1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mafia

Italiassa alkoi suurin mafiaoikeudenkäynti vuosikymmeniin – Mafiosojen lisäksi syytettyinä on poliitikkoja ja entisiä poliiseja

Italian vaikutusvaltaisin rikollisjärjestö 'Ndrangheta on tunkeutunut Calabriassa kaikkialle yhteiskuntaan.

mafia
Bunkkeriin rakennettu oikeussali.
Syytettyjen suuren määrän takia Lamezia Termen kaupunkiin on rakennettu suuri oikeussali, jossa turvatoimet ovat tiukat. Valeria Ferraro / AOP

'Ndrangheta-rikollisjärjestön ydinalueella Etelä-Italiassa alkoi tänään keskiviikkona suurin mafiaoikeudenkäynti vuosikymmeniin.

Syyttäjien tavoitteena on alkaa kaataa 'Ndrangheta-järjestöä, jonka lonkerot ovat Calabriassa kaikkialla yhteiskunnassa. Calabriasta lonkerot puolestaan yltävät rikollisen toiminnan kautta eri puolille maailmaa.

Syytettyjä oikeudenkäynnissä on 355. Heidän joukossaan on mafian jäsenten lisäksi poliitikkoja, entisiä poliiseja, juristeja, kirjanpitäjiä, viranhaltijoita ja liike-elämän edustajia.

Tammikuun lopussa oikeuden eteen astuu vielä 92 epäiltyä lisää.

Vastaajien laaja kirjo osoittaa, kuinka syvällä yhteiskunnassa rikollisjärjestö on.

'Ndrangheta on asiantuntijoiden mukaan soluttautunut muun muassa paikallispolitiikkaan ja oikeuslaitokseen.

Todistajia Lamezia Termen kaupungissa alkaneessa oikeudenkäynnissä on määrä olla yli 900. Käsittelyn odotetaan kestävän yli vuoden.

Bunkkeriin rakennetun oikeussalin sisäänkäynti.
Suurin mafiaoikeudenkäynti vuosikymmeniin käydään tässä bunkkerissa. Valeria Ferraro / AOP

Edellisen kerran Italiassa järjestettiin mafiaan kytkeytyvä satojen syytettyjen oikeudenkäynti vuonna 1986 Sisiliassa, Palermossa.

Syytteitä murhasta valkokaulusrikollisuuteen

Syytelistassa on murha, murhan yritys, huumeiden salakuljetusta, kiristystä, koronkiskontaa, rahanpesua, salassa pidettävien tietojen luovuttamista ja virka-aseman väärinkäyttöä.

'Ndranghetaa pidetään Italian vahvimpana rikollisjärjestönä. Sen epäillään kontrolloineen kokaiinin salakuljetusta Etelä-Amerikasta Eurooppaan.

Jutun tutkintaa johtaneen syyttäjän Nicola Gratterin mukaan järjestö on tehnyt vuosittain yli 50 miljardia euroa voittoa.

Institute Demoskopika -tutkimuslaitos arvioi kahdeksan vuotta sitten, että 'Ndrangheta ansaitsi enemmän (siirryt toiseen palveluun) kuin saksalainen Deutsche Bank ja hampurilaisketju McDonald's yhteensä.

Huumekaupan jälkeen eniten varoja järjestölle tuo luvaton jätteiden käsittely. Mafia esimerkiksi hävittää Italiassa ongelmajätteitä laittomasti.

Lue lisää: 9-vuotias Antonio kuoli outoon syöpään – Myrkkyjätteet ovat Italian mafialle valtava bisnes, eikä valtio juuri puutu siihen

Rikollisuudella hankittuja varoja järjestö on sijoittanut erilaisten järjestelyjen kautta normaaliin liiketoimintaan.

Toiminta on hyvin kansainvälistä - tutkijoiden mukaan järjestöllä on toimipisteitä tai toimintaa eri puolilla Eurooppaa, Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa ja Australiassa.

Nicola Gratteri
Syyttäjä Nicola Gratteri kasvoi itsekin Calabriassa. Valeria Ferraro / AOP

Rikollisjärjestöön kuuluu noin 6 000 jäsentä

Nicola Gratteri on Italian tunnetuin mafiasyyttäjä, joka on työnsä takia joutunut elämään poliisin suojeluksessa yli kolmen vuosikymmenen ajan.

Gratteri sanoo uutistoimisto AFP:lle, että oikeudenkäynti on merkittävä etappi taistelussa järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Gratterin mukaan oikeuskäsittelyssä rakennetaan "muuria mafiaa vastaan".

Gratteri on itsekin kotoisin Calabriasta. Hän on kertonut käyneensä koulua yhdessä silloisten mafiapomojen lasten kanssa. Myöhemmin monista Gratterin luokkatovereista tuli rikollisia.

'Ndrangheta-järjestöön kuuluu Calabriassa noin 6 000 jäsentä tai heidän yhteistyökumppaniaan.

Järjestöön kuuluvia perheitä arvioidaan olevan noin 150. Tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä keskitytään yhteen niistä, Mancuson perheeseen ja sen verkostoihin.

Syytettyjen pyramidin huipulla on mafiapomoksi epäilty Luigi Mancuso, joka tunnetaan myös nimellä Kummisetä.

'Ndranghetan toiminta on perustunut sukulaissuhteisiin eikä järjestöstä ole aikaisemmin vuodettu tietoja viranomaisille. Nyt oikeudenkäynnissä on todisteena järjestön jäseniltä saatuja tietoja.

Syyttäjän mukaan "omertà" rakoilee

Suurin osa syytetyistä pidätettiin poliisin iskussa vuosi sitten joulukuussa. Italian lisäksi pidätyksiä tehtiin Saksassa, Sveitsissä ja Bulgariassa.

Italiassa suuria oikeudenkäyntejä, joissa syytettyjä ja syytekohtia on paljon, pidetään tehokkaimpana tapana taistella järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

Syyttäjä Gratteri sanoo AFP:lle, että omertàksi kutsuttu mafiaa koskeva vaikenemisen laki on alkanut asteittain murentua.

Gratterin mukaan ihmiset ovat alkaneet uskoa syyttäjiin ja rohkaistuneet tekemään yhteistyötä.

Lue lisää:

Mafiapidätykset jatkuvat: Kymmeniä pidätetty pitkin Eurooppaa ja Etelä-Amerikassa asti

Yli sata epäiltyä pidätettiin Saksassa ja Italiassa – Mafian kädet ulottuvat Ciron kaupungin jokaiseen leipätaikinaan

Missä talouskriisi, siellä mafia – Italiassa asiantuntijat pelkäävät järjestäytyneen rikollisuuden vahvistumista

Bensaa kotioven alta, lasten uhkailua – Paljastus Italian mafiasta muutti Federican elämän, mutta tutkiva toimittaja jatkaa tappouhkauksista huolimatta

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi