Hyppää sisältöön

Rehtori muutti 16 oppilaan arvosanat – hovioikeuden mukaan rehtori rikkoi virkavelvollisuutta, mutta ei saa rangaistusta

Turun hovioikeuden mukaan Jari Andersson rikkoi virkavelvollisuutta.

Rehtori Jari Andersson kertoi muuttaneensa arvosanoja keskiarvojen mukaisiksi oppilaiden yhdenvertaisen kohtelun ja oikeutetun edun perusteella. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Turun hovioikeuden mielestä sastamalainen rehtori syyllistyi virkavelvollisuuden rikkomiseen muuttaessaan opettajan antamia arvosanoja. Aiemmin Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi syytteen. Hovioikeus jättää kuitenkin rehtorin tuomitsematta rangaistukseen.

Sastamalan Sylvään koulun rehtoria Jari Anderssonia syytettiin virkavelvollisuuden rikkomisesta, kun hän muutti 16 oppilaan päättöarvosanaa. Andersson kiisti syytteen ja kertoi muuttaneensa arvosanoja keskiarvojen mukaisiksi oppilaiden yhdenvertaisen kohtelun ja oikeutetun edun perusteella.

Andersson on tullut tunnetuksi kurirehtorina ja häiriköiden kuriin laittajana.

Anderssonin mukaan opettaja oli laskenut oppilaiden englannin arvosanoja merkittävästi, ja tästä oli tullut valituksia huoltajilta ja oppilailta. Oppilaat kokivat, etteivät saaneet tunneilla tarpeeksi tukea, eivät ymmärtäneet opetusta, minkä vuoksi arvosanat laskivat.

Arvosanojen poikkeamiseen oli kiinnittänyt ensin huomiota muu henkilökuntaan kuuluva kuin rehtori. Oppilaat ja oppilaiden vanhemmat olivat rehtorin mukaan häneen jatkuvasti yhteydessä asiasta.

Rehtori oli puhunut asiasta opettajan kanssa, mutta arvosanat antanut opettaja oli ilmoittanut pysyvänsä arvioinnissa. Tämän jälkeen rehtori muutti hallintopäätöksellä ainakin 16 oppilaan arvosanat. Aluehallintovirasto (avi) mukaan Andersson ei olisi saanut muuttaa arvosanoja omin päin.

Turun hovioikeuden mukaan Andersson on tahallaan rikkonut virkatoiminnassa noudatettaviin säännöksiin tai määräyksiin perustuvan virkavelvollisuutensa. Päinvastoin kuin käräjäoikeus, hovioikeus ei pitänyt tekoa vähäisenä.

Hovioikeuden mukaan teosta ei kuitenkaan tuomita rangaistusta. Hovioikeuden mukaan myös muut kuin rehtori olivat olleet koulussa huolestuneita oppilaiden arvosanoista. Rehtori ei saanut muuttamisesta itselleen etua, vaan hänellä oli huoli oppilaista. Tämä kaikki hovioikeuden mielestä puolsi sitä, ettei teosta tule rangaistusta. Andersson on saanut menettelystään työnantajaltaan kirjallisen varoituksen.

Andersson joutuu hovioikeuden mukaan maksamaan omat oikeudenkäyntikulunsa. Korkein oikeus ei myöntänyt Anderssonille valituslupaa.

Lue lisää:

.
.