Hyppää sisältöön

Irwin Goodmanin poismenosta tasan 30 vuotta – katso tallenne, jossa nuoruusystävä ja keikkakaveri muistelevat kansantaiteilijaa

Antti Hammarbergin ystävät kokoontuvat legendaariselle Palokunnantalolle Hämeenlinnassa.

Irwin Goodman

Torstaina (14.1) tulee kuluneeksi tasan 30 vuotta siitä kun hämeenlinnalaislähtöinen kansansuosikki Antti Hammarberg alias Irwin Goodman menehtyi sydänkohtaukseen palatessaan keikkamatkalta silloisesta Neuvostoliitosta.

Antti oli lapsuuskavereiden mukaan tavallinen kaveri, jolla oli tiettyjä etuoikeuksia joukossaan. Hän oli empaatikko.

Kirsti äiti oli kaikille tuttu, sillä Antin luona saivat seudun nuoret aina kokoontua. Esimerkiksi kolmivaihteinen Alpino-mopo oli kaikkien muidenkin käytössä. Hän oli antelias. Antin jalanääni kuului yläkertaan saakka, kun nuori aloittelija harjoitteli kitaransoittoa.

Striimissä on nähtävillä muutamia hienoja valokuvia kuten Irwinin ja pikkupojan kohtaaminen hienon Camaron ratissa sekä Volkkaritempaus suoraan veteen.

Tähti on yhä kirkas

Faneja on valtavasti yhä pitkin Suomea. "Irwin-instituutin" vetäjä Ari Lahden mukaan Irwinin tähti on vielä kirkas. Myös uusia faneja on löytynyt. Vaikka Irwin oli rooli, hän oli kuitenkin helposti lähestyttävä kansan mies.

– Irwin ja Vexi oli aikamoinen kaksikko: aika on tuonut heihin lisää syvyyttä, sanoo Mauri Lahti.

Lue lisää: Yössä kiitävän auton takapenkillä päättyi suomalaisen tähden elämä 30 vuotta sitten - tiesitkö näitä viittä asiaa Irwin Goodmannista

Irwin ennätti tehdä parisataa omaa kappaletta, jossa hänen aisaparinsa oli yleensä Vexi Salmi. Salmi kuoli viime vuoden syyskuussa.

Yle Häme teki torstaina muistopäivän johdosta suoran verkkolähetyksen Hämeenlinnan Palokunnantalolta.

Palokunnantalo oli aikansa tärkeä kokoontumispaikka, kun hämeenlinnalainen popmusiikkielämä (Kai Hyttinen, Fredi, Markku Veijalainen ja kaksikko Goodman-Salmi )syntyi ja artistit pääsivät kosketukseen elävän yleisön kanssa. Kuva: Dani Branthin / Yle

Palokunnantalolla pidettiin myös kaksikon legendaarista Spede-klubia, jossa jäätiin kiinni leimaamattomien pääsylippujen myynnistä.

Yle Areenassa nähtävä lähetys alkaa klo 14.10.

Mauri Lahti asui lapsuudessa samassa talossa Antin kanssa. Toisena vieraana on Irwinin Lapset -yhtyeestä tuttu muusikko Ari Lahti joka kuuli laulajaa ensimmäisen kerran 6 -vuotiaana, mutta rippikoulukesänä tapahtui suuri havahtuminen, kun taiteilijan sai nähdä livenä tavaratalokeikalla.

Lähetyksen toimittajana Miki Wallenius ja kuvaajana Dani Branthin.

Kuuntele: Timo Ojasen Irwin levykokoelma ei ole myytävänä mutta sen voi nähdä Hattulan kirjastossa