Varsinais-Suomi selvisi lumimyrskystä suhteellisen vähin vahingoin, sähköjä edelleen poikki – Turussa aloitettu lumen siirtäminen pois keskustasta

Pelastuslaitoksen mukaan ainekset vakavampiinkin onnettomuuksiin olivat kasassa.

Lumen painosta painut kuplahalli Turun Nättinummessa. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Lumimyrskyn jäljiltä Varsinais-Suomessa on tällä hetkellä noin 1500 taloutta ilman sähköä.

Katkot painottuvat erityisesti rannikolle. Pyhärannassa sähköt olivat kello kymmeneltä poikki hiukan yli 500:lta taloudelta, Uudessakaupungissa luku oli noin 400, Vehmaalla 300 ja Laitilassa 150.

Lisäksi sähköttä on talouksia myös Kaarinassa, Naantalissa, Taivassalossa, Turussa, Kustavissa ja Mynämäessä

Koko maassa sähköt olivat aamulla poikki noin kolmelta tuhannelta.

Pelastuslaitoksella noin sata tehtävää

Pelastuslaitokselle eilinen lumipyry oli aiheuttanut keskiviikkoaamuun mennessä hieman yli sata tehtävää. Suurin osa tehtävistä oli liikenneonnetomuuksia ja puiden kaatumisia.

Kaiken kaikkiaan eilinen sujui pelastuslaitoksen näkökulmasta kuitenkin rauhallisesti. Vakavilta onnettomuuksilta vältyttiin eikä henkilövahinkoja tullut.

– Tilanne on ollut kuitenkin kaiken kaikkiaan hyvä. Olosuhteet vaikuttivat siltä, että olisi voinut mennä huonomminkin. Yllättävän hyvin tässä pärjättiin, toteaa Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Mika Viljanen.

Pelastuslaitos jatkaa varautumista tehtäviin myös tänään. Odotettavissa on että aamun aikana tulee tehtäväpiikki, kun ihmiset lähtevät töihin.

Lumenkaatopaikat avattu Turussa, lunta kärrätään keskustasta

Lumen auraus on ollut Turun keskustassa käynnissä läpi yön ja aamun.

Aamun aikana lunta on alettu siirtää keskustasta pois lumenkaatopaikoille, sillä suuret kinokset uhkaavat jämähtää paikalleen, kun pakkanen kiristyy, kertoo kunnossapitopäällikkö Mari Helin Turun kaupungilta.

– Yötä myöten on painettu ja pääkadut, sekä vilkkaimmat kevyen liikenteen väylät on päästy läpi. Nyt lähdetään toki uudestaan, Helin kertoo.

Helinin mukaan tiet ovat jääneet möykkyiseksi. Tiehöyliä on liikenteessä joka alueella, mutta ne eivät ehdi joka paikaan.

Ensimmäisenä pyritään kuormaamaan pois vilkkaiden jalankulkuristeysten lumikasoja.

Turun Artukaisten säähavaintoasemalla lumensyvyys oli kello yhdeksältä 24 senttiä ja Salossa Kiikalan lentokentän asemalla 32 senttiä, eli lunta on aamun aikana satanut muutama sentti lisää.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan ajokeli on edelleen huono lumisateen vuoksi tämän päivän ajan.