Hyppää sisältöön

Ison kuplahallin katto repeytyi ja romahti Espoon Tapiolassa – monet hallit vaikeuksissa lumen painon vuoksi

Myös Helsingin palloseuran kuplahalli Pakilassa on romahtanut yön aikana lumen painon alla.

Ison kuplahallin katto repeytyi Espoossa
Ison kuplahallin katto repeytyi Espoossa

Espoon Tapiolan urheilupuistossa sijaitsevan Esport-urheiluareenan katto on romahtanut hieman ennen kello kymmentä aamulla, kertoo Länsi-Uudenmaan poliisi.

Esport-yhtiöiden kehitysjohtaja Kurt Möller sanoo Ylelle, että hallissa ei ollut tapahtumahetkellä toimintaa eikä henkilövahinkoja ole tämän hetken tiedon mukaan sattunut.

Kuva: Rea Lemström / Yle

Möllerin mukaan kuplahallin katon lounaiskulmaan oli tullut aamulla puoli yhdeksän aikaan repeämä, joka johtui suuresta lumikuormasta. Hallin automatiikka oli kompensoinut paineen laskua lisäämällä painetta, mikä oli johtanut siihen, että repeämä oli kasvanut, hän kertoo.

– Samaan aikaan oma henkilökuntamme oli varmistanut, että halli on varmasti tyhjä eikä siellä ole ihmisiä.

Hallin kulmaan oli tullut lumikuorman vuoksi repeämä ja hallin automatiikka kompensoi paineen laskua, mikä suurensi repeämää. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Möller sanoo, että paine ajettiin hallitusti alas, minkä seurauksena ylipainehalli on laskenut kattotasolle.

Urheilupuiston areenan eroaa monista muista kuplahalleista paitsi kokonsa myös rakenteensa mukaan. Hallin kaksi alinta kerrosta ovat kiinteitä ja ylin, kolmas kerros, on kupla. Vain ylimmän kerroksen katon kantavuus perustuu ylipaineeseen.

Varotoimena koko kolmikerroksinen areena on tällä hetkellä suljettu. Möllerin mukaan se kuitenkin pyritään avaamaan heti, kun se on turvallista.

Esport yhtiöiden Kurt Möller ei osaa vielä arvioida katon korvaamisen kustannuksia. Isompi vahinko kuitenkin on hänen mukaaansa se, että koko halli on nyt toistaiseksi poissa käytöstä.

Tapiolan Esport-areena. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Toinenkin halli romahti

Myös Helsingin palloseuran kuplahalli Pakilassa on romahtanut yön aikana lumen painon alla. Hallissa ei tapahtumahetkellä ollut ihmisiä.

– Meillä on ollut siellä lumenpudottajat kahtena päivänä putkeen, mutta se ei riittänyt tällä kertaa. Yksinkertaisesti sitä tavaraa tuli niin paljon, sanoo HPS:n toiminnanjohtaja Pasi Paakki.

Pakilan halli oli asetettu käyttökieltoon jo ennen romahdusta. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Paakin mukaan halli oli asetettu käyttökieltoon eilen illalla jo ennen onnettomuutta. Nyt on liian aikaista arvioida, kuinka nopeasti kuplahallin saa takaisin pystyyn.

– Ei auta kuin lähteä lumitöihin, talkoot käyntiin, nostaa halli takaisin pystyyn, paikata mahdolliset reiät ja katsoa sitten, toiminnanjohtaja Pasi Paakki sanoo.

Lue lisää:

Toini-pyryn voima heikkenee, seuraavaksi iskee pakkanen – kahden kuplahallin katto romahtanut, Naantalissa myrsky pudotti voimalinjan