1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaarallinen "igluauto" kaahaili poliisin nalkkiin – liikenneopettaja neuvoo: näin kuorit autosi kinoksesta ja pääset liikkeelle

Liikenneopettaja kehottaa pitämään näillä keleillä kunnon lapiota peräluukussa.

Talvisää
Lumimyräkkä Helsingissä.13.1.2021.
Tämä auto Helsingin Kruununhaassa on tiukasti lumen syleilyssä.Jorge Gonzalez / Yle

Helsingin seudulla lunta on satanut viikon aikana varsin paljon ja moni on päässyt kaivamaan autoaan kadunvarsille kertyneiden paksujen kinosten keskeltä.

Kaikilta se ei ole sujunut yhtä mallikkaasti – esimerkiksi Länsi-Uudellamaalla poliisi kertoi eilen keskiviikkona tavanneensa Espoon Tuomarilassa auton, josta hädin tuskin näki ulos. Poliisi toivoi viestipalvelu Twitterissä, etteivät partiot enää kohtaisi vastaavanlaisia "igluautoja".

Sellainen kun ei takaa turvallista näkyvyyttä vaikkapa suojatielle.

Runsaan lumentulon vuoksi kysyimme helsinkiläisen Haagan Autokoulun toimitusjohtajalta ja liikenneopettajalta Jouko Kalliolalta, mitä hän sanoisi vinkiksi niille, jotka pohtivat, miten saada jäätynyt auto esiin ja liikkeelle kinosten alta.

Kalliola sanoo, että aivan ensiksi kannattaa pohtia, minne ylipäätään parkkeeraa. Neuvo on yksinkertainen:

– Aina kun mahdollista, kannattaa pyrkiä saamaan auto parkkiin niin, että eteen ei voi tulla muita. Silloin edessä on aina tilaa ja liikkeellelähtö on helpompaa.

Vaikkei edessä olisikaan toista autoa, aura-auto on saattanut kuormata siihen lumikasan. Siksi liikenneopettaja kehottaa kuljettamaan lapiota peräluukussa.

– Se on tähän aikaan vuodesta korvaamaton apuväline.

Auto hautautuneena lumeen.
Esimerkiksi tämän "lumimunan" kuorimiseen saattaa tarvita lapiota.Kristiina Lehto / Yle

Aivan millaiseen lapioon tahansa ei kannata turvautua. Kalliola toteaa, että kun pakkanen pääkaupunkiseudullakin kiristyy, penkat jäätyvät eikä lunta välttämättä saa auton ympäriltä pois pelkällä muovilapiolla.

Sitten kun autoa on saanut kaivettua riittävästi esiin ja on liikkeellelähdön aika, Kalliola suosittaa ottamaan rauhallisesti ja tekemään autolla heijaavaa liikettä eteen ja taakse.

– Ykkönen päälle. Kytkimen avulla. Kytkimellä autoa saa vähän eteenpäin liikkeelle, ja sitten heti kytkin pohjaan, että se lähtee taas takaisinpäin. Kun tämä heijausliike saadaan riittävän suureksi, useimmiten auto lähtee siitä liikkeelle.

Uskotko, että nämä asiat ovat monella hallussa?

– Eivät ne välttämättä kaikilla ole. Kytkimen liikkeen on oltava alussa aika pieni. Sitä joutuu harjoittelemaan. Ja kaasunkäytön on oltava maltillinen kaiken kaikkiaan liikkeelle lähtiessä, Kalliola vastaa.

– Juuri äsken näin, että jotain autoa työnnettiin liikkeelle. Renkaat olivat ihan vinkkelis ja vasemmalle. Kaasua oli riittävästi ja kytkin paukahti ylös. Ei se lähtenyt sieltä sitten työntämälläkään.

Myös lumenluontiin on hyvä varata tarpeeksi aikaa.

– Moni tekee sen virheen, että ottaa lapioon vain vähän lunta ja ajattelee, että nyt lähtee. Mutta ei se sitten lähdekään.

Kalliola neuvoo tamppaamaan lunta erityisesti renkaiden edestä ja takaa. Joskus lunta joutuu lapioimaan myös auton alta.

Lumimyräkkä Helsingissä.13.1.2021.
Helsingin kadunvarsipysäköinti on lumiseen aikaan vähintäänkin haastavaa: aura-autot ovat työntäneet lumia isoiksi kasoiksi sinne minne mahtuu.Jorge Gonzalez / Yle

Tiistaisessa lumimyräkässä pääkaupunkiseudulla nähtiin lukuisia peltikolareita ja tieltä suistumisia. Liikenneopettaja Jouko Kalliolaa se ei yllättänyt.

– Pari päivää aiemmin tienpinnat olivat hyviä. Nopeudet olivat niin sanottuja norminopeuksia. Osa ei tajunnut, että kun lumi tuli maahan, nopeutta olisi täytynyt tiputtaa ja välimatkaa pidentää.

Kalliola sanoo, että useimmiten vika löytyy ratin takaa, kun auto ajautuu tieltä.

– Valtaosa [toissa päivän onnettomuuksista] olisi ollut vältettävissä käyttämällä oikeaa tilannenopeutta ja pitämällä riittävä välimatka edellä ajaviin.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 15. tammikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Seurasimme kaupunkilaisten tuiskussa tarpomista – katso 31 kuvan kooste siitä, miten Helsinki peittyi poikkeuksellisen lumivaipan alle

Lue seuraavaksi