Pakkanen paukkui Lapissa: Kittilässä jopa -39,4 astetta

Talven pakkasennätys ei kuitenkaan mennyt rikki – ainakaan vielä.

Rovaniemelläkin oli viileää, Apukassa jopa -31,5 astetta. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Lapissa mitattiin laajasti alle -30 asteen lämpötiloja keskiviikkona. Ilmatieteen laitoksen mukaan kylmintä oli iltapäivään mennessä Kittilän lentoasemalla, jossa mitattiin alimmillaan -39,4 astetta. Kittilän Lompolonvuomassa päivän kylmin lukema oli -38,7 ja Kittilän Pokassa -38,6 astetta.

Erittäin kylmää on ollut myös Muonion kirkonkylällä, -37,4 ja Kittilän kirkonkylällä, -37,1 astetta. Lähelle näitä lukemia päästiin Inari Väylässä, jossa lämpötila laski alimmillaan -36,7 asteeseen. Esimerkiksi Rovaniemen Apukassa mitattiin -31,5 astetta.

– Alle -30 asteen lämpötiloja on ollut hyvin laajalla alueella Kuusamosta Ylitorniolle, Kittilään ja Inarinjärvelle asti, meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta sanoo.

Keskiviikkona ei kuitenkaan ainakaan iltapäivään mennessä vielä rikottu talven virallista pakkasennätystä, se on -41,1 astetta. Lukema mitattiin tapaninpäivänä Utsjoen Kevojärvellä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan pakkanen voi vielä kiristyä etenkin Etelä-Lapissa keskiviikon ja torstain välisenä yönä ja torstaiaamuna.

– Kylmin hetki on ehkä puoliltaöin tai sen jälkeen. Etenkin Etelä-Lapissa voidaan päästä -40 asteen lukemiin, Viljamaa lisää.