Perussuomalaisten Juha Mäenpää syyttää Sinimustaa IKL-tunnuksen varastamisesta: "En pidä siitä"

Suomen Sisulla ei pohjalaisten perussuomalaisvaikuttajien mukaan ole tekemistä Sinimusta liike -puolueen kanssa.

Juha Mäenpää tiesi että ex-perussuomalaisten piirissä puuhataan uutta puoluetta, mutta puolueelle suunniteltu nimi oli yllätys. Kuva: Sasha Silvala / YLE

Julkisuudessa kerrottiin keskiviikkona, että joukko entisiä Perussuomalaiset -puolueeseen liittyviä henkilöitä tavoittelee uuden puolueen perustamista. Tällä hetkellä puoluehanke kulkee nimellä Sinimusta liike.

Perussuomalaisten eteläpohjalainen kansanedustaja Juha Mäenpää kertoo kuulleensa, että uusi puolue olisi suunnitteilla. Sen sijaan sen nimi yllätti hänet.

– Olen aistinut, että tällaisia ajatuksia siellä on ollut näillä henkilöillä, että he perustavat puolueen, mutta nimi tuli kyllä ihan täytenä yllätyksenä, Mäenpää sanoo.

Kyllä tämä minulle näyttäytyy sillä tavalla, että tämä nimi on viety täältä enkä itse pidä siitä. Se on ikäänkuin nyt varastettu se nimi tuohon käyttöön.

Juha Mäenpää

Mäenpää kokee, että perusteilla oleva puolue käyttää Sinimusta-nimeä väärin.

– Tämä nimi on vanhan lapuanliikkeen ja IKL:n peruja ja täältä Pohjanmaalta lähtenyt liikkeelle.

– Kyllä tämä minulle näyttäytyy sillä tavalla, että tämä nimi on viety täältä enkä itse pidä siitä. Se on ikäänkuin nyt varastettu se nimi tuohon käyttöön ja vähän niinkuin yritetään ratsastaa sen vanhan liikkeen nimellä, sanoo Mäenpää.

Pidätkö nimeä epäsopivana?

– Historia tuntien niin mielestäni se on ehkä nykypäivään vähän epäsopiva, mutta ehkä sillä on haluttu nimellä viitata tähän aikaisempaan taustaan sitten.

Yhteys Suomen Sisuun kielletään

Yhdistysrekisterin mukaan Sinimusta liikkeen puheenjohtajana toimii Tuukka Kuru, varapuheenjohtajana Olavi Saarelainen ja sihteerinä Terhi Kiemunki. Kuru ja Kiemunki vaikuttavat muun muassa Suomen Sisussa.

Kansanedustaja Juha Mäenpää toimii Suomen Sisun Etelä-Pohjanmaan piiripäällikkönä. Hänen mukaansa uudella puolueella ja Suomen Sisulla ei ole kytköksiä toisiinsa.

– Suomen Sisua yhdistää isänmaallisuus ja kansallismielisyys puolueisiin katsomatta. Onhan siellä muidenkin puolueiden jäseniä kuin perussuomalaisia. Suomen Sisu on puoluepoliittisesti sitoutumaton, se sanotaan perustamiskirjassakin, Mäenpää sanoo.

Samoin toteaa Suomen Sisun Keski-Pohjanmaan piirin varapäällikkö Jarno Vähäkainu. Vähäkainu on perussuomalainen kunnanvaltuutettu Vetelistä.

– Suomen Sisulla ei ole mitään tekemistä tämän puoluehankkeen kanssa, painottaa Vähäkainu.

Vähäkainullekaan uusi puolue ei tullut yllätyksenä. Hän on tiennyt hankkeesta ja toteaa, että se juontaa juurensa perussuomalaisten edellisen puheenjohtajan aikaan.

Uuden puolueen perustamiselle ei olisi tarvetta, jos perussuomalaiset olisi ollut kansanliike, jossa hyväksytään kaikki.

Jarno Vähäkainu

– Varmaan silloin tehtiin hätiköityjäkin ratkaisuja erottamisten suhteen ja haluttiin eroon jopa maahanmuuttokriittisistäkin puolueen jäsenistä.

Vähäkainun mukaan olisi ollut parempi erottamisten sijaan antaa äänestäjien ratkaista, missä asemassa eri linjoilla olevat ihmiset voivat puolueessa jatkaa.

– Uuden puolueen perustamiselle ei olisi tarvetta, jos perussuomalaiset olisi ollut kansanliike, jossa hyväksytään kaikki.

Vähäkainu arvioi, että tällä hetkellä tilanne puolueessa on hyvä eikä liikehdintää uuden puolueen suuntaan ole odotettavissa. Itse hän ei tunne vetoa sinimustaan liikkeeseen.

Myöskään Juha Mäenpää ei usko, että perusteilla olevasta uudesta puolueesta olisi haastajaksi perussuomalaisille.

– En usko, että perussuomalaisista ainakaan missään suuressa mittakaavassa sinne ihmisiä lähtee. Itselläni se ei ole käynyt edes mielessä. Olen oman puolueeni valinnut ja pysyn siinä.

Mäenpää uskoo "ääriaineksen" siirtyvän uuteen puolueeseen

Mäenpää liittää uuden puoluehankkeen myös Ilta-Sanomien tiistaina puoluepuheenjohtajille pidettyyn tenttiin (siirryt toiseen palveluun). Siinä Ilta-Sanomien lukija kysyi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aholta ”Milloin aiot siivota puolueestasi natsit ja äärioikeistolaiset pois?"

Mäenpää arvioi, että kysymyksellä mahdollisesti viitattiin uuden sinimustan liikkeen taustavoimiin.

– Minun ymmärtääkseni nämä henkilöt [uuden puoluehankkeen takana olevat] ovat joko itse lähteneet perussuomalaisista, eivät ole olleet tyytyväisiä tai heidät on erotettu puolueesta. Ehkä he ovat sitten sellaista ääriainesta, jota näissä kysymyksissä tarkoitettiin.

Perussuomalaisten vaasalainen kansanedustaja Jukka Mäkynen puhuu myös ääriaineksista.

– Jos tästä joku uusi puolue syntyy, vaikea nähdä, että perussuomalaisista sinne siirtyisi muita kuin aivan ääriaineksia.

Mäkysen mukaan perussuomalaisissa on tilaa hyvin monenlaisille mielipiteille jo senkin takia, että puolueeseen on siirtynyt paljon kannattajia muista puolueista.

– Me ollaan historiaan nähden nuori puolue, huomauttaa Mäkynen eikä pidä vaarallisena sitä, että välillä on meteliäkin.

Osallistu keskusteluun kirjautumalla Yle Tunnuksella. Keskustelu on avoinna torstaihin 15.1. kello 21 saakka.