Hyppää sisältöön

Kuplahallit eivät kestä näin kovaa lumentuloa – romahdusriski koskee myös muita halleja, mutta asuintalojen katoille ei pidä nyt lähteä lunta pudottamaan

Kuplahalleja on romahtanut runsaan lumentulon vuoksi eri puolilla Uuttamaata.

Kuplahalli romahti Espoossa keskiviikkoaamuna. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Useissa kuplahalleissa Uudellamaalla on esiintynyt ongelmia runsaan lumentulon seurauksena.

Esimerkiksi Espoon Tapiolassa kuplahallin katto repeytyi ja romahti keskiviikkoaamuna, ja jo ennen sitä yön aikana romahti Helsingin palloseuran kuplahalli Pakilassa.

– Tilanne näyttää nyt erittäin huonolta. Kuplahallit eivät yksinkertaisesti kestä, kun lunta tulee nopeasti pari-kolmekymmentä senttiä, toteaa Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Vehviläisen mukaan yhä pystyssä olevat kuplahallit ovat edelleen vaarassa romahtaa Etelä-Suomessa, jossa lunta on satanut kymmeniä senttimetrejä parissa päivässä. Toisaalta hän kertoo, että helpotusta on tulossa.

– Seuraavaksi tulee pakkanen eikä lunta pitäisi enää juuri sataa, joten toivoa on jäljellä niille halleille, jotka ovat tähän asti kestäneet.

Lunta tulee pudottaa hallien päältä, muttei asuintalojen

Lumikuorman aiheuttamat riskit eivät koske ainoastaan kuplahalleja. Myös tavalliset suuret hallit kuten urheiluhallit ovat vaarassa romahtaa, jos lunta kertyy reippaasti. Riski on olemassa myös yksityisten henkilöiden omistamissa halleissa, kuten varastoissa ja navetoissa.

Hydrologi Bertel Vehviläisen mukaan riskirajana pidettyä puolen metrin lumikerrosta lähestytään jo.

– Tässä vaiheessa lunta tulisi ryhtyä ammattilaisten voimin poistamaan hallien katoilta. Periaatteessa suurten hallien kattojen tulisi kestää puolen metrin lumikerros, mutta vuosittainen käytännön kokemus on, että romahtamisia voi silti sattua.

Omakotitalojen omistajien ei kuitenkaan tulisi ryhtyä poistamaan lunta omien asuntojensa katoilta.

– Vaaraa asuintalojen kattojen kestävyyden suhteen ei ole, eikä katolle pitäisi nyt mennä lunta poistamaan. Suurin riski nimittäin on, että sieltä putoaa itse. Jos lunta haluaa poistaa katolta sen vuoksi, ettei lunta putoaisi sieltä, tulee lumen pudottaminen tehdä maasta käsin tai ammattilaisten voimin, Vehviläinen neuvoo.

Lisäksi hän muistuttaa jääpuikoista, joita on voinut muodostua esimerkiksi kerrostalojen katolle. Jos jäätä putoaa päälle, seuraukset voivat olla vakavat.

Jäähän liittyy myös toinen vaarallinen ilmiö, jonka runsas ja äkillinen lumentulo synnyttää.

– Järvet näyttävät nyt todella houkuttelevilta. Täytyy kuitenkin muistaa, että järvillä ei ole nyt jäätä, vaan ainoastaan puolen metrin kerros lunta, sanoo Vehviläinen.

Lue lisää Toini-pyrystä:

.
.