1. yle.fi
  2. Uutiset

Katso kartasta, miten koronakeskittymät ovat vaihtaneet paikkaa Helsingissä – asuntolassa levinnyt tauti nosti Töölön hetkessä kärkijoukkoon

Vaalentunut kartta kertoo koronatartuntojen vähenemisestä viime joulukuusta. Tartuntoja Helsingissä on kuitenkin yhä paljon.

koronavirus

Helsingin kaupunki on julkaissut viime keväästä lähtien postinumeroalueisiin perustuvia tilastotietoja koronavirustartunnoista pääkaupungissa.

Yle on tehnyt materiaaleista interaktiivisen kartan, josta voit nyt katsoa, kuinka koronatartunnat ovat lisääntyneet ja jälleen vähentyneet Helsingissä lokakuun lopun ja tammikuun puolivälin välisenä aikana.

Kaupunginosien tiedot näkyvät liikkumalla kartan päällä. Voit vaihtaa ajanjaksoa kartan yläpuolella olevista painikkeista.

Vielä viime syksynä koronakartta hehkui punaisena Itä-Helsingin kaupunginosissa.

Nyt koko kartan yleisväri on vaalentunut ja tartuntakeskittymät ovat vaihtaneet paikkaa.

Viimeisen kolmen viikon aikana tartuntatautitilanne on uusien tapausten määrän suhteen vakiintunut joulukuun alkupuolen tilannetta paremmaksi. Tartuntoja Helsingissä on kuitenkin yhä paljon.

Alueellisessa tarkastelussa näkyy, että tartunnan saaneita asuu kaikkialla Helsingissä ja yksittäisiä korkean ilmaantuvuuden postinumeroita on myös eri puolilla kaupunkia.

Tällä hetkellä eniten tartuntoja sataatuhatta asukasta kohden on Veräjämäessä, Itä-Pasilassa, Malminkartanossa ja Keski-Töölössä.

Tartuntojen ikäjakauma on pysynyt ennallaan. Tartuntoja on eniten nuorilla aikuisilla (20–39-vuotiaat).

Helsingissä karanteenimääräyksen saa jopa 300 ihmistä päivässä

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen piti viime elokuussa pieneen otantaan perustuvan tilaston hyötyjä kyseenalaisina.

Nyt Lukkarinen korostaa, että viime kesänä tartuntoja oli niin vähän, että yksittäisellä postinumeroalueella sattumalla oli iso osuus sen suhteen miltä tartuntamäärät näytttivät.

Tällä hetkellä tartuntoja on koko kaupungissa riittävän paljon, jotta kartta antaa suuntaa arvioida, miksi joillain alueilla on tartuntoja toisia postinumeroalueita enemmän.

– Toki kartta kertoo vain siitä missä tartunnan saaneet ihmiset asuvat. Tartunnan on voinut saada toisaalta, Lukkarinen sanoo.

Tuoreimmassa kartassa yksi esiin nouseva alue on Malminkartano. Luoteis-Helsingissä on ollut säännöllisesti tartuntoja jo pidemmän aikaa.

– Malminkartano-Kannelmäki-Konala -alueelle pyritään nyt lisäämään testimahdollisuuksia, Lukkarinen kertoo.

Hänen mukaansa tietojen pohjalta ei voi vetää suuria johtopäätöksiä koronavirustilanteesta Helsingin eri kaupunginosissa.

Postinumeroalueet ovat asukasmäärältään eri kokoisia, joten paikoin muutamakin tartunta saattaa näkyä suhteessa valtavana hyppäyksenä kaupunginosan tartuntamäärissä.

Tämä selittää esimerkiksi Keski-Töölön koronatartuntojen kasvua tällä hetkellä.

Ruusulankadun asumispalvelukeskuksessa todettiin vuodenvaihteessa koronavirustartunta 32 asukkaalla ja viidellä työntekijällä.

Tilanne kuitenkin saatiin hallintaan tehokkailla eristys- ja suojaustoimenpiteillä sekä laajoilla joukkotestauksilla. Eristykset ja karanteenit päättyivät 10. tammikuuta.

Kaikkiaan Helsingissä määrätään lähikontaktissa altistumisen pohjalta karanteeni tällä hetkellä noin 200–300 ihmiselle päivässä.

Koronavirustesteissä käydään yhä liian vähän. Kaupunki kannustaa koronatestiin ja kertoo, että näytteenottoon pääsee tällä hetkellä viiveettä.

Vastaus valmistuu pääasiassa vuorokaudessa, eikä tartunnanjäljityksessäkään ole tällä hetkellä viivettä.

Viimeisten kolmen viikon aikana helsinkiläisten näytteistä noin 4,4 prosenttia on ollut positiivisia. Vastaava luku lentokenttätarkastusten osalta on noin 2 prosenttia.

13.1. klo 18.23 lisäys: Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarisen kommentit ja täsmennetty Ruusulankadun asuntolan sijainti Keski-Töölöön.

14.1. klo 9.22 korjaus: Tartuntatilastojen kärkijoukkoon nousi Keski-Töölö eikä Taka-Töölö niin kuin artikkelissa aiemmin kerrottiin.

Lue lisää:

Itä-Helsinki hehkuu edelleen punaisena koronatilastossa – mutta luvut eivät ole vertailukelpoisia, ja nyt kaupunki harkitsee niiden julkaisusta luopumista

Näin pääkaupunkiseudun kolme isointa kaupunkia vertautuvat koronaluvuissa: tällä hetkellä Vantaalla korkein tartuntaluku

Lue seuraavaksi