Koronamuunnos pyritään torppaamaan rajoille: hallitus valmistelee rajanylitysten kiristämistä – joulu ei tuonut pelättyä tartuntapiikkiä

STM ja THL pitivät tiedotustilaisuuden koronavirustilanteesta.

Miten koronamuunnokset ovat levinneet Suomessa?
Miten koronamuunnokset ovat levinneet Suomessa?

Hallitus on päättänyt tiukentaa rajaliikennettä uuden koronavirusmuunnoksen leviämisen estämiseksi. Asiasta kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Hallitus linjasi keskiviikkoisessa kokouksessaan, että sisäministeriö valmistelee rajaliikenteen tiukentamista ja ulkoministeriö valmistelee matkustussuositusten kiristämistä.

Hallitus neuvotteli Säätytalolla myöhäisiltaan saakka koronavirustilanteesta ja mahdollisista uusista rajoituksista.

– Uusi koronavirusmuunnos aiheuttaa suurta huolta. Kuten keväällä, tilanteessa on hyvin paljon epävarmuuksia, asioita, joita ei tiedetä. Kiihtymisen riskin uhka on ilmeinen, sanoi Kiuru.

Lisäksi kuntien on varmistettava turvallisuus rajanylityspaikoillaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi testaamista, Kiuru lisäsi.

Jos emme saa uhkaa rajoilla pysäytettyä ja tarpeeksi kovia toimia alueilla, myöhemmin tänä vuonna joudumme pahaan tilanteeseen.

Krista Kiuru

Rajakäytäntöjä tiukennetaan niin, että kaikki rajoille saapuvat voidaan ohjata testiin, ministeri Kiuru sanoi.

Suomessa on myös suuria rajanylityspaikkoja, joissa tulijavirrat ovat isoja, ja näissä tulee haasteita, Kiuru huomautti. Sen vuoksi on selvää, että rajanylitykseen tulee tiukennuksia. Pitää varmistaa, että kaikki tulijat voidaan ohjata testeihin, Kiuru sanoi.

Helsingin satama ja Länsi-Pohjan raja ovat haasteita, Kiuru lisäsi. Helsinki-Vantaan lentokentän tilanne on hänen mukaansa saatu varsin aukottomaksi.

– Jos emme saa uhkaa rajoilla pysäytettyä ja tarpeeksi kovia toimia alueilla, myöhemmin tänä vuonna joudumme pahaan tilanteeseen, Kiuru sanoi.

Hallitus muistuttaa myös kuntia ja alueita siitä, että rajoitukset pidetään voimassa.

– Erityisesti on huolehdittava siitä, että leviämisvaiheen toimenpiteet toteutetaan täysimääräisenä ja yhdenmukaisena kaikilla leviämisvaiheen alueilla, Kiuru korosti.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). kertoi koronarajoituksia koskevien hallituksen neuvotteluiden sisällöistä STM:n koronakatsauksessa torstaina.

Joulu ei näyttäisi tuoneen tartuntoja

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitivät tänään tilannekatsauksen, jossa käsiteltiin myös koronatilannetta ja epidemiologista arviota.

Joulunajan juhlapyhien pelättiin lisäävän tartuntoja, mutta toistaiseksi tartuntojen lisääntymistä ei ole THL:n mukaan todettu. Vuodenvaihteen tapaamisten vaikutus voidaan vielä nähdä viiveellä.

– Nuorilla aikuisilla on tosin näkynyt pieni piikki tartunnoissa. Se on saattanut johtua esimerkiksi uudenvuoden juhlinnasta, arveli THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Huolestuttavaa on se, että ihmiset hakeutuvat testeihin entistä harvemmin, THL huomauttaa.

Vuoden 2021 ensimmäisen viikon aikana tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 1 787 uutta tapausta, mikä on parikymmentä tapausta vähemmän kuin edellisellä viikolla. Joka tapauksessa tartuntoja todetaan edelleen paljon ja virus leviää väestössä joka puolella Suomea.

Muuntovirus ei toistaiseksi leviä

Muuntuneen viruksen vaikutuksesta Suomen epidemiankulkuun ei ole toistaiseksi havaintoja. Muiden kuin matkailijoiden parista löytyneet muunnokset ovat olleet aivan yksittäisiä.

THL tviittasi tiistaina, että Suomessa on raportoitu 61 mutatoituneen viruksen aiheuttamaa tartuntaa.

Epidemiatilanteen laajamittainen, äkillinen heikentyminen maassa on kuitenkin mahdollista, THL muistuttaa. Muualla Euroopassa muunnos vaikuttaa olevan joidenkin maiden epidemian kiihtymisen taustalla.

Kaikkea matkustamista vältettävä

Muuntuneen viruksen leviämistä pyritään estämään ennen kaikkea matkustuksen rajoituksilla.

Liikenne- ja viestintävirasto on keskeyttänyt Iso-Britannian, Irlannin ja Etelä Afrikan matkustajalentoliikenteen 18.1.2021 saakka. Puumalainen arvioi, että rajoitusta pidennetään vielä. THL suosittaa välttämään kaikkea matkustamista näihin maihin.

– On turvallisinta välttää kaikkea paitsi välttämätöntä matkustamista ulkomaille, THL:n Puumalainen sanoi.

Videolla THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kommentoi koronavirusmuunnosta.

Lentokentällä on otettu käyttöön tehostettu testaamiskäytäntö ulkomailta saapuville matkustajille. Rajatarkastuksen yhteydessä selvitetään, onko henkilö oleskellut Britanniassa, Irlannissa tai Etelä-Afrikassa. Sen jälkeen matkustaja ohjataan testiin kentällä ja karanteeniin.

Lentokenttätestauksen yhteydessä kerätään yhteystiedot ja oleskelukunta Suomessa ja tämä tieto jaetaan kuntiin karanteenin valvomiseksi ja jatkotestaukseen ohjaamiseksi.

Myös sairastuneiden altistuttamat henkilöt asetetaan karanteeniin 14 vuorokauden ajaksi oireista riippumatta. Heille tehdään testi karanteenin aluksi ja lopuksi.

Ulkomailta tulevien tartuntojen määrä on jokin verran kasvanut. Nyt ulkomailta peräisin olevia tartuntoja on 11 prosenttia, kun syksyllä osuus oli neljän prosentin luokkaa.

Puumalaisen mukaan tämä johtuu siitä, että Suomesta yleisesti matkustetaan sellaisiin maihin, joissa epidemia on pahentunut viime viikkoina.

Sairaalahoidon kuormitus laskussa

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen arvioi, että tänään raportoidaan 258 uudesta todetusta tartunnasta.

Sairaalahoidon kuormitus on STM:n mukaan hieman laskenut. Sairaalahoidossa yhteensä 150 henkilöä. Perusterveydenhuollossa osastohoidossa oli 52 potilasta, erikoissairaanhoidossa 70 potilasta ja tehohoidossa 28 potilasta.

Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 610.

Tartuntoja todetaan edelleen eniten nuorissa ikäluokissa ja työikäisillä aikuisilla. Vanhempien ikäluokkien osuus tartunnoista kasvoi marraskuussa, mutta toistaiseksi tämä huolestuttava kehitys vaikuttaa pysähtyneen.

Rokotukset nopeutuvat

Suomessa on annettu yli 50 000 koronavirusrokotetta, Puumalainen sanoi.

Teho-osastojen henkilökunnasta on rokotettu yli 80 prosenttia. Lisäksi koronapotilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunnasta yli 60 prosenttia on rokotettu.

Eksoten rokotuspaikka kauppakeskus IsoKristiinassa Lappeenrannassa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Rokotukset nopeutuvat sitä mukaan kuin rokotteita saadaan enemmän ja kohderyhmät laajenevat, Puumalainen sanoi.

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten rinnalla on aloitettu hoivakotien henkilöstön ja asukkaiden rokotus. Seuraavaksi aloitetaan ikääntyneiden rokotukset alkaen yli 80-vuotiaista.

BionTech-Pfizerin rokotetta toimitetaan 50 000 annosta viikossa. Kaikki saapuvat rokoteannokset jaetaan heti käyttöön, THL korostaa.

Modernan rokotteen jakelu alkaa lähipäivinä, Puumalainen sanoi. Puumalaisen mukaan Modernan rokotetta voidaan jakaa erityisesti syrjäisemmillä seuduilla, joissa logistiikkaa on haastavampaa, sillä se ei tarvitse erityiskylmää säilytystä toisin kuin BionTech-Pfizerin rokotteet.

– Täytyy varmistaa, että kunnilla on logistiikka valmiina, että rokotukset saadaan mahdollisimman pian aloitettua, Puumalainen sanoi.

AstraZeneca on hakenut rokotteelleen myyntilupaa EU:sta ja sitä odotetaan tammikuun lopulla. Rokotteen jakelusta ja annosten määristä tulee tarkempaa tietoa lähiaikoina, Puumalainen sanoi.

Tilannekatsauksessa oli mukana lisäksi strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä.

Tiedotustilaisuuden tallenteen voi katsoa Yle Areenasta.

Lue lisää: