1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmajoen seurakunnan messusta kesällä tehty kantelu ei johda jatkotoimiin – tuomiokapitulin mukaan vieraslajilaulu korostaa ihmisarvoa

Kantelija koki messussa esitetyn Ei ole vieraslajia -laulun sanat poliittiseksi kannanotoksi. Ilmajokelainen kansanedustaja vertasi aiemmin eduskunnan täysistunnossa turvapaikanhakijoita vieraslajeihin.

kantelut
Ilmajoen seurakunta viettää 500-vuotisjuhliaan 2016.
Ilmajoen seurakunnan messussa esitetystä Ei ole vieraslajia -laulusta tehtiin heinäkuussa 2021 kantelu Lapuan hiippakuntaan.Hanne Leiwo/Yle

Ilmajoen seurakunnan viime kesäisestä jumalanpalveluksesta tehty kantelu ei johda jatkotoimiin. Lapuan tuomiokapituli totesi, että kantelu ei anna aihetta toimenpiteille. Lakimiesasessori Tuomas Hemmingin mukaan päätös oli yksimielinen.

Heinäkuussa järjestetyssä messussa esitettiin Anna-Mari Kaskisen sanoittama laulu "Ei ole vieraslajia". Eduskunta oli aiemmin kesäkuussa päättänyt, ettei ilmajokelaisen kansanedustaja Juha Mäenpään täysistunnossa käyttämä vieraslajivertaus johda kansanedustajan syytesuojan purkamiseen.

Kantelussa kysyttiin, oliko laulun esittäminen seurakunnalle sovelias kannanotto poliittiseen keskusteluun.

Lue seuraavaksi: Kansanedustaja Juha Mäenpään kotiseurakunnassa laulettu runo sisälsi sanan vieraslaji – syntyi somekohu ja kantelu hiippakunnalle

Kirkko voi nostaa esiin yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita

Lapuan tuomiokapitulin mukaan runo ei ole sisällöltään asiaton tai kirkon sanoman vastainen, vaan se korostaa jokaisen ihmisen luovuttamatonta ihmisarvoa.

– Kirkollinen lainsäädäntö ja jumalanpalveluksesta annettu ohjeistus eivät kiellä yhteiskunnallisesti merkittävien asioiden nostamista esiin jumalanpalveluksessa, tuomiokapituli perustelee tiedotteessaan.

Tuomiokapituli kuitenkin toteaa, että mikäli on kuitenkin tulkittavissa, että jumalanpalveluksessa julistus, musiikki tai rukous kohdistuu tiettyyn henkilöön, vaaditaan erityistä harkintaa ja pidättyvyyttä.

– Siksikin evankelis-luterilaisen kirkon jumalanpalvelusohjeissa painotettu, huolellinen ja yhteisöllinen etukäteissuunnittelu on tärkeää.

Ei ole vieraslajia -runo julkaistiin vähän ennen Ilmajoen messua. Ilmajoen kanttori sävelsi sen messuun.

Lapuan tuomiokapituliin on tullut kuluneen puolen vuoden aikana muutamia kanteluita. Normaalisti niitä tulee hyvin vähän. Kantelut koskevat yleensä papin toimintaa erilaisissa seurakunnan tilanteissa.

Lue seuraavaksi