1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kajaanissa ärhäkästi levinnyt virustyyppi ei ollut virusmuunnos

Samoojan kuntoutuskodin tartuntaryppäästä määrättiin lähes sata ihmistä 14 vuorokauden karanteeniin, koska virusta epäiltiin virusmuunnokseksi.

koronavirus
Samoojan kuntoutuskoti Kajaanissa.
Iso osa Samoojan kuntoutuskodin työntekijöistä ja asukkaista sairastui, vaikka henkilökunta oli suojautunut virusta vastaan. Arkistokuva.Antti Tauriainen / Yle

THL on selvittänyt Kajaanissa Samoojan kuntoutuskodissa tammikuussa levinneen koronavirustyypin. Se ei ole mikään tunnettu virusmuunnos.

Kainuun sote lähetti näytteet THL:n tutkittavaksi, koska virus oli erityisen ärhäkkä. Se kerkesi levitä lähes kaikkiin kuntoutuskodin asukkaisiin ja työntekijöihin. Kaikkiaan tartuntoja oli 24. Tartuntarypäs lähti yhdestä tartunnasta, joka tuli joulunpyhien aikaan.

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari sanoo, että Kainuussa ei ole vastaavaa tarttuvuutta nähty aiemmin koronan kanssa. Tauti levisi, vaikka henkilökunta käytti suojaimia.

– Vastaavaa leviämistapaa ei ole tavattu ainakaan Pohjois-Suomessa. Emme tienneet, onko kyse mahdollisesti viruksen muunnoksesta, joten näytteet lähetettiin THL:lle tutkittavaksi.

Kainuun sote suhtautui alusta asti ryppään tartuntoihin kuin koronaviruksen brittimuunnokseen: altistuneet määrättiin 14 vuorokauden karanteeniin, vaikka tammikuun alussa karanteeniaika oli vielä 10 vuorokautta. Tämän koronatartuntaryppään vuoksi Kainuussa asetettiin karanteeniin noin sata henkilöä. THL päivitti yleisesti karanteeniaikoja viime perjantaina.

Kainuussa on myös tavattu virusmuunnosta, mutta tapaus ei liity Samoojan kuntoutuskotiin. Kaksi viikkoa sitten perjantaina Kajaanissa löytyi oireettoman henkilön maahantulon jälkeisessä testauksessa koronaviruksen ensimmäinen kainuulainen brittivariantti. Tartunnan saanut henkilö oli matkustanut Pohjoismaissa.

Lue tästä jutusta uusimmat tiedot koronaviruksesta Kainuussa.

Lue seuraavaksi