1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Luonto ja ympäristö

Lahden vuosi Euroopan ympäristöpääkaupunkina alkaa tänään – keskisuurten kaupunkien vaikutus ilmastonmuutoksen torjunnassa on merkittävä

EU-komission nimitys on ennen Lahtea kiertänyt yhdessätoista kaupungissa eri puolilla Eurooppaa.

Luonto ja ympäristö
Bussi ajaa Aleksanterinkadulla Lahdessa.
Lahdessa tänä talvena yhteensä noin 20 kilometriä sulana pidettävää pyörätietä.Petri Niemi / Yle

Lahti aloittaa Euroopan ympäristöpääkaupunkivuotensa virallisesti tänään perjantaina. Lahti on ensimmäinen suomalainen ympäristöpääkaupunki.

EU-komission nimitys on ennen mastokaupunkia kiertänyt yhdessätoista kaupungissa eri puolilla Eurooppaa.

Lahti aikoo tänä vuonna voimakkaasti nostaa esiin keskisuurten kaupunkien merkitystä maailmanlaajuisissa haasteissa, kuten ilmastonmuutoksessa ja kestävässä kehityksessä.

– Suurin osa eurooppalaisista asuu Lahden kokoisissa kaupungeissa. Meidän esimerkkimme ja ratkaisumme kiinnostavat muualla Euroopassa, sanoo Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen ohjelmajohtaja Saara Vauramo.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran kestävyysratkaisujen johtaja Mari Pantsar sanoo, että teemavuodessa ei ole kysymys vain Lahden projektista. Sitrakin on mukana Lahden kumppanina.

– Lahti on asettanut riman muille kaupungeille, minkälaiseen kansainväliseen näkyvyyteen ja vaikuttavuuteen tulee pyrkiä.

Lahden keskustan liikennettä
Ympäristöpääkaupunkivuosi on näkynyt Lahden katukuvassa jo jonkin aikaa. Petri Niemi/Yle

Pantsar toivoo, että kaupungit puskevat toisiaan muun muassa ilmastoasioissa eteenpäin positiivisen kilpailun kautta.

– Suomen kaupungit ovat pärjänneet hyvin eurooppalaisessa vertailussa. Toivon, että valtiotkin kiristävät toimenpiteitään, kun kaupungit näyttävät, miten näitä hommia ilmastorintamalla pitää tehdä.

Lahti pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2025 mennessä. Ilmastotavoite on Suomen kaupungeista kunnianhimoisin Joensuun kanssa.

Korona kuittaa haaveet matkailubrändistä

Euroopan ympäristöpääkaupungit ovat hyödyntäneet titteliään eri tavoin.

Lahden ohjelmajohtaja Saara Vauramo kertoo, että esimerkiksi Vitoria-Gasteiz Espanjassa (2012) ja Nijmegen Hollannissa (2018) miettivät omilla vuoroillaan matkailubrändiä ja kestävän turistikohteen tavoitteita.

Molemmat kaupungit saivat teemavuotensa jälkeen näihin asioihin liittyvät tunnustukset.

Koronapandemian keskellä Lahti on toisella linjalla.

– On selvää, ettemme tässä ajassa rakenna hyötyjä suoraan matkailumielessä, vaikka silläkin on tärkeä rooli tässä kokonaisuudessa. Mietimme ennen kaikkea työpaikkoja ja uusien yritysten syntymistä ja miten kestävä kehitys voi ruokkia liiketoimintaa.

Lisää sähköbusseja, päästökauppasovellus asukkaille

Kaupunkiekosysteemitutkimuksen professori Heikki Setälä Helsingin yliopistosta pitää Lahden ympäristöpääkaupunkititteliä ansaittuna pitkäjänteisestä työstä.

Lahdessa asuva professori ja ekologi uskoo, että virkamiehet ymmärtävät myös ympäristön näkökulman, vaikka kaupunkia ja asukasmäärää on tarkoitus kasvattaa.

– Kaupunkien lähialueiden suot, lehtomaiset alueet, kaupunkimetsät ja -rannat otetaan helposti asukaskäyttöön, kun maankäyttö lisääntyy.

Ympäristöpääkaupunki 2021 -juliste Lahdessa.
Professori Heikki Setälä uskoo, että Lahti kykenee kasvamaan kaupunkina ympäristön huomioiden.Petteri Bülow / Yle

Kaupungin rakentaminen ja tiivistäminen voivat tapahtua viheralueiden kustannuksella.

– Viheralueilla ei ole samanlaista hintalappua kuin esimerkiksi taloilla, parkkipaikoilla ja kauppakeskuksilla.

Ohjelmajohtaja Saara Vauramon mukaan teemavuoden jälkeen Lahti on nykyistä parempi kaupunki. Lahtelaisten omiin arkea parantaviin projekteihin on annettu rahoitusta.

Katukuvaan ilmestyy myös muun muassa lisää sähköbusseja. Lisäksi ympäristöpääkaupunkiin on kehitetty sovellus, jonka avulla palkitaan vähän autoilevia.

Euroopan ympäristöpääkaupunki -nimitys siirtyy virallisesti Lahden kaupungille avajaisseremoniassa perjantaina. Seremonia näytetään ensimmäisen kerran kilpailun historiassa virtuaalisesti verkossa (siirryt toiseen palveluun) kaikille avoimena lähetyksenä kello 12 alkaen.

– Jos korona vain sallii, haluamme luoda myös tapahtumia, jotka rikastuttavat ihmisten arkea erikoisen viime vuoden jälkeen, Lahden ympäristöpääakaupunkihankkeen ohjelmajohtaja Saara Vauramo miettii.

Lue myös:

Suomi jää usein häntäpäähän EU-rahan jaossa – Vihreän kasvun ohjelmasta suunnanmuutos?

Lahti etsii keinoja vähentää rakentamisen hiilidioksidipäästöjä – valtakunnallinen osaamiskeskus kehitteillä

Onko sinulla idea, joka voitaisiin toteuttaa ympäristöpääkaupungissa? Lahti jakaa jopa kymmeniä tuhansia euroja rahaa vihreille projekteille

Lapset pohtivat, miksi vesi on maapallolla tärkeää ja keräävät vettä lätäköistä – kuuntele kun lasten junnuyliopisto opettaa

Lahden uusi biovoimalaitos pyörittää suurta rekkarallia päivittäin – kivihiilestä luopuminen ajaa energiayhtiöitä metsähakkeen käyttäjiksi

Lue seuraavaksi