1. yle.fi
  2. Uutiset

"Turhaa rajankäyntiä nuuskan ja halvemman viinan perässä" – Ruotsin rajalla valmistaudutaan massatestauksiin, lääkärit peräävät tehokkaampia toimia

Hallituksen pohtimat massatestaukset eivät ole ongelmaton asia Torniossa, missä rajanylityksiä kertyy jopa 30 000 päivässä.

koronapandemia
Rajavartiolaitos suorittaa rajatarkastuksia Tornio-Haaparanta rajalla.
Pohjoisen terveysviranomaisten mielestä tehokkain ja nopein keino hidastaa koronan leviämistä länsirajan yli olisi rajoittaa rajaliikennettä myös suomalaisilta.Juuso Stoor / Yle

Torniossa valmistaudutaan mahdollisiin massatestauksiin Ruotsin vastaisella rajalla, mutta terveysviranomaiset toivovat viruksen leviämisen estämiseen muita, tehokkaampia keinoja. Lääkärit peräävät ennen kaikkea tarpeettoman rajankäynnin lopettamista.

Tornion perusturvajohtaja Leena Karjalainen kertoo, että sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä alueella on jo valmisteltu niin sanottua massatestauspistettä.

Karjalainen ei osaa tarkkaan sanoa, miten nopeasti testausyksikkö saadaan pystyyn rajalla jo toimivan testauspisteen oheen, sillä avoinna on vielä useita seikkoja.

– Resursointi on kiinni siitä, edellytetäänkö testauksen tekijöiden olevan terveydenhuollon ammattilaisia. Lisäksi on varmistettava logistiikka eli laboratorioanalysointi sekä selvitettävä, onko mahdollista käyttää pikatestejä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jyri J. Taskila arvioi, että massatestauksen vaikutus epidemian hallintaan jää vaatimattomaksi. Tehokkaampaa olisi rajoittaa liikkumista.

Taskilan mielestä pitäisi olla mahdollisuus yleisvaarallisen tartuntataudin takia tilapäisesti voimakkaasti rajoittaa rajankäyntiä myös suomalaisilta.

– Väkeä kulkee koko ajan rajan ylitse paljon rajayhteisön ulkopuolelta etelämpää Suomesta. Täysin turhaa rajankäyntiä nuuskan ja halvempien alkoholijuomien takia. Näitä pitäisi voida rajoittaa ensimmäisenä, Taskila kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Lue myös: Hallitus neuvotteli koronatoimista myöhäisiltaan – neuvotteluiden tuloksista kerrotaan torstaiaamuna

Haaparannan ilmaantuvuusluku on yli 900 ja se huolestuttaa Suomessa – johtava lääkäri: "Nyt liikkuminen minimiin"

Terveysviranomaiset vetoavat myös rajayhteisöön

Rajan tilanne on monimutkainen. Vastakkain ovat vapaan liikkumisen oikeudet, uhkaava koronatartuntatilanne ja ihmisten vastuu. Jyri J. Taskilan mukaan lainsäädännössä ei ole tehokkaita keinoja rajoittaa sisärajan ylittämistä Suomen kansalaisilta, koska se katsotaan perusoikeudeksi.

– Pelkästään rajayhteisöön kuuluvien ruotsalaisten pääsyn rajoittaminen Suomeen ei ole järin tehokas keino epidemiologisesti, koska Haaparannalla asuu paljon Suomen kansalaisia. Sellainen aiheuttaisi vain turhaa vastakkainasettelua rajaseudulle, Taskila pohtii.

Esimerkiksi Norja edellyttää pohjoisrajalla negatiivista koronatestiä maahantulijoille. Meillä rajan liikkuvuuteen liittyvät säännöt ovat erilaiset: suomalaiselta ei voi vaatia pakollista testausta tai todistusta. Vapaaehtoista testausta voi tarjota, mutta vaikutukset jäänevät pieniksi.

– Ainoa keino olisi vaatia rajanylityksen perusteeksi molempiin suuntiin koronatestitodistus sitovasti, mutta nykyisen lainsäädännön mukaan tämä ei ole mahdollista, Taskila sanoo.

Pohjoisen lääkärit peräänkuuluttavat myös rajayhteisöön kuuluvien vastuullisuutta erittäin hankalassa tilanteessa. Sekä Suomen että Ruotsin tartuntatautiviranomaisten näkemys on se, että rajankäyntiä tulee vähentää.

Lääkärit kehottavat myös ottamaan tosissaan turvallisuussuositukset. Kontaktit pitäisi rajoittaa minimiin ja välttämättömissä kohtaamisissa tulisi käyttää ja huolehtia turvaväleistä.

Myös Taskilan tietojen mukaan Haaparannalla maskien käyttö niin kaupoissa kuin töissä on vähäistä Länsi-Pohjaan verrattuna.

Tornion koronatestaus
Koronaviruksen massatestausten aloittamista Tornion ja Haaparannan rajalla on jo valmisteltu.Juuso Stoor / Yle

Henkilöstön riittävyys on kysymysmerkki

Suunnitellut massatestaukset Ruotsin rajalla eivät ole yksinkertainen ratkaisu varsinkaan Tornion ja Haaparannan rajalla rajanylittäjien suuren määrän vuoksi. Päivittäin rajanylityksiä on 15 000–30 000, ja siitä iso osa on työmatkaliikennettä.

Jyri J. Taskila pelkää, että testaukseen on vaikeaa löytää resursseja tilanteessa, jossa pitää valmistautua massarokotusten aloittamiseen ehkä jo helmikuun alkupuolella.

Tornion perusturvajohtaja Leena Karjalainen sanoo, että ajatuksena on tarjota kaikille rajanylittäjille ympäri vuorokauden mahdollisuutta käydä koronatestissä Haaparannan ja Tornion rajalla.

Jos ja kun testissä käyminen on vapaaehtoista, testattavien määrän ei uskota nousevan kovin suureksi. Esimerkiksi työmatkaliikkujien tai rajayhteisöön kuuluvien ei odoteta suurin joukoin tulevan testattavaksi.

– Se on täysin heidän omassa harkinnassaan. Tuskinpa he oireettomina lähtevät testeihin, sanoo Leena Karjalainen.

Ratkaisevaa henkilöstön riittävyydelle on Karjalaisen mukaan se, pitääkö testaajien olla terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Jos testien tekijöiksi voidaan ottaa erikseen koulutettavia ei-ammattilaisia, resurssiongelmaa ei tule, mutta jos kaikilta edellytetään terveydenhuollon ammattitutkintoa, alueen työvoima ei todennäköisesti riitä.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas sanoo, että massatestaukset Lapin sairaanhoitopiirin alueella rajanylityspaikoilla onnistuisivat, koska rajanylittäjien määrä on pieni verrattuna Tornioon ja Haaparantaan, vain 2 000–3 000 päivässä.

Broas arvioi, että jonkin verran lisää henkilöstöä testauksiin kunnissa todennäköisesti tarvittaisiin, mutta sanoo kapasiteettia massatestauksiin ja testien laboratoriokäsittelyyn riittävän.

Rajaseudun asukkaista rokottamalla puskuri?

Koronatartuntojen määrää kuvaava ilmaantuvuusluku on Haaparannalla vuoden alussa noussut jo yli 900:n ja Norrbottenissa luku on 400.

Vaikka Suomessakaan tilanne ei ole hyvä, ero pohjoisten alueiden välillä on nyt jyrkkä; Torniossa tartuntoja on sataatuhatta ihmistä kohden 107 ja Länsi-Pohjassa 70. Länsi-Pohjan viime viikon uusista tartunnoista kolmannes oli peräisin Ruotsin puolelta.

Jos nopeasti vaikuttava keino hillitä epidemiaa olisivat liikkumisrajoitukset, tulevina kuukausina rokotekattavuudesta tulee merkittävä tekijä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jyri J. Taskila huomauttaa, että rajaseudun väki voisi toimia puskurina estämään tartuntojen leviämistä maasta toiseen.

Hänen mukaansa epidemiologisesti tehokas keino olisi rokottaa Länsi-Pohjan ja Norrbottenin väki etunenässä, kun rokotemäärät alkukeväästä kasvavat uusien valmisteiden tullessa markkinoille.

– Koska rokotteita jaetaan kuitenkin tasaisesti eri puolille maata, tämä ei kuitenkaan liene oikeassa työkalupakissa, Taskila kuitenkin arvioi.

Herättikö juttu ajatuksia? Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23 saakka.

Lue seuraavaksi