoja on suistunut tieltä.

Esimerkiksi Nurmijärvellä koululaisia kuljettanut linja-auto suistui suistunut tieltä ojaan hieman ennen puoli yhdeksää aamulla. Onnettomuushetkellä nopeudet olivat kuitenkin pieniä eikä kukaan loukkaantunut onnettomuudessa. Myös Vantaalla koulubussi oli jäänyt jumiin hankeen.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen mukaan Toini-pyryyn liittyviä tehtäviä on aamun aikana ollut noin 50, ja lähes kaikki niistä ovat koskeneet tieliikennettä.

Pääkaupunkiseudulla Helsingin seudun liikenne kehotti jo aamupäivällä varautumaan muutoksiin joukkoliikenteessä.

Aikatauluissa saattaa olla muutoksia ja hiljaisilla tieosuuksilla liikenne saattaa siirtyä poikkeusreitille. Liikennöinti joudutaan mahdollisesti katkaisemaan kokonaan, mikäli se ei ole turvallista sääolosuhteiden takia.

Päällikköpäivystäjä Veera Laiterä HSL:stä kertoi Ylelle, että näin on niin sanotuilla kolmannen aurausluokan teillä, jotka aurataan vasta pääteiden jälkeen.

– Ainakin aamun tilanne näyttää, että isoa osaa esimerkiksi Sipoossa ei pystytä ajamaan.

Matkoihin kannattaa varata aamulla tavallista enemmän aikaa.

Pääkaupunkiseudulla A- ja K-junat liikennöivät tänään harvennetuin 20 minuutin vuorovälein. Monet kaukojunat kulkevat VR:n sivujen mukaan aikataulustaan jäljessä.

Videolla työmatkaliikennettä lumipyryssä Helsingin Pasilassa keskiviikkoaamuna.

Autot vaarassa hautautua lumipenkkoihin

Teiden kunnossapidon lumisade on pitänyt kiireisenä.

Helsingin katujen kunnossapidosta vastaavan Stara on ollut liikkellä koko kaluston voimin jo vuorokauden ajan. Se on jatkanut koko vahvuudessa myös keskiviikkona.

Vastaavan työnjohtaja Jari Kyngäksen mukaan kantakaupungissa autot ovat vaarassa hautautua lumipenkkaan.

– Lumivallit tien varsilla kasvavat aika reilulla vauhdilla. Ne autot, mitkä eivät olet liikkuneet meinaavat hautautua sinne.

Niissä paikoissa, joissa lumituiskun lisäksi tuulee, autot voivat hautautua lumeen jo pelkästä sateesta.

Liikenneturva kehottaa Twitterissä kaikkia olemaan tarkkana, kun kohtaa aura-auton liikkuupa sitten kävellen, pyörällä, autolla tai millä kulkuvälineellä tahansa. Tärkeää on varmistaa, että aura-auton kuljettaja on huomannut sinut, Liikenneturva sanoo.

Aura auto auraa lunta Mannerheimintiellä, Helsingissä.
Lumimyräkkä saapui Uudellemaalle tiistaina.Benjamin Suomela / Yle

Naantalissa myrsky pudotti voimalinjan mereen

Naantalissa myrsky pudotti voimalinjan mereen tiistaina illalla. Kaksi voimalinjan pylvästä kaatui ja kolmas vaurioitui.

Carunan käyttötoimintojen johtaja Jörgen Dahlqvistin mukaan pylväiden kaatuminen tapahtui myöhään tiistaina. Turman syy oli vielä epäselvä, mutta Caruna epäilee painavan lumikuorman olleen osasyynä.

Turun merivartiosto arvioi aamulla korjaustöiden kestävän 20–40 tuntia, jonka jälkeen meriväylä saadaan avattua.

Voimalinjan kaatuminen ei aiheuttanut pidempiä sähkökatkoja alueen kotitalouksiin.

Loppuviikosta pakkanen kiristyy koko maassa

Lumisateita seuraavat loppuviikosta ankarat pakkaset myös etelässä, jossa lämpötilat laskevat alimmillaan 20–25 pakkasasteen tienoille torstaina ja perjantaina.

Itä-Suomeen on annettu täksi päiväksi pakkasvaroitus, kun lukemat laskevat noin 30 asteeseen, kertoi Ylen meteorologi Anne Borgström tiistai-iltana.

Torstaina pakkanen voi kiristyä Lapissa jopa 40 pakkasasteen tienoille.

– Kireät pakkaset alkavat hellittää perjantain jälkeen, kun tuuli viriää ja pilvisyys lisääntyy, Borgström kertoo.

Merialueilla ovat voimassa voimakkaiden tuulten varoitukset. Selkämeren pohjoisosassa varoitetaan kovasta aallokosta.

Kolmen päivän alimmat lämpötilaennusteet.
Anne Borgström / Yle Sää

Lue myös:

Pakkanen kiristyy koko maassa hipoen jopa 40 asteen lukemia – pelastuslaitos varoittaa talonlämmittäjiä

Pöpperöpyörre, talvitornado vai tiskirättiturbulenssi? Toini-pyry sai monta lempinimeä – meteorologi siunaa vain harvat sääotsikot

Seurasimme kaupunkilaisten tuiskussa tarpomista – katso 31 kuvan kooste siitä, miten Helsinki peittyi poikkeuksellisen lumivaipan alle

Yle seurasi Toini-pyryä: Vaikeat liikenneolosuhteet jatkuvat pitkälle keskiviikkoon

Lue seuraavaksi