Hyppää sisältöön

Ensimmäinen kerta kymmeneen vuoteen: Hiilen kulutus lähtee taas nousuun myös Euroopassa – kasvua luvassa vielä lähivuodet

Vuosi 2013 on jäämässä maailman ennätysvuodeksi hiilenpolttamisessa.

Kuva: AOP, Yle, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

Korona leikkasi viime vuonna paitsi talouskasvua myös hiilidioksidipäästöjä. Hiilen kulutus maailmassa putosi enemmän kuin kertaakaan sitten toisen maailmansodan, sanoo Kansainvälinen energiajärjestö IEA.

IEA arvioi (siirryt toiseen palveluun), että hiilen kysyntä putosi viime vuonna viisi prosenttia. Pudotus oli jatkoa edellisen vuoden lähes kahden prosentin laskulle, johon vaikuttivat silloinkin talouden hidastumisen ja lisäksi kaasun maailmanmarkkinahintojen halventuminen. Kahdessa vuodessa hiilen kulutus väheni siis noin seitsemän prosenttia. Se on IEA:n mukaan suurin koskaan nähty pudotus.

Järjestön energiamarkkinajohtaja Keisuke Sadamorin mukaan jo viime vuodelle oli odotettu kasvua, mutta korona muutti suunnan.

– Ennen pandemiaa odotimme hiilen kysynnän palautumista kasvuun, mutta sen sijaan olemmekin saaneet todistaa suurinta kulutuksen pudotusta sitten toisen maailmansodan, Sadamori sanoo IEA:n raportissa.

Hiilen kulutus lähtee taas nousuun – Euroopassakin

Kahden vuoden pudotuksen jälkeen hiilen kysyntä on kuitenkin taas nousussa, kun pahimman koronashokin hellittäessä maalilmantalouden odotetaan piristyvän nopeasti.

IEA ennustaa koko maailman kulutuksen kasvavan tänä vuonna 2,6 prosenttia, kun teollisuus ja liikenne virkoavat pandemiaiskusta.

Kasvua vetävät erityisesti Kiina, Intia ja Kaakkois-Aasian maat. Mutta käänne kasvuun näkyy myös Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Ennusteen mukaan myös niiden kysyntä lähtee tänä vuonna kasvuun. Se olisikin ensimmäinen kerta lähes kymmeneen vuoteen.

Vaikka hiilen kulutus on kasvussa uusiin hiilivoimaloihin alkaa olla yhä vaikeampaa saada rahoitusta. Suuri hiilentuottaja ja -kuluttaja, Puola, joutui perääntymään viime vuoden lopulla uuden hiilivoimalan rakentamisesta. Ostrołękaan suunnitellun voimalan piti olla maan viimeinen hiilivoimala.

Voimalan polttoaine vaihdettiin kaasuun, koska rahoitusta ei muuten olisi herunut, sanoo Puolan suurimman energiayhtiö PGE:n toimitusjohtaja Wojciech Dąbrowski Politico-verkkolehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Maailman hiilenkulutuksen huippuvuodeksi jää 2013

Maailman hiilen kysynnän kasvu on toipumista parin vuoden pudotuksesta. Uuden kasvukauden ennustetaan jäävän melko lyhyeksi ja tasaantuvan neljässä vuodessa.

Vuonna 2025 kulutus on IEA:n mukaan 7,4 miljardia tonnia. Se tarkoittaa, että vuosi 2013 jäisi maailmanhistoriaan vuotena, jolloin ihmiskunta poltti suurimman määrän hiiltä vuodessa, 8 miljardia tonnia.

Jo nyt hiilen osuus sähkön ja energian tuotannossa on laskenut tasaisesti, mutta koska energian kokonaiskysyntä koronapandemian jälkeen tulee kasvamaan, se tarkoittaa, että hiilen kulutuksen kasvu vasta tasaantuu, mutta ei tule laskemaan ainakaan nopeasti.

IEA ennustaa, että uusiutuva enegiantuotanto ohittaa hiilen maailman sähköntuotannossa vuonna 2025. Silloin maakaasu nousee hiilen tilalle toiseksi tärkeimpänä energian lähteenä öljyn jälkeen.

Sadamorin mukaan hiilen kysyntä pysyy silti tasaisena tai jopa kasvaa Aasian suurissa talouksissa. Energiajärjestö sanookin raportissaan, että hiilen tulevaisuus ratkaistaan Aasiassa. Kiinan virallinen tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2060.

Kiinan ja Intian rooli ratkaisee suurelta osin miten hiilen kulutuksen määrä maailmassa kehittyy. Niiden painoarvo kasvaa entisestään, kun kulutus Euroopassa on tasaantumassa. Tällä hetkellä Kiina ja Intia käyttävät 65 prosenttia maailman hiilen tuotannosta. Vuoteen 2025 mennessä EU:n ja Yhdysvaltojen osuus kulutuksesta laskee alle kymmeneen prosenttiin.

"On selvää", että Suomessa kulutus ei nouse

Suomessa jo lakikirja (siirryt toiseen palveluun) ennustaa hiilenpolton tulevaisuuden: kivihiilen käyttö sähkön tai lämmön tuotannon polttoaineena kielletään toukokuun alusta 2029 alkaen.

– On selvää, että Suomessa hiilenkäyttö ei enää kasva. Vuosittaista vaihtelua voi olla, mutta kuluneen kymmenen vuoden aikana sähkön tuotannossa hiilenkäyttö on vähentynyt 80 prosenttia ja kaikkiaan sen käyttö puolittunut, sanoo Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Hänen mukaansa hiilenkulutus vähenee koska energiayhtiöt ennakoivat tulevaa tilannetta. Ne näkevät, että hiilituotanto ei tule olemaan kannattavaa.

– Kaikkien strategioissa on jo se, että luovumme hiilestä.

Suomessa hiilenkäyttö energiateollisuudessa loppuu viimeistään kahdeksan vuoden kuluttua, mutta jo tällä hetkellä sen kannattavuutta rapauttaa päästöoikeuksien hinta. Hiilen osuus Suomen energian kulutuksesta on enää seitsemän prosenttia.

Päästöoikeuksen hinnat ovat olleet kovassa nousussa viime keväästä lähtien. Tammikuussa on tehty uusia ennätyksiä (siirryt toiseen palveluun), kun hiiilidioksiditonnin hinta nousi jo pitkälle yli 30 euron. Suurimman hiilen kuluttamisen aikaan vuonna 2013, päästöoikeuden hinta oli noin kymmenesosan nykyisestä.

Leskelä kuitenkin muistuttaa IEA:nkin arviosta, että vaikka tuleva hiilenkulutuksen kasvu tasaantuu, hiilenkäyttö ei tule silti kansainvälisesti romahtamaan.

– Monissa Kaakkois-Aasian maissa on peruttu tai pysäytetty uusien hiilivoimalaitosten rakennushankkeita. Mutta siellä on jo paljon melko uusia laitoksia, ja se tarkoittaa, että hiilen käyttö ei laske kovin nopeasti.

Esimerkiksi Intiassa talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna hurjaa, lähes yhdeksän prosentin vauhtia. Siellä kulutukselle ennustetaan tälle vuodelle lähes neljän prosentin kasvua.

Uusia hiilivoimaloita ei enää juuri rakenneta Kiinan ulkopuolella, mutta siitä huolimatta osassa maailmaa talouskasvun tuomaan energian kysynnän nousuun vastataan hiilellä.

Etelä- ja Kaakkois-Aasian 2,4 miljardilla asukkaalla sähkön kulutus on nyt vasta noin neljäsosa maailman keskiarvosta. Alueeseen kuuluvat muun muassa Intia, Pakistan ja Bangladesh.

Lue lisää:

Korjaus 22.1. klo 11.36: Kotimaisen kulutuksen grafiikassa yksiköt muutettu miljooniksi tonneiksi

.
.