1. yle.fi
  2. Uutiset

Kyllästyikö Viron pääministeri populistien möläytyksiin vai eroaako hän maineensa varjelemiseksi? Tästä on kyse Viron hallitussotkussa

Pääministeri Jüri Ratasin eroa edelsi kiusallinen hallitustaival. Ero ei kuitenkaan johdu siitä, kirjoittaa Ylen Viron-toimittaja Rain Kooli.

Viro
 Jüri Ratas
Viron pääministerin aamuöinen ero käynnisti maassa kuumeisen poliittisen pelin.Olivier Hoslet / EPA

TALLINNA Viron pääministerin Jüri Ratasin ero keskiviikkona aamuyöllä saattoi tulla yllätyksenä monelle virolaiselle. Mutta kun katsoo Ratasin toimintaa puolueensa puheenjohtajana, kyseessä oli looginen, jopa väistämätön päätös.

Vaikka Viron nykyhallituksen vuonna 2019 alkanut taival on ollut täynnä kohuja, kriisejä ja ministerieroja, hallituksesta päätti lähteä nimenomaan puoluejohtaja Ratas, joka sattuu olemaan myös pääministeri.

Ratas peri erilaisissa korruptioskandaaleissa ryvettyneen keskustapuolueen vuonna 2016 Edgar Savisaarelta, joka sittemmin joutui oikeuteen lahjuksen ottamisesta syytettynä. Tähän perintöön Jüri Ratas on tehnyt voimakasta pesäeroa.

Juuri puolueensa johtajana Ratas on puhunut voimakkaasti korruptiota vastaan ja yrittänyt kitkeä sitä keskustapuolueen vallan linnakkeista Tallinnassa ja Koillis-Virossa.

Tiistaina tuli julkisuuteen tuore rikosepäily, jonka mukaan Ratasin johtama keskustapuolue olisi pääsihteerinsä kautta kaupitellut vaikutusvaltaansa, kuten Viron laki lahjuksen ottamisen tietyissä tapauksissa määrittelee. Puolue olisi luvannut järjestää sopuhintaiset tiet rakenteilla olevan Porto Franco -liikekeskuksen ympärille.

Vastineeksi tunnettu liikemies olisi suostunut kenties jopa miljoonan euron lahjoituksiin (siirryt toiseen palveluun), joista viime vuoden kuluessa ehti toteutua 120 000 euroa.

Tiukan korruptionvastaisena profiloituneella Jüri Ratasilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin erota. (siirryt toiseen palveluun)

Ero saattoi olla helpotus

Virossa aprikoidaan sitäkin, kuinka kyllästynyt Ratas lopulta oli pääministerin työhön hallituksessa, jossa kansalliskonservatiivinen oikeistopopulistinen Ekre-puolue sai johtajiensa möläytyksillä melkeinpä viikoittain aikaan jonkinlaisen skandaalin.

Saattaa hyvinkin olla, että ero oli Ratasille lopulta henkilökohtainen helpotus: pitkään kytenyt päätös, johon hän haki sopivaa syytä.

Sekään ei ole mahdotonta, että kyseessä on tietoinen poliittinen peli. Ratas, jota ei siis henkilökohtaisesti epäillä mistään, saattoi ainakin aavistaa tulevan rikosepäilyn, ellei jopa tiennyt siitä.

Eroamalla Ratas vaikuttaa valtiomiesmäiseltä ja pystyy pitämään vaihtoehtonsa avoinna tulevaisuutta varten.

Ratasin nopea siirto mahdollistaa periaatteessa myös keskustapuolueen jatkamisen seuraavassa Viron hallituksessa.

Hallituksessa saattavat jatkaa tähänastiset kumppanit

Nykyisen hallituspohjan jatkaminen on tässä tilanteessa mahdollista, joskin ei lainkaan varmaa.

Ainakin Ekre tekee varmasti kaikkensa, jotta tähänastinen kokoonpano – johon kuuluu myös ideologisesti Suomen sinisiä muistuttava Isänmaa – säilyisi. Ekrelle nykyinen kolmikko on ainut mahdollinen, sillä liberaali Reformipuolue tai Viron sosiaalidemokraatit eivät huoli puoluetta kumppanikseen.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid on kuitenkin jo ilmoittanut, että hallitustunnustelija (siirryt toiseen palveluun) on viime vaalit voittaneen Reformipuolueen johtaja Kaja Kallas.

Paljon on nyt kiinni siitä, pystyykö Kallas henkilökohtaisesti ja Reformipuolue kokonaisuudessaan sivuuttamaan vuoden 2019 vaalien jälkeisen nöyryytyksen. Silloin Jüri Ratas ohitti junttausliikkeellään vaalivoittajan ja muodosti yllätyshallituksen Ekren ja Isänmaan kanssa.

Mikäli sotakirveet on haudattu, helpoin ratkaisu olisi Reformi- ja keskustapuolueen yhteishallitus. Toki sillä edellytyksellä, että keskustalla olisi siihen haluja. Tällä kaksikolla olisi parlamentissa enemmistö jo sellaisenaan.

Mikäli kahden suurimman puolueen hallituksesta ei kuitenkaan tule mitään, vaihtoehtoja on käytännössä vain kaksi: joko nykyisen hallituskokoonpanon jatkaminen toisen pääministerin johdolla tai Reformipuolueen, sosiaalidemokraattien ja Isänmaan hallitus. Sellainenkin on Viron lähihistoriassa nähty.

Isänmaa on siis vain noin kuuden prosentin nykykannatuksestaan huolimatta jälleen Viron politiikan kuninkaantekijänä. Sen päätöksestä riippuu paljon.

Yksi lienee varmaa: vaihtoehtoja on sen verran runsaasti, että ennenaikaisia vaaleja Virossa ei tarvita.

Lue myös:

Viro on ajautunut hallituskriisiin – Pääministeri Jüri Ratas ilmoitti erostaan aamuyöllä

Lue seuraavaksi